Άρης Ιωαννίδης

Του Άρη Ιωαννίδη

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή σχολή του 1ου Πεδίου, καθώς τη δηλώνει ως πρώτη προτίμηση 1 στους 4 υποψηφίους της ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Οι δικηγόροι βέβαια στην Ελλάδα είναι αρκετοί, περίπου 45.000… Για το λόγο αυτό καλό είναι ο μελλοντικός δικηγόρος να ακολουθήσει εξειδίκευση σε ένα κλάδο Δικαίου, που δεν παρουσιάζει σημάδια «κόπωσης» και κορεσμού, όπως στο Εργασιακό ή Ναυτιλιακό ή Φορολογικό Δίκαιο, το Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας κ.ά.

Ένας φοιτητής νομικής λογίζεται λανθασμένα ως ένας μελλοντικός δικηγόρος. Στην πραγματικότητα, οι πόρτες που τού ανοίγονται μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του είναι πολυάριθμες. Γιατί από τη σχολή αυτή δεν βγαίνεις μόνο «μάχιμος» δικηγόρος.

Οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχοληθούν τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα ως:

Δικηγόροι – ελεύθεροι επαγγελματίες – «μάχιμη δικηγορία».

Νομικοί σύμβουλοι (πρόκειται για θέσεις στελέχους σε τράπεζες, επιχειρήσεις και εταιρίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Υποθηκοφύλακες.

Συμβολαιογράφοι (πρόκειται για άμισθους δημόσιους λειτουργούς). Το επάγγελμα θεωρείται κλειστό (αν και έχει ανοίξει κάπως, καθώς το Υπουργείο προκηρύσσει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες θέσεις). Απαιτείται οπωσδήποτε πτυχίο νομικής, διετής άσκηση δικηγορίας και ο υποψήφιος να έχει συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος να πετύχει στον σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος διενεργείται κάθε χρόνο, προκειμένου να πληρωθούν οι κενές θέσεις.

Δικαστικοί λειτουργοί, μετά από φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δικαστών, τρία χρόνια μετά τη λήψη της άδειας εξάσκησης της δικηγορίας. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 28ο έτους της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το 35ο έτος. Οι απόφοιτοι διορίζονται σε θέση δοκίμου δικαστικού λειτουργού.

 Διπλωμάτες, μετά από ειδικές εξετάσεις στη Σχολή του Διπλωματικού Σώματος. Η Διπλωματική Ακαδημία απευθύνεται σε πτυχιούχους Πανεπιστημίου και την προτιμούν κατά κύριο λόγο απόφοιτοι σχολών Νομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Δικαστικοί γραφολόγοι.

Νομικοί διαμεσολαβητές.

Εκπαιδευτικοί – Π.Ε. 13 Νομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Καθηγητές Πανεπιστημίου.

Πολιτικοί, καθώς η πλειονότητα των πολιτικών προέρχεται από νομικούς κύκλους.

Εγκληματολόγοι/Αστυνομικοί. Με ένα δυνατό μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία δίνεται η δυνατότητα ένταξης στην Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία ή ακόμα και για διεκδίκηση θέσεων αξιωματικών της αστυνομίας.

Συγγραφείς/Συντάκτες/Δημοσιογράφοι/Εκδότες.

Δικαστικοί Επιμελητές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, πως οι νομικές σπουδές ανοίγουν πραγματικά πολλές πόρτες για απασχόληση σε ποικίλους τομείς. Συμπέρασμα: από τη Νομική σχολή δε βγαίνεις μόνο «μάχιμος» δικηγόρος…

Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook