Συνεδριάζει από το πρωί η επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αξιολογηθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εν όψει και της δυνατότητας χρήσης των self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς, αναμένεται οι λοιμωξιολόγοι να δώσουν το πράσινο φως ώστε από τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα Λύκεια της χώρας να επιστρέψουν σε καθεστώς διά ζώσης λειτουργίας. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, η εισήγηση της επιτροπής είναι θετική, και από τις 12 Απριλίου τα Λύκεια θα ανοίξουν σε όλη την επικράτεια. Οι επίσημες ανακοινώσεις  θα γίνουν το απόγευμα από την Υπουργό Παιδείας.

Όσον αφορά τα self test, ξεκίνησε από σήμερα ο εφοδιασμός των φαρμακείων όλης της χώρας για να τα διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα slef-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου 2021) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής). Θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο 
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης
  • Η κατοχύρωση του δικαιώματος απουσίας από το σχολείο κατοχυρώνεται πλήρως (και μόνο) από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου με 2 υποχρεωτικά self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook