Αναβλήθηκε η πρώτη θεματική συζήτηση για την Παιδεία: Δήλωση Α. ΛιάκουΑναβλήθηκε η πρώτη θεματική συζήτηση για την Παιδεία: Δήλωση Α. Λιάκου

*Του Γιώργου Σκάθαρου

Αναβλήθηκε, μετά από δυναμική παρέμβαση εκπαιδευτικών και φοιτητών, η προγραμματισμένη για χθες, Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016, πρώτη θεματική συζήτηση στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Με αφορμή την αναβολή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία Αντώνης Λιάκος δήλωσε: 

«Σήμερα ήταν η πρώτη εκδήλωση του εθνικού και κοινωνικού διάλογου για την παιδεία. Μια ολιγομελής ομάδα επέλεξε να μην αφήσει να γίνει ο διάλογος. Τους δώσαμε το λόγο, τους είπαμε να θέσουν τα αιτήματά τους.

Δεν δέχτηκαν διότι ο στόχος τους ήταν η ματαίωση της συζήτησης. Είμαστε αποφασισμένοι ο διάλογος να συνεχιστεί με πολλούς τρόπους και οι συζητήσεις θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Παράλληλα θα συνεδριάσουν οι επιτροπές, ενώ θα υπάρξει και η αρθρογραφία. Θα συνεχίσουμε το διάλογο, διότι αυτό έχει ανάγκη η παιδεία μας. Έχει ανάγκη μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που ουδείς μπορεί να ματαιώσει.»

Η εναρκτήρια συζήτηση με θέμα «Οι σκοποί και οι στόχοι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» επρόκειτο να πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ.

Το πλήρες πρόγραμμα των θεματικών συζητήσεων έχει ως εξής:

  1. Τρίτη 12/1/1016: Οι σκοποί και οι στόχοι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης: Α. Λιάκος, Κ. Γαβρόγλου, Ν. Θεοτοκάς, Γερ. Κουζέλης.
  2. Τρίτη 19/1/2016: ReformEducationNow.    Έχοντας πρόσφατη την εμπειρία του ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης, μια ομάδα νέων   προτείνει αλλαγές και προβάλλει την ανάγκη δόμησης ενός   νέου εκπαιδευτικού μοντέλου.
  3. Τρίτη 26/1/2016: Η κρίση και η επίδραση της στο σχολείο  και στις συμπεριφορές των μαθητών.
  4. Τρίτη 2/2/2016: Παιδεία, Κρίση, Δικαιοσύνη. Ο φιλοσοφικός στοχασμός πάνω στο εκπαιδευτικό πρόβλημα.
  5. Τρίτη 9/2/2016: Σχολείο-εργαστήρι πολιτισμού. Ειδικές ζώνες εκπαιδευτικής δραστηριότητας  στις περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες.
  6. Τρίτη 16/2/2016: Μαθαίνω πώς να μαθαίνω: Από το αναλυτικό πρόγραμμα στις εκπαιδευτικές πρακτικές.  Πώς θα αναμορφώσουμε το σχολείο;
  7. Τρίτη 23/2/2016:  Κλασική παιδεία και εκπαίδευση.
  8. Τρίτη 1/3/2016:  Η ανασυγκρότηση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη λογική ενιαίου χώρου εκπαίδευσης-έρευνας.
  9. Τρίτη 8/3/2016: Ποιο μέλλον για την  τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση;
  10. Τρίτη 15/3/2016: Δεῖ δὲ χρημάτων: Τα οικονομικά της εκπαίδευσης.
  11. Τρίτη 22/3/2016:  Η ψηφιακή τεχνολόγηση της γνώσης και του σχολείου.
  12. Τρίτη 29/3/2016: Μεταπτυχιακές σπουδές και η ανανέωση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.