Η Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε την Κική ΔημουλάΗ Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε την Κική Δημουλά

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Τιμητική εκδήλωση για την ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την, Παρασκευή 15 Noεμβρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η ΤτΕ δεν ήταν άγνωστο μέρος για τη ποιήτρια αφού είχε εργαστεί επί 25 χρόνια εκεί από το 1949 έως το 1974 και η συγκίνηση ήταν μεγάλη.

Αγαπημένα ποιήματα της Κικής Δημουλά διάβασαν οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου και Δημήτρης Καταλειφός. Παράλληλα, προβλήθηκαν αποσπάσματα από την εκπομπή “Μονόγραμμα”, που ήταν αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο της.

Για την ποιήτρια μίλησε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο ακαδημαϊκός Νάσος Βαγενάς, ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης και η Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, μεταφράστρια των έργων της Κικής Δημουλά στην αγγλική γλώσσα.

Επιπροσθέτως, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ εξέδωσε συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού της τράπεζας “Ο κύκλος”, με κείμενα της ποιήτριας από την εποχή που η ίδια αρθρογραφούσε στο περιοδικό με το πατρικό της όνομα, ως Βασιλική Ράδου.

Η ίδια , θέλοντας να τονίσει την αξία της ποίησης που τόσα χρόνια υπηρετεί, δήλωσε πως δεν δικαιούται αυτή τη διάκριση η ίδια αλλά η διάχυτη έννοια της ποίησης γενικά, για όσα εκείνη πράγματι θεραπεύει ή έστω καταπραΰνει, και συμπλήρωσε: «Και όταν εγώ η ίδια αναρωτιέμαι συχνά ποιος άραγε να έγραψε το πρώτο ποίημα, προεξοφλώ ότι το έγραψε η ανυπαρξία θέλοντας να υπάρξει».