Ανθρωπισμός: O μετανεωτερικός ατομισμός φθείρει τις ουμανιστικές αξίες, δοκίμιο του Δήμου ΧλωπτσιούδηΑνθρωπισμός

O μετανεωτερικός ατομισμός φθείρει τις ουμανιστικές αξίες

Δοκίμιο του ιστορικού-φιλολόγου Δήμου Χλωπτσιούδη

Ανθρωπισμός σημαίνει σεβασμός για τον Άνθρωπο, για ένα άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, θρησκείας ή φυλής. Σημαίνει αναγνώριση της αξίας της προσωπικότητας του ανθρώπου. Είναι το κήρυγμα της ελευθερίας της σκέψης και έκφρασης, της ανοχής των απόψεων του συνανθρώπου.

Ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία, οι προκαταλήψεις είναι απάνθρωπες. Τα στερεότυπα, ο ατομισμός, η απουσία διαλόγου είναι μισάνθρωποι. Εχθρός του ανθρωπισμού δεν είναι κανείς άλλος από τον ατομισμό και τον ανταγωνισμό.

Η ίδια, βέβαια, η παιδευτική διαδικασία προάγει τον ατομισμό και τον ανταγωνισμό. Και δεν κάνουμε λόγο για συναγωνισμό, αλλά για έναν άκρατο ανταγωνισμό που εκφράζεται μέσα από τη βαθμοθηρία και επιβάλλεται με το εξετασιοκεντρικό σχολικό σύστημα.

Η κατανάλωση, από την άλλη, ως μέσο ικανοποίησης ψυχοσυναισθηματικών αναγκών και κοινωνικής προβολής, είναι μία αντιανθρώπινη μορφή κατεξοχήν ατομικίστικης αντίληψης.

Και σε τούτα έρχεται να προστεθεί και η καθημερινή προβολή από τα κάθε λογής μέσα επικοινωνίας. Ο λαϊκισμός, οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις για την τάχα επίλυση προβλημάτων με το δημόσιο και η άμετρη σκανδαλολογία έρχονται να προβάλλουν το άτομο.

Διαβάστε το δοκίμιο: 

Λήψη Αρχείου

 

Άδειες: Το δοκιμιακό κείμενο δημοσιεύεται στο schooltime.gr με την άδεια του συγγραφέα κ. Δήμου Χλωπτσιούδη. 

Αναδημοσίευση: Το αρχείο προσφέρεται για ελεύθερη λήψη και προσωπική χρήση. Αν επιθυμείτε την αναδημοσίευσή του απευθυνθείτε στον συγγραφέα και κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων. Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε σύνδεσμο προς το άρθρο και όχι να τοποθετήσετε σύνδεσμο που να οδηγεί σε λήψη του αρχείου μέσα από τον ιστότοπό σας!

 

Δείτε επίσης: εκπαιδευτικά βοηθήματα του Δήμου Χλωπτσιούδη.

 

 Ο Δήμος Χλωπτσιούδης 

Σπούδασε Ιστορία και εργάζεται ως φιλόλογος.

Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν στα Ενθέματα της Κυριακάτικης Αυγής, στο tvxs.gr, το protagon.gr, το eklogika.gr, το schooltime.gr και αλλού.

Έχει εκδώσει το πολιτικό δοκίμιο «η δημαγωγία της δημοκρατίας» (2009), τη μελέτη «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» (2011), τη συλλογή δοκιμίων «7 δοκίμια» (2013) και την ποιητική συλλογή «η οργή της πεταλούδας» (2013)