Μπιενάλε Βενετίας 2015: Συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής για την ελληνική συμμετοχήΜπιενάλε Βενετίας 2015: Συγκρότηση γνωμοδοτικής επιτροπής για την ελληνική συμμετοχή

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εθνικής συμμετοχής στην 56η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (9 Μαΐου – 22 Νοεμβρίου 2015), με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Τασούλα συγκροτήθηκε πενταμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή που θα αξιολογήσει τις καλλιτεχνικές προτάσεις για την επιλογή του Επιμελητή της ελληνικής συμμετοχής. 

Έργο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής –τα μέλη της οποίας είναι άμισθα– είναι η εξέταση και αξιολόγηση των καλλιτεχνικών προτάσεων για την ελληνική εκπροσώπηση στη Μπιενάλε της Βενετίας, που θα υποβάλλουν ιστορικοί και θεωρητικοί τέχνης με διεθνή εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων, μετά από σχετική ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. 

Την Επιτροπή συγκροτούν οι: 

– Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός τέχνης, Δ/ντρια του Κρατικού Μουσείου 
Σύγχρονης Τέχνης, 
– Αλέξανδρος Ψυχούλης, εικαστικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Τέχνης και 
Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 
– Χάρης Κοντοσφύρης, εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών 
του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, 
– Λήδα Παπακωνσταντίνου, εικαστικός, 
– Διονύσιος (Ντένης) Ζαχαρόπουλος, ιστορικός και κριτικός τέχνης, καλλιτεχνικός 
Δ/ντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. 

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής θα παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εικαστικών Τεχνών της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α. κ. Γιώργος Καλαμαντής. 

Επισημαίνεται ότι η Μπιενάλε της Βενετίας είναι η αρχαιότερη και μια από τις σπουδαιότερες περιοδικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, καθώς και η μοναδική που μέχρι σήμερα διατηρεί το καθεστώς των εθνικών εκπροσωπήσεων. Στην ιστορία των 119 χρόνων λειτουργίας της, η Μπιενάλε άσκησε μεγάλη καλλιτεχνική επιρροή, έγινε όχημα διάδοσης πολιτικών ιδεών, και αντιμετώπισε, άλλοτε με άμεσο και άλλοτε με έμμεσο τρόπο, ποικίλες θεματικές προκλήσεις που αφορούσαν τις διεθνείς κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. 

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, η Μπιενάλε της Βενετίας ανέδειξε και αξιοποίησε νέες καλλιτεχνικές τάσεις και ρεύματα, αναγνώρισε και «νομιμοποίησε» το έργο καταξιωμένων δημιουργών, πρόσφερε επικαιροποιημένη πληροφορία στο ευρύ κοινό και, πάνω απ’ όλα, μέσω της πολιτικής των εθνικών συμμετοχών, συνέβαλε στην προώθηση του έργου των εικαστικών καλλιτεχνών που προέρχονται από χώρες της περιφέρειας του παγκόσμιου καλλιτεχνικού συστήματος. Η Ελλάδα συμμετέχει στη Μπιενάλε Βενετίας από το 1934 έως σήμερα, με καλλιτέχνες που σφράγισαν την εικαστική ιστορία του τόπου, όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ο Κώστας Τσόκλης, ο Νίκος Κεσσανλής και ο Λουκάς Σαμαράς. 

Την ευθύνη και τον συντονισμό για θέματα σχετικά με τη Μπιενάλε της Βενετίας έχει η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού/ Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών του ΥΠ.ΠΟ.Α (Ρεθύμνου 1 – Αθήνα, τηλ. 210.8201728. 2108201708, 
e-mail: [email protected])