«Η Ιταλία τιμά τον ποιητή μας Τίτο Πατρίκιο» της Έφης Ρουμελιώτη«Η Ιταλία τιμά τον ποιητή μας Τίτο Πατρίκιο» 

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Μία ακόμα βράβευση ήρθε να προστεθεί στις διακρίσεις του ποιητή μας Τίτου Πατρίκιου, αυτή τη φορά από τη γειτονική Ιταλία. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου του απονεμήθηκε το ιταλικό βραβείο ποίησης LericiPea, για τη συνολική προσφορά και την αναγνώριση της θέσης του στον χώρο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ποίησης. Η 59η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην ιστορική Villa Marigola του 17ου αιώνα, στην κωμόπολη του Λέριτσι.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία που απονέμονται στην Ιταλία με διεθνή χαρακτήρα, σε προσωπικότητες που «ενισχύουν, προωθούν και διαδίδουν την ποίηση». Η απονομή του βραβείου έχει και συμβολική σημασία διότι φέρνει ακόμα πιο κοντά τους λαούς της Ιταλίας και της Ελλάδας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Άλλωστε, Οι δύο χώρες αλληλοεπηρεάζονται και συνδέονται με πολιτιστικούς αλλά και ιστορικούς δεσμούς εδώ και πολλά χρόνια

Και ο ίδιος όμως ο ποιητής δεν κρύβει την αγάπη του για την Ιταλία. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αν δεν επισκεφτώ τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο την Ιταλία, έχω, θα μπορούσαμε να πούμε, σύνδρομο στέρησης». Όσο για το βραβείο του: «όμως -δεν το κρύβω- το βραβείο αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά και συγκίνηση διότι στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε σημαντικότατες προσωπικότητες».

Ο Τίτος Πατρίκιος και στο παρελθόν είχε τιμηθεί, το 1994 με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας καθώς και το 2008 από την Ακαδημία Αθηνών μαζί με τον Μένη Κουμανταρέα για το σύνολο του έργου του.