Από 9 έως 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ετήσιο συνέδριο της European Federation of National Youth Orchestras (EFNYO) (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων).

Το συνέδριο φιλοξένησε στη χώρα μας η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), μέλος της Ομοσπονδίας, και πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η ΕΛΣΟΝ στεγάζεται από το 2020 ως Ορχήστρα in Residence.

Στη φετινή συνεδρίαση, η Ομοσπονδία αναβάθμισε με ομόφωνη απόφαση του General Assembly το status της ΕΛΣΟΝ από associate member σε full member, τακτικό μέλος, με πλήρες δικαίωμα ψήφου, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό αυτό θεσμό. Έγινε επίσης πρόταση στον Ιδρυτή & Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣΟΝ, Διονύση Γραμμένο, να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕFNYO, την οποία και αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε, μεταξύ άλλων, αναφορά στη σημαντική πρόοδο και εξέλιξη της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στα πέντε αυτά χρόνια λειτουργίας της. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, και πρόεδρος της Wiener Jeneuss Orchester, κα Renate Böck αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν την ΕΛΣΟΝ με τις υπόλοιπες Εθνικές Ορχήστρες Νέων της Ευρώπης, ενώ συνεχάρη τον κο Διονύση Γραμμένο για την πρωτοβουλία της ίδρυσης της ορχήστρας και τo έργο του αυτά τα χρόνια να εγκαθιδρύσει την παρουσία της ΕΛΣΟΝ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ευκαιρίες στους νέους Έλληνες μουσικούς να παρουσιάζουν τη δουλειά τους και δείγματα του ταλέντου τους διεθνώς.

Από την πλευρά του ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος, ευχαρίστησε τα μέλη της Ομοσπονδίας για την αναγνώριση του έργου της ορχήστρας αλλά και για την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση τους να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, το οποίο χαράσσει τη στρατηγική του και διαμορφώνει το πλαίσιο σύμπραξης μεταξύ των Εθνικών Ορχηστρών Νέων της Ευρώπης.
Αναφέρθηκε επιγραμματικά σε σημαντικές στιγμές της ορχήστρας αυτά τα 5 χρόνια, όπως η πρόσφατη συναυλία της στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής κ Κωσνταντίνου Τασούλα, την εμφάνιση της ΕΛΣΟΝ στο διεθνές φεστιβάλ Young Euro Classic του Βερολίνου, που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της ΑΕ Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και την εγκατάσταση της ΕΛΣΟΝ ως Ορχήστρα in Residence στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την υποστήριξη της από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου ήταν η κα Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και ο κος Γιάννης Βακαρέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα της στήριξης νέων καλλιτεχνών στην Ελλάδα αλλά και τις ευκαιρίες για ορχηστρική εκπαίδευση σε υψηλό επίπεδο που παρέχει η ΕΛΣΟΝ στα μέλη της, τα οποία επιλέγονται κατόπιν ακροάσεων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τα μέλη της EFNYO καλωσόρισαν με χαρά δύο νέα τακτικά μέλη, την «Εθνική Ορχήστρα Νέων της Ουκρανίας», και την «Εθνική Ορχήστρα Νέων της Σλοβενίας», αφοσιωμένες και οι δύο στο να υποστηρίζουν την αμοιβαία συνεργασία σε περιόδους της τρέχουσας κρίσης και ενθουσιώδεις υποστηρικτές νέων ταλέντων στις χώρες τους και όχι μόνο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί η συμμετοχή της ΕΛΣΟΝ στο Πρόγραμμα MusXchange, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο προσφέρει σε νέους ταλαντούχους μουσικούς σε όλη την Ευρώπη ευκαιρίες για την ανάπτυξη των μουσικών, διαπολιτισμικών, επικοινωνιακών και επιχειρηματικών τους δεξιοτήτων .
Μέσω της συμμετοχής της ΕΛΣΟΝ στην ΕFNYO, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει νέους Έλληνες μουσικούς να εκπαιδεύονται, να κάνουν συναυλίες και να μοιράζονται εμπειρίες με τους συνομηλίκους τους σε όλη την Ευρώπη.

https://elson.gr
https://www.facebook.com/GreekYouthSymphonyOrchestra/
https://www.instagram.com/elson_gyso/
https://dionysisgrammenos.com/
https://www.facebook.com/DionysisGrammenos/
https://www.instagram.com/dionysis_grammenos/

Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν

Διαβάστε ακόμα:

Οι Viagra Boys ζωντανά στην Αθήνα! Special guests: Bazooka & $oft $kull

«Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου | Θεατρική περιοδεία – Καλοκαίρι 2022

Θανάσης Χουλιαράς – «Μια βόλτα στη Γη». Ένα τραγούδι για τους μη τουριστικούς προορισμούς

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022: Από 17 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου στο Φρούριο του Επταπυργίου

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook