Σε μία ταραγμένη περίοδο που ο πόλεμος μαίνεται, οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν και η ανθρωπότητα μάχεται τις προκλήσεις της πανδημίας, η ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει μια έκθεση ορόσημο με  παράλληλο συνέδριο, με θέμα: «Art Communicating Conflict Resolution», από τις 29 Ιουνίου έως τις 31  Ιουλίου 2022, φιλοξενώντας τη δουλειά 39 διεθνούς φήμης καλλιτεχνών και τις εισηγήσεις 12 σημαντικών ομιλητών από όλο τον κόσμο που φιλοδοξούν να αναλύσουν διεξοδικά το θέμα προτείνοντας ουσιαστικές λύσεις μέσω της επικοινωνίας όλων των μορφών Τέχνης.

Με την υποστήριξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης Μαρίας Καραγιάννη, η έκθεση τέχνης θα εγκαινιαστεί στις 29 Ιουνίου στην Casa Bianca, κτίριο όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2022. Το θέμα της βασίζεται στο βιβλίο «Can Art Aid in Resolving Conflicts;» (Frame Publishers, 2018), στο οποίο συμμετέχουν πολλοί από τους καλλιτέχνες της έκθεσης. Η έκθεση προωθείται με μια εκστρατεία ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #ConflictAndArt.

Το συνέδριο έχει ως θέμα «H Tέχνη ως μέσο επικοινωνίας στην επίλυση συγκρούσεων: Ένας  διαπολιτισμικός διάλογος». Συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια ενεργή και αλληλέγγυα ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Περιφερειακού Γραφείου Ενημέρωσης του ΟΗΕ για την Κεντρική Ευρώπη, ενώ αναμένεται και η απάντηση της Ύπατης Αρμοστείας των Προσφύγων του ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Το διεθνές συνέδριο περιλαμβάνει εισηγήσεις 12 ομιλητών από όλο τον κόσμο και έχει λάβει την οικονομική υποστήριξη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • 1η ημέρα –  Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022, 19:30 – Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο κτήριο Casa Bianca, από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στον όμορφο κήπο της Casa Bianca, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης).

 • Ημέρα 2 – Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, 10:00 π.μ. – 17:00 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Art Communicating Conflict Resolution: An Intercultural Dialogue», στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής πολιτικής για μια ενεργή και αλληλέγγυα ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την επιστημονική επιμέλεια της Dr Ελένης Φωτιάδου, Δικηγόρου, Οπτικοακουστικού καλλιτέχνη.

Θα ακολουθήσει  δείπνο για τους εισηγητές του συνεδρίου και άλλους προσκεκλημένους  στον κήπο του Hyatt Regency Hotel με ζωντανή μουσική.

 • 3η ημέρα – Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, 10 π.μ. – 1 μ.μ.  – Θα προσφέρουμε οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στην ιστορική Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένων μουσείων, βυζαντινών εκκλησιών, του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αρχαιολογικών μουσείων και χώρων.
 • 3ήμερο Σαββατοκύριακο – Θα εξερευνήσουμε τα ιστορικά μνημεία και τη φυσική ομορφιά της γειτονικής Χαλκιδικής.

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

 1. Alvaro Almaguer, “ALMER” – Καλλιτέχνης που γεννήθηκε και ζει στην Κούβα.
 2. Maureen Burns-Bowie –  Καλλιτέχνης που γεννήθηκε και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 3. Marconi Calindas* — Καλλιτέχνης και ακτιβιστής, γεννήθηκε στις Φιλιππίνες και ζει στο Σαν Φρανσίσκο.
 4. David Cavaliero –  Καλλιτέχνης mixed media, που γεννήθηκε και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 5. Γιάννης Φωκάς –  Ζωγράφος που γεννήθηκε και ζει στην Ελλάδα. Παρουσία στα εγκαίνια. [email protected]
 6. Ελένη Φωτιάδου* –Oπτικοακουστική καλλιτέχνης, Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μεταδιδακτορική ερευνήτρια, που ζει στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Παρουσία στα εγκαίνια. [email protected]
 7. Dor Guez* — Φωτογράφος και καθηγητής, γεννημένος στην Baka της Ιερουσαλήμ και ζει στη Jaffa του Ισραήλ.
 8. Artemis Herber –  Καλλιτέχνης μεικτών μέσων που γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρουσία στα εγκαίνια.
 9. Eduardo Guerra-Hernández – Χαράκτης που γεννήθηκε και ζει στην Κούβα.
 10. Sisavanh Houghton –  Kαλλιτέχνης μικτών μέσων και εγκαταστάσεων γεννήθηκε στο Λάος και μετανάστευσε στην Ταϊλάνδη, ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 11. Mohammed Kacimi –  Ζωγράφος, συγγραφέας και ποιητής που γεννήθηκε στο Μαρόκο και έζησε εκεί μέχρι το θάνατό του.
 12. Μαρία Καραμέτου* — Καθηγήτρια και καλλιτέχνης μικτών μέσων, γεννημένη στην Ελλάδα και ζει στις ΗΠΑ Facebook: @MariaKarametou. Instagram: @maria_karametou_art
 13. Evgenia (Jane) Kim –  Διεπιστημονική καλλιτέχνης που γεννήθηκε από Κορεάτες γονείς στο Ουζμπεκιστάν, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 14. Γιούρι Κράσνι* — Καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, γεννημένος στην Ουκρανία και ζεί στο Ισραήλ.
 15. Dania Latar — Ζωγράφος, γεννημένη στο Ισραήλ και ζει στο Τελ Αβίβ. Facebook: @danialatarartist. Instagram: @danialatar.
 16. Jacqueline Maggi: Καλλιτέχνης και καθηγήτρια τέχνης που γεννήθηκε στην Κούβα και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Instagram: @jacquimaggi.
 17. Esther Mahlangu* –Ζωγράφος που γεννήθηκε και ζει στη Νότια Αφρική, από τον λαό Ndebele. Facebook: Esther Mahlangu. Instagram: @esthermahlanguart
 18. Νέλσον Μαντέλα* — Ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, γεννημένος στο χωριό Μβέζο.
 19. Asra Q. Nomani — Δημοσιογράφος, γεννημένη στην Ινδία, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρουσία στα εγκαίνια. Facebook: Asra Q. Nomani. Instagram: @asranomani. Twitter: @AsraNomani.
 20. Valerio Rocco Orlando* — Καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός πολυμέσων, γεννημένος στο Μιλάνο, που εργάζεται στην Ιταλία. Facebook: @ValerioRoccoOrlando. Instagram: @valerioroccoorlando. Twitter: @ValerioROrlando
 21. Βίκυ Περικλέους* –  Εικαστικός και  καθηγητής που γεννήθηκε και ζει στην Κύπρο. Παρουσία στα εγκαίνια. Facebook: @VickyPericleous. Instagram: @vickypericleous.
 22. Eduardo Roca Salazar, «Choco» –  Καλλιτέχνης που γεννήθηκε και ζει στην Κούβα.
 23. Έφη Σαββίδη* — Καλλιτέχνης και παιδαγωγός, γεννημένη και ζει στην Κύπρο. Παρουσία στα εγκαίνια. Instagram: @efisavvides. Twitter: @EfiSavvides.
 24. Weili Shi — Καλλιτέχνης και σχεδιαστής πολυμέσων και προγραμματιστής, που γεννήθηκε στην Κίνα και ζει στη Νέα Υόρκη. Παρουσία στα εγκαίνια.

Facebook: @WeiliShi. Instagram: @shiwl. Twitter: @shiweili.

 1. Μελίνα Σουκούρογλου* — Καλλιτέχνης που γεννήθηκε και ζει στην Κύπρο. Παρουσία στα εγκαίνια. Facebook: @MelinaShukuroglou. Instagram: @melshukuroglou. Twitter: @mshukuroglu.
 2. Stephen Spyropoulos* –Ένας καλλιτέχνης και διαδραστικός σχεδιαστής, που γεννήθηκε και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Facebook: @Minimaforms. Instagram: @mfstav.
 3.  Θόδωρος Σπυρόπουλος* –  Αρχιτέκτονας και εκπαιδευτικός, γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρουσία στα εγκαίνια. Facebook: @Minimaforms. Instagram: @mformslondon
 4. Adeela Suleman – Ακτιβίστρια, εκπαιδευτικός και εικαστικός που γεννήθηκε και ζει στο Πακιστάν. Παρουσία στα εγκαίνια.
 5. Kebedech Tekleab* –  Καλλιτέχνης και καθηγητής που γεννήθηκε στην Αιθιοπία και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 6. Ciebele Vieira –  Καλλιτέχνης και φωτογράφος που γεννήθηκε στη Βραζιλία και ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 7. Μπάμπης Βενετόπουλος* –  Καλλιτέχνης ψηφιακών και πολυμέσων  που γεννήθηκε και ζει στην Ελλάδα.

Καλλιτέχνες από το Ομάν – Σύνδεσμος στο Bios

 1. Ahmed Salem Al Busaidi – Φωτογράφος με έδρα το Ομάν.
 2. Hood bin Abdullah bin Nasser Al-Abri –  Ένας φωτογράφος με έδρα το Ομάν.
 3. Mohammed Al-Fori – Φωτογράφος με έδρα το Ομάν.
 4. Hadeel Seif Suleiman Al-Humaidi – Φωτογράφος με έδρα το Ομάν.
 5. Reem Hamoud Issa Al-Rashidi – Φωτογράφος με έδρα το Ομάν.
 6. Sheikha bint Saif bin Mansour Al-Silti – Φωτογράφος με έδρα το Ομάν.
 7. Ruqaiya Mazar – Φωτογράφος με έδρα το Ομάν.
 8. Hassan Meer – Φωτογράφος με έδρα το Ομάν.

* Καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην έκθεση της Αθήνας 2019

Διαβάστε ακόμα:

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 22-28 Ιουνίου – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 22.6 η Ομαδική Εικαστική Έκθεση “ΞΕΡΙΖ-ΩΜΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ” στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022: Από 17 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου στο Φρούριο του Επταπυργίου

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook