Τι είναι η βία, πώς προσδιορίζεται, πώς δημιουργούνται τα στερεότυπα και τελικά πώς διαμορφώνονται οι ρόλοι των παιδιών σε μία σχολική τάξη;

Eίναι βέβαιο ότι η βία δεν έχει μόνο μία μορφή και είναι σημαντικό τα παιδιά να μπορούν να την αναγνωρίζουν. Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τη βία των νέων ως ένα μεγάλο ζήτημα δημόσιας υγείας. Η βία των νέων μπορεί να προσλάβει πολλές διαφορετικές μορφές και μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική. Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF, «Ένα Καθημερινό Μάθημα: #ENDviolence in Schools (2018)» οι μισοί από τους μαθητές και τις μαθήτριες ηλικίας 13 – 15 ετών βιώνουν εκφοβισμό ή σωματικές επιθέσεις μέσα στη σχολική χρονιά.

Η ActionAid βάζοντας στο επίκεντρο το φαινόμενο της βίας, πραγματοποίησε εργαστήρια σε δύο σχολεία της Αθήνας, με τη συμμετοχή 106 εφήβων, εστιάζοντας στο τι μπορεί να προκαλεί τη βία, αλλά και στο πώς μπορούν τα παιδιά να την κατανοήσουν και να τη διαχειριστούν. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, τα παιδιά συνειδητοποιήσαν ότι ακόμα και στα κλασσικά παραμύθια αναπαράγονται στερεότυπα. Για παράδειγμα, ηρωίδες όπως η Χιονάτη, η Ραπουνζέλ και η Σταχτοπούτα, έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, είναι όλες τους γλυκές, καλοσυνάτες, πανέμορφες και υπάκουες γυναίκες, που δυσκολεύτηκαν στη ζωή όμως ανταμείφθηκαν με έναν όμορφο και δυνατό πρίγκηπα!

 Ο πρίγκηπας όπως έχει εντυπωθεί στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, είναι ο μόνος που δεν φοβάται, έτσι αντίστοιχα στην ερώτηση ενός παιχνιδιού ρόλων «πώς θα περιγράφατε ένα άτομο που εργάζεται σε μπαρ;», τα παιδιά φαντάστηκαν «έναν άντρα, ετεροφυλόφιλο, όμορφο, ψηλό, με tattoos». Εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με την απάντηση ότι ως μπάρμαν στο παιχνίδι ρόλων εργαζόταν ένας τρανς άντρας.

Τα παιδιά ανακάλυψαν εντυπωσιασμένα, πόσο βαθιά ριζωμένα βρίσκονται σε όλους τα στερεότυπα ακόμα και από τα παιδικά τους χρόνια, με έναν μαθητή να παρατηρεί εντυπωσιασμένος «τελικά, όσο και να κατακρίνουμε τα στερεότυπα, τα διατηρούμε κι εμείς ασυναίσθητα».

Τα εργαστήρια έγιναν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Youth4Love2, (https://www.youthforlove.eu/el/) που έχει σαν στόχο την προώθηση της υιοθέτησης θετικών συμπεριφορών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας μεταξύ των νέων, των οικογενειών τους, των επαγγελματιών της εκπαίδευσης και των μελών της κοινότητας.

Διαβάστε ακόμα:

Από την Τρίτη 14.6 οι αιτήσεις για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής 2022

Πώς να συμπληρώσω το μηχανογραφικό μου;

Τι θα δούμε 14-20 Ιουνίου στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook