Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 17 Ιουνίου, 21.00, Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

Διθυραμβικές κριτικές στις σημαντικότερες εφημερίδες του διεθνούς Τύπου. Περιοδείες σε τρεις ηπείρους. Τα διαπιστευτήρια θρυλικών μουσικών όπως ο S.Rattle και ο Yo-Yo Ma. Τακτικές εμφανίσεις στις γνωστότερες συναυλιακές αίθουσες του κόσμου. Αυτός είναι ένας συνοπτικός αλλά υπερ-θετικός απολογισμός των δράσεων, που τοποθετούν την Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης, μεταξύ των κορυφαίων. Δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για τη συναυλία που θα δοθεί στις 17 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι μουσικοί φτάνουν στην Θεσσαλονίκη μαζί με τον μυθικό Καλλιτεχνικό Διευθυντή και ιδρυτή της Ορχήστρας, Benjamin Zander. Έναν περίφημο αρχιμουσικό, διάσημο για την οξεία αντίληψη, όσο και για τις ηχογραφήσεις του που από πολλούς θεωρούνται ως σημείο αναφοράς. Όπως έχει πει ο ίδιος «Ο αρχιμουσικός μιας ορχήστρας δεν κάνει τον ήχο. Η δύναμή του, εξαρτάται από την ικανότητά του να κάνει άλλους ανθρώπους δυνατούς».

Αυτή τη δύναμη θα νιώσει το κοινό της Ορχήστρας Νέων της Βοστόνης που μετά την Αθήνα έρχεται στη Θεσσαλονίκη και 4 ακόμα μεγάλες ελληνικές πόλεις. Ένα πολλά υποσχόμενο μουσικό ταξίδι που ξεκινά με την «Εορταστική Εισαγωγή» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς δίνοντας  την πρώτη γεύση από μια βραδιά γεμάτη ζωηράδα και νεανικό σφρίγος.

Ο χαρούμενος και γρήγορος ρυθμός του έργου, που γράφτηκε με αφορμή την 37η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, οδηγεί εύστοχα στις Παραλλαγές Ροκοκό για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Τσαϊκόφσκι. Εδώ, τη σκυτάλη παίρνει ο 22χρονος τσελίστας-φαινόμενο Zlatomir Fung, ο μοναδικός Αμερικανός καλλιτέχνης, τα τελευταία σαράντα χρόνια, που απέσπασε το Α΄ Βραβείο στο Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι για τσέλο. Δημιουργία που αποτελεί το ιδανικό έδαφος ώστε το κοινό να θαυμάσει τις ομολογουμένως σπάνιες δεξιοτεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες του σολίστ.

Η βραδιά τελειώνει με τη συμβολή μιας ακόμη εμπνευσμένης καλλιτέχνιδας με διεθνή καριέρα. Πρόκειται για τη σοπράνο Sofia Fomina, που αναλαμβάνει την ερμηνεία στο τελευταίο μέρος της Συμφωνίας αρ.4 του Μάλερ. Το έργο, που αποτελεί την πιο δημοφιλή συμφωνία του συνθέτη, έχει βαθύτατα υπαρξιακό περιεχόμενο και δεν παύει να εντυπωσιάζει με τον μελωδικό του πλούτο.

Το πρόγραμμα

ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ (1906 – 1975)

Εορταστική Εισαγωγή, έργο 96

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ (1840 – 1893)

Παραλλαγές Ροκοκό για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο 33

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΑΛΕΡ (1860-1911)

Συμφωνία αρ. 4 σε σολ μείζονα

 

ΣΟΛΙΣΤ

Zlatomir Fung

Sofia Fomina

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Benjamin Zander

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τιμές: 25€, 20€, 15€, 7€ (μειωμένο)

Online αγορά εδώ: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2830

Who is who

Boston Philharmonic Youth Orchestra (BPYO)

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης ιδρύθηκε το 2012 υπό την αιγίδα της Φιλαρμονικής της Βοστόνης. Μουσικός διευθυντής της είναι ο Μπέντζαμιν Ζάντερ. Εμβληματική φράση του συνόλου είναι: «Διαμορφώνοντας τους αυριανούς ηγέτες μέσα από τη μουσική».

Οι 120 μουσικοί της Ορχήστρας έχουν ηλικία από 12 έως 21 χρόνων. Το εύρος των ηλικιών βοηθά τα νεότερα μέλη της ορχήστρας να συνεργάζονται με εκείνα που έχουν ήδη αρχίσει την επαγγελματική τους καριέρα. Από την άλλη, όσοι φοιτούν ήδη σε πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις γνώσεις τους με τις μελλοντικές γενιές των μουσικών.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία σε νέους μουσικούς να μελετήσουν ένα ευρύ ορχηστρικό ρεπερτόριο σε ένα μουσικά δυναμικό και πνευματικά ανήσυχο περιβάλλον. Τα μέλη καλούνται όχι μόνο να κατανοήσουν την παρτιτούρα και να μελετήσουν το μέρος που τους αναλογεί, αλλά και να συζητούν κάθε εβδομάδα με τον Μπ. Ζάντερ για όλα τα μουσικά θέματα και τη διαδικασία των προβών. Αυτές οι συζητήσεις εμβαθύνουν και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αυτοβελτίωση και την προσωπική ολοκλήρωση και συχνά οδηγούν σε προσωπική επικοινωνία με τον Μπ. Ζάντερ μέσω τηλεφωνημάτων και μέιλ, δημιουργώντας μια μοναδική επιμορφωτική σχέση μεταξύ του έμπειρου επαγγελματία και του νέου μουσικού.

Η BPYO εμφανίζεται σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο: Κονσέρτχεμπαου στην Ολλανδία, Κάρνεγκι Χολ στη Νέα Υόρκη, Μουζίκεφεραϊν στη Βιέννη, Αίθουσα Φιλαρμονικής στο Βερολίνο, Γερμανία, Ισπανία, περιοδείες σε Βραζιλία, Αργεντινή, κτλ. Κάθε της εμφάνιση αποσπά εξαιρετικά σχόλια από το κοινό και τους ειδικούς.

Έχει ηχογραφήσει την Πέμπτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς όπως και την Έκτη και την Ενάτη του Μάλερ. «Μακάρι να ήταν περισσότερες οι επαγγελματικές ορχήστρες με τόσο εντυπωσιακό ήχο» έγραψαν οι Boston Phoenix.

 

Benjamin Zander

Μουσική διεύθυνση

Επί πενήντα χρόνια, ο Μπέντζαμιν Ζάντερ διαπρέπει ως έμπειρος δάσκαλος εγνωσμένου κύρους και ως εμπνευσμένος ερμηνευτής με μεγάλη διορατικότητα και ερευνητική ματιά, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τους σπουδαστές, τους επαγγελματίες μουσικούς, τους διευθυντές επιχειρήσεων και τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο. Έχει επανειλημμένως προκαλέσει το ενδιαφέρον των διανοουμένων, όχι μόνο από το χώρο της μουσικής, για μια περαιτέρω έρευνα με σκοπό την κατανόηση των αξιών της δυτικής μουσικής κουλτούρας και των πνευματικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων που οδηγούν στη μουσική δημιουργία.

Ο Ζάντερ άρχισε την καριέρα του ως συνθέτης και τσελίστας. Στα δώδεκά του σπούδασε σύνθεση με τον Μπέντζαμιν Μπρίττεν και την Ίμοτζεν Χολστ. Στα δεκαπέντε του σπούδασε τσέλο με τον σπουδαίο Γκασπάρ Κασσαντό. Στα 26 του εγκαταστάθηκε στη Βοστόνη, ως μαέστρος.

Ίδρυσε τη Φιλαρμονική της Βοστόνης το 1979. Οι συναυλίες του ανά τον κόσμο ενέπνευσαν χιλιάδες μουσικούς, ανανέωσαν τον τρόπο που έβλεπαν τη μουσική, και έφεραν μια νέα, πιο βαθιά και ενίοτε αντισυμβατική οπτική στην ερμηνεία του βασικού ρεπερτορίου του 19ου και 20ού αιώνα.

Το 2012, ίδρυσε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης, που περιλαμβάνει μουσικούς ηλικίας 12 έως 21 ετών.

Για 25 χρόνια, ο Ζάντερ συνεργάστηκε με τη Φιλαρμόνια του Λονδίνου, με την οποία ηχογράφησε 11 δίσκους, όπως, μεταξύ άλλων, ο σχεδόν πλήρης κύκλος των Συμφωνιών του Μάλερ, και Συμφωνίες του Μπρούκνερ και του Μπετόβεν.

Το περιοδικό High Fidelity ανέδειξε την ηχογράφηση της Έκτης Συμφωνίας του Μάλερ ως την καλύτερη ηχογράφηση του 2002, η Τρίτη του Μάλερ έλαβε το βραβείο κριτικών από την Ένωση Κριτικών Δίσκου της Γερμανίας, και οι ηχογραφήσεις της Ενάτης του Μάλερ και της Πέμπτης του Μπρούκνερ προτάθηκαν για βραβείο Γκράμμυ ως οι «καλύτερες ορχηστρικές εκτελέσεις». Σε όλη του την καριέρα, ο Ζάντερ προσπάθησε με θέρμη να κάνει την κλασική μουσική προσιτή και θελκτική σε κάθε κοινό. Γι’ αυτό και ενέταξε σε κάθε ηχογράφηση με τη Φιλαρμόνια ένα ξεχωριστό cd με επεξηγηματικά σχόλια.

Παράλληλα με τη μουσική του διαδρομή, ο Μπέντζαμιν Ζάντερ διαπρέπει ως ομιλητής για θέματα προσωπικής ολοκλήρωσης και ηγεσίας, με σημαντικές παρεμβάσεις σε διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.Το βιβλίο του «The Art of Possibility», που συνέγραψε με την ψυχοθεραπεύτρια Ρόζαμουντ Ζάντερ, έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, και η ομιλία του στο TED για τη μεταμορφωτική δύναμη της κλασικής μουσικής έχει πάνω από είκοσι εκατομμύρια επισκέψεις στο διαδίκτυο.

 

Zlatomir Fung

Ο μοναδικός αμερικανός καλλιτέχνης, τα τελευταία σαράντα χρόνια, που απέσπασε το Α΄ Βραβείο στο Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι για τσέλο. Ο Ζλάτομιρ Φουνγκ θεωρείται από τους κορυφαίους ανερχόμενους τσελίστες της εποχής μας, που καταπλήσσει το κοινό με τη δεξιοτεχνία και την τεράστια ευαισθησία του. Ήδη στα 22 του χρόνια, έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους αστέρες της επόμενης γενιάς των μουσικών ερμηνευτών. Με την απαράμιλλη τεχνική του, που δείχνει τις γερές του βάσεις και τη βαθιά κατανόηση του σύγχρονου ρεπερτορίου, απέσπασε, το 2020, την υποτροφία Avery Fisher Career Grant. Τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, ο Φουνγκ συμπράττει με ορχήστρες και δίνει ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο (Ιταλία, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία κτλ.). Στις ΗΠΑ εμφανίζεται, μεταξύ άλλων: στο Φεστιβάλ «Bravo! Vail» στο Βέιλ του Κολοράντο με τον Τζόσουα Μπελ και τον Σάι Γουόσνερ, στο φεστιβάλ του Άσπεν με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ του Άσπεν, με τη Συμφωνική του Ανν Άρμπορ, την Ορχήστρα Ίρις, την Ορχήστρα Δωματίου της Φιλαδέλφειας, τις Συμφωνικές του Κάνσας και του Γκρήνσμπορο. Επίσης, θα κάνει το ντεμπούτο του στο Κάρνεγκι Χολ μαζί με τον πιανίστα Μίσκα Ρουσντί Μόμεν.

Στη μεγάλη δραστηριότητά του, συγκαταλέγονται το ντεμπούτο του με τη Συμφωνική του Σιάτλ (στην ετήσια συναυλία Celebrate Asia), οι εμφανίσεις του στα Syrinx Concerts του Τορόντο, στο Artist Series στη Σαρασότα, όπου ερμήνευσε όλα τα έργα για τσέλο και πιάνο του Μπετόβεν, η περιοδεία, στο πλαίσιο των συναυλιών του IMS Prussia Cove, στη Μεγάλη Βρετανία (Ουίγκμορ Χολ στο Λονδίνο, Κορνουάλη, Κέμπριτζ, Σάσσεξ και Σόμερσετ) κ.ά.

Το 2017, διακρίθηκε στις ακροάσεις Young Concert Artists International Auditions και Astral National Auditions.

Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με σημαντικά βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Τσέλου «Ζωρζ Ενέσκου» 2016, τον Διεθνή Διαγωνισμό Johansen για νέους σολίστ του τσέλου και στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Εγχόρδων Stulberg και Irving Klein 2014. Το 2016, κέρδισε την υποτροφία της Προεδρίας των ΗΠΑ για τις τέχνες και τιμήθηκε με το βραβείο Landgrave von Hesse στα masterclasses της Ακαδημίας Κρόνμπεργκ.

 

Sofia Fomina

Με μια εντυπωσιακή, κρυστάλλινη φωνή, η Σοφία Φομίνα έκανε το ντεμπούτο της στην οπερατική σκηνή το 2012, ερμηνεύοντας εξαιρετικά την Ιζαμπέλλα στον Ροβέρτο τον Διάβολο του Μάγερμπεερ στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Έκτοτε έχει εμφανιστεί  στις μεγαλύτερες Όπερες και φημισμένα φεστιβάλ ανά τον κόσμο: Όπερα Παρισιού, Όπερα Βαυαρίας, Όπερα Ουγγαρίας, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Κονσέρχεμπαου στο Άμστερνταμ, Ουίγκμορ Χολ, Όπερα του Σιάτλ, Φεστιβάλ του Γκλάιντμπορν, του Μπάντεν-Μπάντεν, BBC Proms κτλ.

Το 2021, κυκλοφόρησε το πρώτο της cd από την Chandos.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως την Παμίνα από τον Μαγικό αυλό στην Όπερα Semper της Δρέσδης, και την Αντέλε στη Νυχτερίδα, την Τζίλντα στον Ριγολέττο και την Κονστάντσε στην Απαγωγή από το σεράι στην Όπερα της Βαυαρίας. Επίσης, τη Ροζίνα στον Κουρέα της Σεβίλλης στην Όπερα του Σιάτλ, τη Μουζέτα στη Λα Μποέμ στο Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν με τον Θεόδωρο Κουρεντζή, την Ολυμπία στα Παραμύθια του Χόφμαν κ.ά.

Έχει επίσης ερμηνεύσει τη Ζερμπινέττα από την Αριάδνη στη Νάξο στην Όπερα του Αμβούργου, τη Φιακερμίλι από την Αραμπέλλα του Ρ. Στράους, τον Όσκαρ στο Χορό μεταμφιεσμένων. 

Εκτός από οπερατικούς ρόλους, έχει τραγουδήσει στη Δεύτερη Συμφωνία του Μάλερ με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, υπό τον Βλαντίμιρ Γιουρόφσκι, και με την Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου υπό την Ούγκο Βολφ, τη Λειτουργία Harmoniemesse με τον Φάμπιο Μπιόντι στο Άιζενστατ. Επίσης, τραγούδησε, μεταξύ άλλων, με τον πιανίστα Ίαν Μπέρνσαϊντ στο Ουίγκμορ Χολ, και με τους Τζούλιους Ντρέικ και Ρόντερικ Ουίλλιαμς στο Middle Temple Hall.

Πρόσφατα τραγούδησε στην Όγδοη του Μάλερ με τη Συμφωνική της Δανίας υπό τον Φάμπιο Λουίζι, στη Δεύτερη με την Ορχήστρα του Θεάτρου Ρεάλ στο Τολέδο, τη Βόγκλιντε στην κοντσερτάντε παρουσίαση του Χρυσού του Ρήνου με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου υπό τον Βλαντίμιρ Γιουρόφσκι, τα Κάρμινα Μπουράνα με τη Φιλαρμονική της Τσεχίας υπό τον Γιάκουμπ Χρούσα, κ.ά.

Η  Σοφία Φομίνα γεννήθηκε στη Ρωσία και άρχισε την καριέρα της στην Όπερα του Νοβοσιμπίρσκ. Αργότερα συνέπραξε με το Κρατικό Θέατρο του Ζάαρμπρουκεν και την Όπερα της Φραγκφούρτης.

Το 2010, απέσπασε  την υποτροφία της Ένωσης Βάγκνερ στο Μπαϋρόυτ και προσκλήθηκε από τον Β. Γιουρόφσκι να ερμηνεύσει το Αιώνιο Ευαγγέλιο του Γιάνατσεκ με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, γεγονός που εκτόξευσε τη διεθνή καριέρα της.

Διαβάστε ακόμα:

Τι θα δούμε 14-20 Ιουνίου στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Η Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του ΜΜΑ, Τρίτη 21/6, Είσοδος ελεύθερη

Η Κλεονίκη Δεμίρη μιλάει για το τραγούδι της “Έλα να φύγουμε γι’ αλλού” που γυρίστηκε εν πλω – καλοκαιρινές συναυλίες

Έφυγε από τη ζωή η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook