Διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Α’ Γυμνασίου (Προτεινόμενο Α’ Τετραμήνου)

Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας Ο.Ε.»

Επιμέλεια: Φένια Κωστούλα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 

Α. Κείμενο  Σύγχρονοι OλυμπιακοίAγώνες

Από το 1896, οι Ολυμπιακοί Aγώνες τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική πόλη κάθε φορά. Πόσο ανταποκρίνονται όμως στο Ολυμπιακό Πνεύμα;

Στους αγώνες του Βερολίνου του 1936, οι Γερμανοί εκδήλωσαν την έχθρα τους απέναντι στους Εβραίους και τους μαύρους. Στους Ολυμπιακούς του 1920 και του 1948 αποκλείστηκε η συμμετοχή των ηττημένων του πολέμου. Στους αγώνες του Μονάχου, το 1972, δολοφονήθηκαν δώδεκα Ισραηλινοί αθλητές και προπονητές από Παλαιστίνιους τρομοκράτες. Στους αγώνες του 1980, στη Μόσχα, δεν έλαβαν μέρος οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εξαιτίας της εισβολής της ΕΣΣΔ* στο Αφγανιστάν. Αντίστοιχο «μποϊκοτάζ», όπως λέγεται, έγινε στους αγώνες του ΛοςΆντζελες το 1984 από τις ανατολικές χώρες. Είναι αυτοί αγώνες ειρήνης και φιλίας;

Πόσο διατηρείται το πνεύμα των αγώνων, όταν η εμπορευματοποίησή τους σήμερα έχει αναχθεί σε επιστήμη; Αυτό έγινε πιο ξεκάθαρο από τους αγώνες του ΛοςΆντζελες κι έπειτα. Τότε η Διεθνής Επιτροπή εφάρμοσε μια νέα μέθοδο για εξοικονόμηση χρημάτων. Άρχισε να εμπορεύεται στις εταιρείες-χορηγούς των αγώνων την ιδιότητα του «επίσημου χορηγού» των Ολυμπιακών Aγώνων. Τον τίτλο αυτό μπορεί να χρησιμοποιεί η εταιρεία-χορηγός για να διαφημίζεται επί τέσσερα χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε, το δικαίωμα αυτό κοστίζει πολύ ακριβά. Οι εταιρείες όμως δε διστάζουν να καταβάλουν το τίμημα, αφού βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατακόρυφα, όταν συνδέουν το όνομά τους με τους Ολυμπιακούς. Με αυτή τη μέθοδο οι αγώνες του ΛοςΆντζελες εξασφάλισαν στην επιτροπή εισόδημα ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων. «Ναι», λένε κάποιοι, «αλλά τα ποσά αυτά πηγαίνουν για καλό σκοπό, όπως για τη διάδοση της Oλυμπιακής Ιδέας σε χώρες του Τρίτου Κόσμου». Νομιμοποιείται τότε στη συνείδησή μας αυτό το εμπόριο; Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Πάντως, είναι γεγονός ότι στην υπόθεση αυτή δεν παίζουν όλοι τίμια.

Το ντοπάρισμα, η λήψη δηλαδή ουσιών, κυρίως αναβολικών που αυξάνουν την απόδοση των αθλητών, είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα των αγώνων. Οι αθλητές αυτοί παρανομούν και επιλέγουν να βλάψουν την υγεία τους, μακροπρόθεσμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νίκη. Η νίκη, βέβαια, δε συνεπάγεται μόνο δόξα αλλά και πολλά χρήματα. Οι αθλητές αυτοί δε διατηρούν τίποτα από το πνεύμα του Κόροιβου και του Σπύρου Λούη.

* EΣΣΔ = Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, η επίσημη ονομασία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

περ. «Eρευνητές», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,  1999

Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Να χαρακτηρίσετε το περιεχόμενο των παρακάτω προτάσεων ως Σωστό ή Λάθος σε σχέση με το νόημα του παραπάνω κειμένου:

α. Οι Ολυμπιακοί αγώνες που τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά τιμούν πάντοτε το Ολυμπιακό Πνεύμα, αφού σέβονται την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των κρατών.

β. Δυστυχώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πλέον εμπορευματοποιηθεί και κάποιες εταιρείες αυξάνουν υπερβολικά τα κέρδη τους όταν γίνουν χορηγοί.

γ. Κανένας από τους αθλητές δεν δέχεται να πάρει αναβολικά, για να αυξήσει τις επιδόσεις του, διατηρώντας έτσι το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν και οι παλιότεροι αθλητές.

 

  1. α. Να βρείτε τη δομή της δεύτερης παραγράφου του κειμένου («Πόσο διατηρείται…όλοι τίμια»)

β. Στην ίδια παράγραφο να βρείτε 2 συνδετικές λέξεις ή φράσεις και να πείτε τι δηλώνουν.

 

  1. Σε ποια κατηγορία θα κατατάσσατε το κείμενο που διαβάσατε;

α. Περιγραφής       β. Αφήγησης                      γ. Επιχειρηματολογίας      (Επιλέξτε 1)

 

  1. α. Να βρείτε το είδος των παρακάτω προτάσεων ως προς τη δομή τους (απλή, επαυξημένη, σύνθετη, ελλειπτική):

α. Η νίκη δε συνεπάγεται μόνο δόξα αλλά και πολλά χρήματα.

β. Τότε η Διεθνής Επιτροπή εφάρμοσε μια νέα μέθοδο για εξοικονόμηση χρημάτων.

γ. Δεν ανταποκρίνονται όμως στο Ολυμπιακό Πνεύμα.

δ. Οι αθλητές παρανομούν.

 

β. Να βρείτε το είδος των παρακάτω προτάσεων ως προς το περιεχόμενό τους: (αποφαντική, προστακτική, ερωτηματική, επιφωνηματική):

α. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του.

β. Νομιμοποιείται τότε στη συνείδησή μας αυτό το εμπόριο;

γ. Άκουσέ με πιο προσεκτικά!

Δ. Πόσο ευγενικοί ήταν όλοι τους!

 

  1. Να γράψετε μία παράγραφο ολοκληρωμένη με θέμα «Τρόποι για να περιοριστεί η ρύπανση του περιβάλλοντος».

 

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Ο.Ε.»,

ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 156, Ν. ΙΩΝΙΑ, ΒΟΛΟΣ
ΤΗΛ. 24210-64888 /6908854840

Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας Ο.Ε.» Γυμνάσιο – Λύκειο*

Επισήμανση: Προσαρμόστε το εκπαιδευτικό υλικό στα δεδομένα του εκάστοτε μοντέλου εξέτασης – Το εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται στο διαδίκτυο αποκλειστικά από το schooltime.gr

Διαβάστε ακόμα:

Διαγώνισμα στη Λογοτεχνία Α’ Γυμνασίου

Διαγώνισμα στην Ιστορία Α’ Γυμνασίου

Φύλλο Εργασίας στην Ιστορία Α’ Γυμνασίου

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook