Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας εξετάστηκαν σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ.

Δείτε τα θέματα των εξετάσεων και ενδεικτικές απαντήσεις εδώ

Σχολιασμός Θεμάτων

Οι υποψήφιοι καλούμενοι να αξιοποιήσουν δημιουργικά τα τρία κείμενα αναφοράς, αντιμετώπισαν τη θεματική ενότητα της ιστορικής μνήμης – ιστοριογνωσίας.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ανταποκρίνονται στο νέο τρόπο εξέτασης και εκτιμώνται ως βατά, όσον αφορά στην κατανόηση και την ανάπτυξή τους, αλλά εμπεριέχουν παράλληλα βαθμό υποκειμενικότητας στις απαντήσεις (ζητείται προσωπική άποψη) που πιθανόν να δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους.

Τα δύο μη λογοτεχνικά κείμενα γίνονται εύκολα κατανοητά από τους υποψηφίους και πυροδοτούν τη σκέψη τους, προσφέροντας ερεθίσματα για την παραγωγή γραπτού λόγου (Θέμα Δ), η οποία στηρίζεται στη βιωματική προσέγγιση του μαθητή, την οποία καλείται να καταθέσει σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του σχολείου. Οι μαθητές που δεν έχουν διαμορφώσει ολοκληρωμένη προσωπική άποψη και δεν έχουν εξασκηθεί να απαντούν με προσωπικό ύφος, αξιοποιώντας την κριτική τους σκέψη πιθανότατα να αντιμετώπισαν δυσκολίες στην διαμόρφωση του ύφους.

Το λογοτεχνικό κείμενο που τέθηκε είναι απόσπασμα από διήγημα, το οποίο συναντάται για πρώτη φορά σε θέματα πανελλαδικών εξετάσεων. Το νόημά του είναι εύληπτο και η διατύπωση του θέματος είναι σαφής, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους υποψηφίους στη ρητή διατύπωση της προσωπικής τους άποψης.

Από την Ομάδα Φιλολόγων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ

«Μεθοδικό» Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης

 

Τηλ. 210 99 40 999Τηλ. 210 96 36 300
Αργυρούπολη:
Βουλιαγμένης & Κύπρου 

Μεθοδικό Νέας Σμύρνης:Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 45 
Τηλ: 210 9 310 320 

Γλυφάδα:
Γούναρη 199 & Ιλίου

 

Χρήσιμα για τον υποψήφιο:

Δείτε τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021, καθώς και προτάσεις με ενδεικτικές απαντήσεις λίγο μετά την ανακοίνωσή τους.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρίσκετε καθημερινά, από τις 2/6, τα θέματα των εξετάσεων και τις λύσεις τους:

Θέματα και Απαντήσεις Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022

Διαβάστε ακόμα:

Το αναλυτικό Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022

Δείτε τα θέματα των Πανελλαδικών 2012-2021 και ενδεικτικές απαντήσεις

Πανελλαδικές ΓΕΛ 2022: H εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων

Πανελλαδικές ΕΠΑΛ 2022: H διδακτέα – εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook