Το συλλογικό εγχείρημα Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα, που ξεκίνησε ως residency της εικαστικού και της επιμελήτριας στην Τήνο (Ιούνιος-Ιούλιος του 2021) εξελίχθηκε σε μία διαδρομή που ξεκινάει από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και που, περνώντας από τα μονοπάτια, φτάνει μέχρι το Χάνι της Κυρα-Ξένης, τον Τριπόταμο, τον Κτικάδο και το μεσαιωνικό μονοπάτι που οδηγούσε στο κάστρο του Ξώμβουργου· και σε μία έκθεση που παρουσιάζεται μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 19/9 στο χωριό του Τριποτάμου, στον χώρο του Συλλόγου Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος».

Στην καρδιά του εγχειρήματος βρίσκεται η σχέση των ανθρώπων με τον τόπο τους και πιο ειδικά με τον δημόσιο χώρο – το τοπίο του νησιού, την αρχιτεκτονική και τους κοινούς χώρους. Η υλοποίηση του διαδραματίζεται μέσω «τελετουργιών της καθημερινότητας», όπως το περπάτημα, τη συνάντηση και την εξιστόρηση, που ενεργοποιεί η εικαστικός εστιάζοντας στις πρακτικές φροντίδας και στον τρόπο που εισχωρούν στην καθημερινή ζωή.

Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα1

 

Τα αποτελέσματα της δράσης που είναι συνεχώς εν εξελίξει, συνδιαμορφώνονται από την Κυριακή Κώστα μαζί με τους κατοίκους της Τήνου, με τον αέρα που παίζει κυρίαρχο ρόλο στο νησί, τους μάστορες και τους τεχνίτες που συμμετέχουν. Μεσώ της σύμπραξης κατοίκων, μαστόρων και εικαστικού, το Head and Hand / Καιρός θέτει τα ερωτήματα των σχέσεων λειτουργικότητας και ομορφιάς, σύγχρονης τέχνης και καθημερινότητας, φροντίδας και οικειοποίησης των κοινών.

Το Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα κλείνει με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων το ερχόμενο σαββατοκύριακο 17-19/9/2021 που συμπεριλαμβάνει μία μουσική βραδιά, μία δημόσια συζήτηση και ένα εργαστήριο για εφήβους του νησιού.

Με ενδιαφέρει ο ρόλος του παρατηρητή, οι συνέργειες και η συμμετοχική διαδικασία αντί του δημιουργού. Οι τεχνίτες, προσδιορίζουν τον ενδιάμεσο χώρο αναμεσά στον καλλιτέχνη και στο έργο. Αυτή η αυθόρμητη εργασία του τεχνίτη, η αισθητική, η τεχνική του προσέγγιση με στόχο την λειτουργικότητα, ο δικός του τρόπος σκέψης, «με τα χέρια», αποτελεί μια δύναμή αποδόμησης η οποία μας προσκαλεί σε μια νέα ανάγνωση του χώρου γύρω μας.

Κυριακή Κώστα

Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα2

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου

Δειλινό στον Κουρσάρο

 

small project by Mark Brown

Στις 7 μ.μ.

Ο Mark Brown επιμελείται μουσικά της αφηγήσεις των κατοίκων του νησιού που καταγράφηκαν στο πλαίσιο του Head and Hand / Καιρός και που αφορούν στη σχέση τους με τον τόπο τους.

 

Σάββατο 18  Σεπτέμβριου

Στον Τριπόταμο Τήνου

 

Ξενάγηση στην έκθεση

Στην αίθουσα του Συλλόγου «Ο Κάβος»

από την εικαστικό Κυριακή Κώστα

και την επιμελήτρια Σοφία Ελίζα Μπουράτση

Στις 7 μ.μ.

 

Δημόσια συζήτηση στην πλατεία του Τριποτάμου

Στις 8 μ.μ.

Κυριακή Κώστα, εικαστικός

Enrico Lunghi, ιστορικός τέχνης

Μαρία Βιδάλη, αρχιτέκτονας

Arch – ISLaND / Βασίλης Μπενέτος, αρχιτέκτονας

Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θεωρητικός τέχνης/επιμελήτρια

Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα3

Πρόγραμμα συζήτησης

Head and Hand / Καιρός, μία εικαστική τοπογραφία της φροντίδας

Κυριακή Κώστα, εικαστικός

Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θεωρητικός τέχνης/επιμελήτρια

 

(Σύγχρονη) τέχνη και (ρουτίνα της) καθημερινότητας: ένας τεχνητός διαχωρισμός;

Enrico Lunghi, ιστορικός τέχνης

 

Tήνος, αρχιτεκτονική και αφήγημα

Μαρία Βιδάλη, αρχιτέκτονας

 

Visit – Explore – Observe – Measure – Draw – Visit

Arch – ISLaND / Βασίλης Μπενέτος, αρχιτέκτονας

 

Κυριακή 19  Σεπτέμβριου

The CARE project

Εργαστήριο σε συνεργασία με το ArchISLaND

για παιδιά 13-18 χρονών

Στην είσοδο του Τριποτάμου, Τήνου (στην πινακίδα) στις 11.30 π.μ.

Κρατήσεις [email protected] και 2283029070

Έφηβοι του νησιού καλούνται να περπατήσουν μέχρι το Χάνι της Κυρα-Ξένης, να επεξεργαστούν το εκπληκτικό κτήριο και να φανταστούν πιθανές χρήσεις του. Οι εισηγήσεις τους θα παρουσιαστούν επίσημα στον Δήμο Τήνου.

oμιλητές

ΜΑΡΙΑ ΒΙΔΑΛΗ

Η Μαρία Βιδάλη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth και του Kingston. Είναι κάτοχος πτυχίου MPhil στην ιστορία και φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει διδακτορικό στην αρχιτεκτονική και γλώσσα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπήρξε εκπαιδευόμενη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill με αντικείμενο την αρχιτεκτονική και το αφήγημα. Το ερευνητικό της έργο Γη και χωριό. Τα εξωκκλήσια της Τήνου δημοσιεύτηκε το 2009. Διατηρεί το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο από το 2007. Από το 2017 έχει διδάξει στο Drury Center in Greece, σε πρόγραμμα σπουδών για το εξωτερικό του Drury University στο Missouri, και της σχολής αρχιτεκτονικής Hammons, επίσης στην αρχιτεκτονική σχολή του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και στο ΔΙΚΕΜΕΣ (Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών), ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Αθήνα, με έδρα το Cambridge της Μασαχουσέτης, όπου διδάσκει μέχρι και σήμερα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΩΣΤΑ

www.kyriakicosta.com

@kyriakicosta

Καλλιτέχνιδα / ΕρευνήτριαΗ Κυριακή Κώστα είναι καλλιτέχνης από τη Λευκωσία. Σπούδασε Βυζαντινές και Εφαρμοσμένες τέχνες και κατέχει μεταπτυχιακό στον τομέα των Τεχνών από το Kingston University του Λονδίνου.Η δουλειά της έχει εκτεθεί στην Κύπρο αλλά και διεθνώς, και αποτελεί μέρος ιδιωτικών και δημοσίων συλλογών, αλλά και της Κρατικής Συλλογής της Κύπρου. Έλαβε πολυάριθμες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων και αριθμών βραβείων Biennale. H δουλειά της Κώστα άπτεται των ιστοριών, της μυθοπλασίας, του αληθινού και του ψεύτικου, των τοπογραφιών και της δημιουργίας “τόπων”, με το να χρησιμοποιεί την τέχνη σαν μία ανθρωπολογική πρακτική και σαν ένα εργαλείο διαμεσολάβησης στο κοινωνικό και πολιτικό φάσμα.

ENRICO LUNGHI, ιστορικός τέχνης

O Enrico Lunghi είναι ιστορικός τέχνης. Ήτανε επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Λουξεμβούργου από το 1991 μέχρι το 1995 και στη συνέχεια Καλλιτεχνικός διευθυντής του Casino Lusembourg – Forum d’art contemporain από το 1996 μέχρι και το 2008. Ήτανε Γενικός διευθυντής του Mudam από το 2009 μέχρι και το 2016. Επιμελήθηκε τα περίπτερα του Λουξεμβούργου στη Βενετία το 1995 (Bert Theis, Potemkin Lock), το 1999 (Simone Decker, Chewing and Folding projects) και το 2007 (Jill Mercedes, Endless Lust). Το 2009 επιμελήθηκε για την Ομοσπονδία Βαλονίας-Βρυξελλών (πρώην Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου) το εγχείρημα 100 Sexes d’artistes του Jacques Charlier. Από το 2005 μέχρι το 2011 ήτανε πρόεδρος του IKT (International association of curators of contemporary art). Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων γύρω από την τέχνη και τους σύγχρονους καλλιτέχνες καθώς και μυθιστορήματα που θεματοποιούν τη σχέση του με την τέχνη. Από το 2017, είναι υπεύθυνος μελετών στο Υπουργείο Παιδείας του Λουξεμβούργου (SCRIPT και Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου).

ARCH – ISLAND / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΝΕΤΟΣ, αρχιτέκτονας

Γεννημένος στο Βανκούβερ του Καναδά  ο Βασίλης Μπενέτος, σπούδασε στην Σχολής Αρχιτεκτόνων του Δεύτερου Πανεπιστημίου της Νάπολη. Έχει εργαστεί με διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία από το 2007 (εταιρία αρχιτεκτονικών μελετών Κ.Κυριακίδης και Συνεργάτες Α.Ε, αρχιτεκτονική ομάδα DECA Architecture, μέλος της ομάδας για την εκτέλεση των σχεδίων μελέτης εφαρμογής στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Bobotis & Bobotis Architects, Salini – Impregilo).

Από το 2018, στρέφοντας το ενδιαφέρον του σε μια διαφορετική αρχιτεκτονική κλίμακα, εστιάζει στη δημιουργία και εφαρμογή της αρχιτεκτονικής δράσης Arch-Island η οποία έχει στόχο να προσφέρει τη γνώση της αρχιτεκτονικής παράδοσης των Κυκλάδων σε κάθε επισκέπτη του νησιού μέσα από την θεωρητική αλλά και πρακτική προσέγγιση της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής. Η Arch-Island σήμερα βρίσκεται ενεργή στο νησί της Τήνου. Για τους σκοπούς της Arch-Island ο αρχιτέκτονας σήμερα ζει και εργάζεται στο νησί της Τήνου.

ΣOΦΙΑ ΕΛΙΖΑ ΜΠΟΥΡΑΤΣΗ

Θεωρητικός τέχνης / επιμελήτρια

@sofiaelizabou

Η Σοφία Ελίζα Μπουράτση γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο. Εργάζεται στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης ως θεωρητικός τέχνης, επιμελήτρια και σύμβουλος στις πολιτιστικές πολιτικές. Είναι διδάκτωρ Αισθητικής και Επιστημών της Τέχνης από το Université Paris 1 – Panthéon-Sorbonne, με θέμα έρευνας το σώμα, τις εικόνες του και τα κοινωνικά, φιλοσοφικά και επιστημονικά του όρια, όπως εκφράζονται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη. Τα ερευνητικά της πεδία αφορούν επίσης τη σωματοποίηση του εγκλεισμού και την ιδρυματοποίηση, τις αισθητικές του δημόσιου χώρου, τις αστικές και οικολογικές σύγχρονες μεταμορφώσεις και τις εικαστικές πρακτικές οικειοποίησης των κοινών. Κατά καιρούς διδάσκει σε Πανεπιστήμια και σχολεία Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων. Ζει και εργάζεται κυρίως μεταξύ Λουξεμβούργου και Ελλάδος, με βάση τη Θεσσαλονίκη και, ανάλογα με τα εγχειρήματα, συνεργάζεται με δημόσιους φορείς (Mudam – Luxembourg, Υπουργείο Πολιτισμού του Λουξεμβούργου, MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών,… ), δήμους (Centres d’art de la Ville de Dudelange, Commune de Lorentzweiller), γκαλερί (Erna Hecey, Tschudi, ΑΔ, La Patinoire Royale,…), κ.λπ. Aπό το 2008 μέχρι το 2021, ήτανε υπεύθυνη της έκδοσης του Γαλλικού περιοδικού έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες Prétentaine.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ώρες λειτουργίας έκθεσης στον Σύλλογο Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος»: Πέμπτη έως Δευτέρα 710 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες

www.itip.gr

[email protected]

www.kyriakicosta.com

@head_and_hand_series

 

Συνδιοργάνωση

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Σύλλογος Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος»

Σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook