«Στο e-EDGE πιστεύουμε στον μεταμορφωτικό ρόλο των δημιουργικών σπουδών και στη δυναμική τους για την κοινωνία σε σύνολο»

Αν κάποιος αναρωτιέται πως μπορεί να λειτουργεί το team του e-EDGE, πως η επιμόρφωση μπαίνει σε πρώτο πλάνο αλλά on line, πως τα μαθήματα μοιάζουν μαγικά σε ένα ατελιέ τέχνης κι όχι σε ένα συμβατικό εργαστήριο, πως η θετική αύρα και η δημιουργία κερδίζουν τις εντυπώσεις και πόσο σημαντικές είναι οι δημιουργικές σπουδές στην εποχή μας, δεν έχει παρά να διαβάσει όσα λένε οι δημιουργοί του e-EDGE, Βάγια Δανιηλίδου και ο Κωσταντίνος Τοπάλης. Εκείνη σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Εκείνος μοντέρ, εικονολήπτης και σκηνοθέτης. Έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και βάζουν πλώρη για 19η συνεχόμενη χρονιά πιστεύοντας στο αυτονόητο: «να κάνεις όσα αγαπάς, να δείχνεις το ταλέντο σου, να πετυχαίνεις τον στόχο σου και να μαθαίνεις όλο και περισσότερα μυστικά για να κατακτήσεις τομείς και γνώση που θέλεις διακαώς. «Είμαστε αχαρακτήριστοι… J Ατελιέ, Σχολή, Εργαστήρι. Ο καθένας μπορεί να μας δει όπως θέλει να μας δει. Εμείς προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και δίνουμε πάντα τον καλύτερο μας εαυτό. Στο e-EDGE είμαστε μια μικρή αλλά νομίζω θαυματουργή ομάδα! Οι περισσότεροι από εμάς γνωριζόμαστε χρόνια, είμαστε φίλοι και έχουμε ξανασυνεργαστεί σε προηγούμενα πρότζεκτς. Προσπαθούμε να περνάμε πάντα αυτή τη φιλική και θετική αύρα, που όλοι τόσο πολύ χρειαζόμαστε, και στους μαθητές μας παραμένοντας πιστοί στις αρχές μας και τη φιλοσοφία μας. Στο e-EDGE όντως πιστεύουμε στον μεταμορφωτικό ρόλο των δημιουργικών σπουδών και στη δυναμική τους για την κοινωνία σε σύνολο. Δεν είναι απλά μια βαρύγδουπη δήλωση…» λένε και επιμένουν πως μέσα σε μια δεκαετία έχουν φτάσει σε ένα όμορφο συμπέρασμα. «Όταν πρωτοβγήκαμε στον αέρα του διαδικτύου με το e-EDGE, ήταν Οκτώβρης του 2011 και ξαφνικά άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι μας μαθητές! Τότε είπαμε, αμάν θα πάμε καλά τελικά, μπράβο»!

«Οι άνθρωποι εδώ έχουν μια αναστολή σε σχέση με την εξωστρέφεια και την ευελιξία που ενδεχομένως χρειάζεται, κυρίως σε σχέση με την ομαδικότητα»

Πως όμως αποτυπώνει κανείς τη δουλειά τόσων ετών σε μια εποχή με τόσες δυσκολίες; «Με πολύ δυσκολία τις αποτυπώνει. Εμείς κυρίως λόγω ιδιότητας, ο Κωνσταντίνος και η προλαλήσασα (Βάγια) είμαστε σαν πολυεργαλεία, δεν επαναπαυόμαστε, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Δουλεύουμε συχνά με συνεργατικά σχήματα και κυρίως του πολιτισμού και εδώ και έξω… και κυρίως Αγγλία θα έλεγα ισχύει αυτό…  Υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι λειτουργούν ή και αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό. Πιστεύω επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια διαφορετική νοοτροπία που δυσχεραίνει το κλίμα (σε σχέση με τα συνεργατικά σχήματα εννοώ) για να μιλήσω για κάτι που γνωρίζω από πρώτο χέρι. Οι άνθρωποι εδώ έχουν μια αναστολή σε σχέση με την εξωστρέφεια και την ευελιξία που ενδεχομένως χρειάζεται, κυρίως σε σχέση με την ομαδικότητα ή ακόμα τις «συλλογικότητες». Δεν τις πιστεύουν πραγματικά, έχουν μάθει να είναι «υπάκουοι», δεν έχουν διάθεση να ρισκάρουν, δεν τολμούν, πολύ συχνά είναι αφερέγγυοι, βολεύονται σε αυτό που θα έρθει εύκολα ή τους έχει έρθει εύκολα. Δεν αναφέρομαι απλά στους ανθρώπους που έχουν το «κληρονομικό χάρισμα» ή έχουν πλούσιο μπαμπά – μαμά…  Αναφέρομαι σε όλους ανεξαιρέτως. Πολύ πιθανό να ευθύνεται και η πολιτεία που δεν έχει φροντίσει να δώσει τα σωστά κίνητρα, ώστε να δραστηριοποιηθεί περισσότερος κόσμος όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να μιλάμε πολλές ώρες για να καταλήξουμε σε ορθά συμπεράσματα. Νομίζω ότι η γηραιά Αλβιόνα μας τρώει λάχανο σε αυτό και λυπάμαι πολύ που το Brexit  δυσκολεύει, ίσως όχι όμως τόσο πολύ, τις ελευθερίες μας και την πολύ καλή μας εμπειρία… μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Κάπως έτσι αποτυπώνεται η δουλειά μας και ως δημιουργοί – σκηνοθέτες της 24plus1 και ως δημιουργοί – επιμορφωτές του e-EDGE τα τελευταία δέκα χρόνια και βάλε και άλλο ακόμα» αποτιμούν οι δυο τους.

Ε-EDGE

Τα κριτήρια, η επιμόρφωση και η διαδικτυακή μανία της πανδημίας

Στο e-EDGE τα μαθήματα επιλέγονται βάση των γνώσεων και των ενδιαφερόντων που έχουν οι δύο δημιουργοί του αρχικά και θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα, δηλαδή μαθήματα γραφής και εικόνας. «Εμείς προερχόμαστε από το χώρο του κινηματογράφου και της οπτικοακουστικής γραφής και αφήγησης. Όπως προαναφέραμε η ομάδα των επιμορφωτών είναι συνήθως δοκιμασμένοι συνεργάτες και δημιουργικοί άνθρωποι που εμπιστευόμαστε, με κοινούς στόχους ώστε να υπάρχει μια ισορροπία, μια αρμονία. Όταν αυτό αλλάζει το σχήμα διαφοροποιείται φυσικά» επισημαίνουν. Η online επαφή με όσους φοιτούν στο e-EDGE είναι σίγουρα ξεχωριστή. Είναι άλλωστε γνωστό πως μέχρι πρότινος η δια ζώσης επικοινωνία και επιμόρφωση ήταν στο επίκεντρο. Πλέον οι όροι και τα πλαίσια έχουν αλλάξει, η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει, ο τρόπος που δρούμε έχει αλλάξει.  «Το δια ζώσης μπορεί να καλύπτει κάποια κενά επικοινωνίας ή «φυσικής» ανταλλαγής απόψεων με το σώμα – πνεύμα μας. Εμείς στοχεύουμε στο να δώσουμε περισσότερη δυναμική στην ανταλλαγή, ή ανάταση ας την πούμε, γνώσεων… Κι αυτό σίγουρα μπορεί να είναι λειτουργικό και μέσω διαδικτύου. Θέλουμε να επικεντρωθούμε πιο προσωπικά, ή ατομικά αν θέλετε, στις ανάγκες που έχει ο κάθε μαθητής μας ξεχωριστά. Δεν μπορεί να έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες ή τους ίδιους στόχους! Προσπαθούμε να καλύπτουμε τα κενά αυτά των “απλωμένων αιθουσών” live or virtual εστιάζοντας στον κάθε ένα συμμετέχοντα ξεχωριστά. Με τα ατομικά θρανία, με την ατομική προσοχή, με το δικό μας καινοτόμο σύστημα» εξηγεί η Βάγια, ενώ ο Κωνσταντίνος εξομολογείται την επιθυμία του για την εξέλιξη του e-EDGE. «Μέχρι που θέλω να φτάσει το e-EDGE; To the moon or sun and back! Μέχρι το φεγγάρι, ή καλύτερα μέχρι τον ήλιο, αρκεί να μην καούμε! Εμάς μας ενδιαφέρει να υποστηρίζουμε ουσιαστικά όλους τους συμμετέχοντες, ώστε να ολοκληρώνουν τον κύκλο μαθημάτων, να λαμβάνουν τη βεβαίωση παρακολούθησης τους και να φεύγουν ικανοποιημένοι. Ή και να μη φεύγουν. Έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων που δε θέλουν να μας αποχωριστούν και επανέρχονται ξανά και ξανά. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Θέλουμε να παραμένουμε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για όσους επιλέγουν το ατελιέ μας. Όλα είναι βέβαια στο τραπέζι… ή στο θρανίο». Κι αν η πανδημία έβαλε το χεράκι της και η διαδικτυακή επιμόρφωση φόρεσε τα καλά της… η Βάγια και Ο Κωνσταντίνος λένε: «Κοιτάξτε, με την πανδημία και την έξαρση της διαδικτυακής μανίας φύτρωσαν παντού διαδικτυακά σεμινάρια, ή σελίδες…. φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια. Χώροι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης με εξευτελιστικές τιμές “made in China”. Plus, όλα τα μεγαθήρια με τους «μαϊντανούς». Εμάς προφανώς αυτό δε μας βοήθησε. Και όπως έχουμε ξαναπεί, είμαστε πιστοί στις αρχές μας και στις οικονομικές μας τιμές, σε σχέση βέβαια με αυτό που προσφέρουμε. Παραμένουμε ατελιέ τέχνης – γνώσης και όχι κονσερβοβιομηχανία προς μαζική κατανάλωση».

Τα μαθήματα, οι προτιμήσεις και οι δημιουργικοί άνθρωποι!

Ποια είναι όμως εκείνα τα μαθήματα που έχουν περισσότερη ζήτηση και πως αυτές οι προτιμήσεις προσδιορίζουν τα πραγματικά ενδιαφέροντα των νεότερων αλλά κι εκείνων που ανεξάρτητα από την ηλικία τους επιλέγουν μια διαφορετική επιμόρφωση αποκτώντας επαφή με όσα αγαπούν και δεν τόλμησαν ποτέ ως τώρα.  Είναι αυτά που έχουν παραμείνει της μόδας και στη χώρα, τα κλασικά μαθήματα. Η αιώνια PhDc. ή αλλιώς η «Νύμφη» Βάγια Δανιηλίδου σε Δημιουργική γραφή, Διήγημα και φυσικά και εννοείται Κινηματογραφικό Σενάριο. Μοντάζ – Εικονοληψία, ο Κωνσταντίνος Τοπάλης, ο ευρηματικός κινηματογραφιστής γνωστός και με το παρατσούκλι… «Σπίλμπεργκ». «Πιστεύουμε πολύ στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι επιμορφωτές μας. Όπως για παράδειγμα στη Δημοσιογραφία, η κυρία Δήμητρα Μακρή, η οποία το αποδεικνύει καθημερινά με την ακεραιότητα και την ποιότητα στην εργασία της και ιδιαίτερα στις μέρες μας, μάς δείχνει  τι σημαίνει ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Επίσης, υποδεχόμαστε με πολύ μεγάλη χαρά και την Donna Berlin, μια πολύ έμπειρη ηθοποιό και Movement Director σε σινεμά, θέατρο και τηλεόραση, ένας υπέροχος άνθρωπος, μια “λαίδη” με πολυετή εμπειρία και στην εκπαίδευση στις «ακριβοθώρητες», για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς, σχολές του Λονδίνου. Φέτος, επίσης, έχουμε τον Θεατρολόγο-Σκηνοθέτη και πολυτάλαντο Τριαντάφυλλο Μποσταντζή ή αλλιώς Svoradov ή Δάσκαλο! Αλλά και τον Κριστιάν Μαρκαντάς, Ελληνογάλλο κινηματογραφιστή εκ Παρισίων και γκουρού των ιντερνετικών «παρεμβολών και υπερβολών», με ιδιαίτερη αγάπη στα ανθρωπολογικά ντοκυμαντέρ που «θα μας κάνει σταρ από την περιοχή μας»! Έτσι ισχυρίζεται ο ίδιος. Και η λίστα συνεχίζεται… Πάνος Ράπτης βεβαίως, Art Factual LTD, Στήβεν Πριόβολος εκλεκτός και global. Και άλλοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι… Και φυσικά να μην ξεχάσουμε να υπογραμμίσουμε τον Andrew Paschou, το γραφίστα του IFT (Γαλλικού Ινσιτούτου Θεσσαλονίκης), υπεύθυνο για αυτό το φρέσκο, πανέμορφο και ανανεωμένο λογότυπο του e-EDGE. Προσεχώς και άλλη εκλεκτή παρέα δημιουργικών ανθρώπων, από παντού όπως βλέπετε».

Info e-EDGE

Πληροφορίες – Εγγραφές:

www.e-edge.gr
Instagram: e_edgegr
www.facebook.com/eedge.gr

Διαβάστε ακόμα:

Από 16 έως 24/9 οι εγγραφές επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Σχολεία: Μέχρι την Παρασκευή 17/9 οι προμήθεια έξι δωρεάν self τεστ για τους μαθητές

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook