Με ανακοίνωσή της, η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να δώσουν δυναμικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στην πλ. Κλαυθμώνος στις 11 π.μ. για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗN AΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/5 ΣΤΙΣ 11 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Καλούμε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να δώσουν δυναμικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης στην πλ. Κλαυθμώνος στις 11 π.μ. τιμώντας τους αγώνες των εργαζομένων και υπερασπίζοντας τις κατακτήσεις τους!

Ο φετινός εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερο νόημα ενόψει της κατάθεσης του εργασιακού νομοσχεδίου που μεταξύ των άλλων καταργεί το 8ωρο και θέτει νέους περιορισμούς στην συνδικαλιστική δράση και στην άσκηση των  συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Συσπειρωμένοι/ες στα σωματεία μας υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα!

 

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021

6 MAH ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ- ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την πανδημία , εντείνει την επίθεση της στον κόσμο της εργασίας  και  ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση το νέο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και τη συζήτηση για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού.

Το προκλητικό αντεργατικό νομοσχέδιο  προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Ταυτόχρονα αναθέτει τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων –με το αζημίωτο– σε «πιστοποιημένους ιδιώτες», ενώ μεθοδεύει με το αντιασφαλιστικό τερατούργημά της την παράδοση των εισφορών της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης στον επενδυτικό τζόγο.

Στο επίκεντρο του ΝΣ βρίσκονται:
• Η ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου, με γενίκευση ευέλικτης εργασίας  και διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται να εργαστούν μέχρι δέκα ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και οι επιπλέον ώρες εργασίες θα πρέπει να τους επιστρέφονται με εξάωρη ημερήσια εργασία για τους υπόλοιπους έξι μήνες του χρόνου. Δηλαδή μιλάμε για 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες κάθε εποχής για το κεφάλαιο!

 • Καθιέρωση ατομικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει ακόμα και το υφιστάμενο αντεργατικό νομικό πλαίσιο του 2011, που θέτει ως προϋπόθεση η ευελιξία αυτή να καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνία εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης ή με συμφωνία εργοδότη και συμβουλίου εργαζομένων ή Ένωσης Προσώπων του Ν. 1264/1982. Όλα αυτά είναι… περιττά πλέον, και η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, με τους εργαζόμενους «κατά μόνας» έρμαιους στην εργοδοτική εξουσία.
 • Αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης με κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας ώστε να ενισχύσει τις υπερωρίες. Η σημερινή διάκριση των 96 ωρών υπερωρίας τον χρόνο στη βιομηχανία και των 120 ωρών στις υπηρεσίες θα «εξισωθεί» προς τα πάνω(!) και θα ανέλθει στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους. Επιπλέον για ορισμένους κλάδους, όπως πληροφορικής, Data centers, Logistics, έτοιμου σκυροδέματος κ.ά., θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα, κάτι που ήδη έχει καθιερωθεί σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπορικές αποθήκες. Αυτές οι ώρες δεν θα έχουν προσαυξήσεις 40% ως 60% όπως προβλέπεται σήμερα. Ταυτόχρονα  θα οδηγήσει σε εξόντωση τους εργαζόμενους.
 • Γενίκευση τηλεργασίας, σπαστά ωράρια, διαρκής εκμετάλλευση στο σπίτι. Η διάκριση εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου επιδιώκουν να καταργηθεί.
 • Περιστολή του δικαιώματος στην απεργία.

Με την δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων. Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας με ποσοστό 50% των οικονομικά ενεργών μελών. Με το ηλεκτρονικό φακέλωμα για την υπογραφή ΣΣΕ και ολοσχερή κρατικό έλεγχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με τον περιορισμό της νομικής προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση. Με την απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου και την ενίσχυση της απεργοσπασίας.

Όπως αποδεικνύει και πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ ήδη ότι το 52% των εργαζομένων εργάζεται παραπάνω από το κανονικό (εβδομαδιαίο) ωράριο και μάλιστα 1 στους 10, πάνω από 7 ώρες. Το 40% εξ αυτών δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του. Οι 6 στους 10 μερικώς απασχολούμενους, δηλώνουν πως αντί να εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα υποχρεώνονται σε 30 και 35 ώρες!

Στόχος της κυβέρνησης είναι να νομιμοποιήσει και γενικεύσει αυτό το καθεστώς, να καταστήσει υποχείριο του κεφαλαίου και των αναγκών του όλον τον εργάσιμο και μη χρόνο των εργαζομένων, ώστε να μεγιστοποιηθεί η εκμετάλλευση τους.

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, όπως η μονιμότητα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 8ωρο, οι πληρωμένες υπερωρίες, η αργία της Κυριακής αποτελούν “βαρίδια” και “προσκόμματα του παρελθόντος” και πρέπει να ξεπεραστούν για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές.

Η μαχητική ενωτική δράση χιλιάδων αγωνιστριών και αγωνιστών που έδωσαν τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος και η κοινή ενωτική δράση των ταξικών δυνάμεων μπορεί να ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική και επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας.

Παλεύουμε για:

 • Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
 • Απαγόρευση των απολύσεων. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Μείωση του χρόνου εργασίας.
   Πλήρης κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους. Επιδόματα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους. Προσλήψεις των γιατρών και των νοσηλευτών που περιμένουν. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυστηρά μέτρα στους χώρους εργασίας και άμεση ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην είναι χώροι υπερμετάδοσης κορωνοϊού.
  Αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς, κεφάλαιο, αστυνομία.
 • Μέτρα ΤΩΡΑ για ασφαλή- ανοιχτά σχολεία. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος.
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους.Κατάργηση των  νόμων Κεραμέως για το σχολείο, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πανεπιστημιακή αστυνομία!
 • Όχι στη δίωξη των αγώνων και του ταξικού συνδικαλισμού. Κατάργηση του νόμου για τις διαδηλώσεις..
 •  Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Αποκλειστικά Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, υποχρεωτική για όλους.
 • Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και απεγκλωβισμός των προσφύγων. Ελευθερία, στέγαση, προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών.
 •  Μπλόκο στους πλειστηριασμούς. Διαγραφή χρεών της λαϊκής οικογένειας στις τράπεζες και στην εφορία.

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Όλοι – Όλες συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook