Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει τους μουσικούς της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ στα κατά Ματθαίον Πάθη (1781) του Carl Philipp Emanuel Bach. Μέρος του κύκλου μουσικών εκδηλώσεων Cosmos, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 20.30, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Την Καμεράτα διευθύνει ο διακεκριμένος τσεμπαλίστας και μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Τα κατά Ματθαίον Πάθη του C. P. E. Bach παρουσιάστηκαν στο Αμβούργο την περίοδο της Σαρακοστής του 1781 και ανήκουν στην κατηγορία του Pasticcio. Στο συγκεκριμένο είδος, τυπικό για την ευρύτερη περίοδο του Μπαρόκ, οι συνθέτες ανακύκλωναν προγενέστερα έργα, δικά τους ή άλλων συνθετών. Η εκτέλεση – διασκευή ενός δοκιμασμένου και οικείου μουσικού υλικού προκαλούσε θετική εντύπωση στο κοινό.

Εσωστρεφή και συνοπτικά, γραμμένα για λίγους τραγουδιστές και μικρό οργανικό σύνολο, τα κατά Ματθαίον Πάθη του C. P. E. Bach δανείζονται από συνθέσεις του G. A. Homilius, του G. Benda αλλά και του πατέρα του, Johann Sebastian Bach. Σε αντίθεση με τα πασίγνωστα διασωθέντα κατά Ματθαίον και κατά Ιωάννην του πατέρα του, τα Πάθη που συνέθεσε ο C. P. E. Bach (εικοσιένα στο σύνολο) δεν γράφτηκαν για να πλαισιώσουν το κήρυγμα της Μεγάλης Παρασκευής, εξ ου και είναι μικρότερα σε διάρκεια και έκταση. Η επερχόμενη συναυλία σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίασή τους στην Ελλάδα σύμφωνα με τα πρότυπα του ρεύματος της Ιστορικά Ενήμερης Ερμηνείας.

Σολίστ:
Γ. Καλύβας
Μ. Σαραντίδης
Χρ. Μαλιαμάνη
Β. Δημακόπουλος
Ι. Μαρμαράς

Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Χορωδία της ΕΡΤ
Διδασκαλία Χορωδίας ΕΡΤ: Μιχάλης Παπαπέτρου

Διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου, 20.30

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ 

Live streaming: https://www.snfcc.org/CosmosBach

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook