23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Μία συμβολική ημερομηνία για την λογοτεχνία καθώς κατά το έτος 1616, την ημέρα αυτή, απεβίωσαν ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες.

Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Δικαιωμάτων, για να αποδώσει φόρο τιμής στο βιβλίο και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει, κυρίως τους νέους, να ανακαλύψουν τη «μαγεία» της ανάγνωσης και το έργο όλων αυτών των δημιουργών που συνετέλεσαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Κάθε βιβλίο είναι παράθυρο σε κόσμους υπαρκτούς και φανταστικούς, είναι φίλος, συμπαραστάτης και θεραπευτής.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, φέτος, δεν επιτρέπουν λαμπερές γιορτές φιλαναγνωσίας. Το βιβλίο, όμως, ταπεινό μέσα στη μεγαλειότητά του, δε χρειάζεται προβολείς να θυμίζουν κάθε χρόνο ίδια μέρα την αξία του. Χρειάζεται μυαλά ανοιχτά, ικανά να μετουσιώσουν τις λέξεις σε φιλοσοφία και στάση ζωής.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και θυμίζει σε όλους μια αλήθεια λιτή κι απόλυτη: Ακόμη κι αν εγκλωβίζεται το σώμα, το πνεύμα πρέπει να μένει ελεύθερο. Γι’ αυτό κανένα σπίτι χωρίς βιβλίο. Και κανένα βιβλίο χωρίς σπίτι…

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook