ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μόνο οργή και αγανάκτηση νιώθει κανείς από τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης για την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στα σχολεία μπροστά στο σχεδιαζόμενο άνοιγμά τους και το “πέταγμα” των ευθυνών της σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Την ίδια στιγμή, η εκπαιδευτική κοινότητα θρηνεί θύματα εκπαιδευτικούς αλλά και εργαζόμενους μαθητές στα εσπερινά σχολεία, που έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες νεκρούς που συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά.

Με την ίδια εγκληματική αναλγησία που διακρίνει την πολιτική της απέναντι στα δικαιώματα και στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας κωφεύει απέναντι στην απαίτηση να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Ειδικά στα εσπερινά σχολεία, δε χωράει άλλη αναβολή!

Πρόκειται για χώρους μαζικής συνάθροισης εργαζομένων που παλεύουν για το μεροκάματο. Καθημερινά το πρωί κυριολεκτικά ξεζουμίζονται μέσα στους εργασιακούς χώρους, σε συνθήκες όχι μόνο ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αλλά και ελαστικής τήρησης των διαβόητων “πρωτοκόλλων” προστασίας από τον κορωνοϊό.

Το βράδυ καλούνται να δώσουν τη μάχη της γνώσης, με εξασθενημένο αντικειμενικά ανθρώπινο οργανισμό (λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία των μαθητών αυτών),  σε σχολεία όπου συνήθως δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις τεχνικές υγειονομικές προδιαγραφές που θέτουν οι ειδικοί (π.χ. συνωστίζονται σε τμήματα με πάνω από 17 μαθητές, σε αίθουσες μικρές με ανεπαρκή αερισμό, σε ανύπαρκτες αυλές κ.ά.).

Επιστρέφουν μετά τις 22:00 στο σπίτι τους, άγνωστο με ποιον τρόπο, καθώς για αρκετούς από αυτούς ο τόπος διαμονής βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σχολεία τους, αλλάζοντας πολλές συγκοινωνίες και με τους γνωστούς περιορισμούς κυκλοφορίας.

Η  Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης,  στα χέρια τους. Να μη συμβιβαστούν με την ολοκλήρωση μίας ακόμη αντιεκπαιδευτικής  τηλε-χρονιάς και με το νέο “success story” ότι όλα βαίνουν καλώς.

Παλεύουμε για:

  • Προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζόμενων μαθητών των Εσπερινών Λυκείων και των εκπαιδευτικών.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, για να γίνουν ασφαλείς όλοι οι χώροι εκπαίδευσής τους (μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη , προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας κλπ.).
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα, δωρεάν τεστ στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους .
  • Ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών και ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
  • Ασφαλή δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων μαθητών προς και από τη δουλειά και το σχολείο, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Ανακοίνωση μαθητών του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ

 ΠΡΟΣ: Α’ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η μαθητική κοινότητα του 6ου εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης ύστερα από την απόφαση που ανακοινώθηκε για την επαναλειτουργία των λυκείων όλης της χώρας αποφάσισε την αποχή των μαθητών από δια ζώσης μαθήματα για τους παρακάτω λόγους.

Τα εσπερινά έχουν αποκλειστικά μαθητές μιας ειδικής ομάδας ανθρώπων με μέσο όρο ηλικίας 55 έτη. Οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι γονείς και αρκετοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως και άτομα στο στενό οικογενειακό  τους περιβάλλον. Για να μείνουμε ασφαλείς ζητούμε περισσότερα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας ώστε να μην επικρατεί συνωστισμός κατά την προσέλευση στην σχολική μονάδα. Επίσης,  η χρήση των self test, βάση ανακοίνωσης από την κυβέρνηση,  δεν αποτελεί προστασία  διότι η αξιοπιστία των test και η χρήση τους δημιουργεί ανησυχίες στους μαθητές ως προς την αποτελεσματικότητά  τους και ζητούμε  την ευθύνη των test να την πάρει η κυβέρνηση επειδή πρόκειται για μια ιατρική πράξη χωρίς πιστοποίηση έγκρισης ευθύνης. Θέλουμε λιγότερους μαθητές ανά  τμήμα (15), περισσότερους υπαλλήλους καθαριότητας στην σχολική μονάδα, έλεγχο ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους των μαθητών. Θέλουμε την ασφάλειά μας και αν τα αιτήματα μας δεν υλοποιηθούν, ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας να συμπεριλάβει τα εσπερινά  ΕΠΑΛ  στην υπουργική απόφαση για την μη επαναλειτουργία δια ζώσης διδασκαλίας, όπως ισχύει για τα ΙΕΚ και τα ΣΔΕ.

Η αποχή των μαθητών θα διαρκέσει έως ότου εξετασθεί ξανά η ασφάλειά μας ως μαθητές.

Με εκτίμηση

Αντιπρόεδρος του 15μελους

Στέφανος Φωτακίδης

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook