Γιώτα Ιωακειμίδου

Της Γιώτας Ιωακειμίδου

Αβδηρίτες έλεγαν οι Αρχαίοι όχι μόνο τους καταγόμενους από τα Άβδηρα της Θράκης, αλλά και τους ανόητους, κάτι ανάλογο με το σημερινό «Πόντιος».

Λέγεται ότι τα ανέκδοτα σε βάρος των Αβδηριτών τα διέδιδαν οι Αθηναίοι, επειδή τα Άβδηρα έκοψαν νομίσματα χρυσά που απεικόνιζαν την κεφαλή του Απόλλωνα, θεού του φωτός και του πνεύματος, και τον γύπα, σύμβολο του πλούτου.

Στην αρχαιότητα οι Αβδηρίτες είχαν την φήμη των μωρών και ανόητων ανθρώπων, των ανθρώπων της μάταιης επίδειξης… αναφέρονται κάποια ιστορικά ανέκδοτα για αυτούς που επιβεβαιώνουν την σχετική φήμη… είχαν κατασκευάσει τεράστιο υδραγωγείο και πολυτελείς βρύσες, χωρίς να εξασφαλίσουν πηγή νερού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Γνωστή είναι και η δίκη που έγινε εκεί περί όνου σκιάς: Ένας ταξιδιώτης είχε νοικιάσει τον γάιδαρο ενός αγωγιάτη και ταξίδευαν παρέα για τα Μέγαρα. Στον δρόμο, σταμάτησαν κάπου να ξεκουραστούν. Έκανε όμως ζέστη, και δέντρο εκεί γύρω για να προφυλαχτούν απ’ τον ήλιο και να δροσιστούν λίγο, δεν υπήρχε. Ο ταξιδιώτης, αφού ξεπέζεψε απ’ τον γάιδαρο, έσπευσε να ξαπλώσει στη σκιά του. Ο αγωγιάτης όμως δεν τον άφησε, διεκδικώντας τη σκιά του γαϊδάρου για τον εαυτό του, καθώς όπως του είπε, ενοικίασε μόνο τον γάιδαρο κι όχι και τη σκιά του. Για τον λόγο αυτόν κατέληξαν στο δικαστήριο.

Σε κάθε εποχή υπάρχουν κοινωνικές ομάδες ή ολόκληρες πόλεις που τους αποδίδοντα τα χαρακτηριστικά της μωρίας. Πολλά ανέκδοτα σήμερα αποδίδουν, καλοπροαίρετα πολλές φορές τέτοια χαρακτηριστικά σε μας τους πόντιους. Το φαινόμενο υπήρχε από την αρχαιότητα ακόμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Αβδηρίτες για τους οποίους διέδιδαν πολλές ιστορίες χαρακτηριστικές της μωρίας τους.

(Επικαιροποιημένο / Πρώτη δημοσίευση στο schooltime.gr – Φεβρουάριος 2014)

Γιώτα Ιωακειμίδου*
Φιλόλογος

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook