Το ψηφιακό έργο «Πολύτροπη Γλώσσα» (http://politropi.greek-language.gr), αναρτημένο στην «Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, προσφέρεται,  αναμορφωμένο και εμπλουτισμένο, ως πόρος για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής  Γλώσσας και της Λογοτεχνίας στο λύκειο αλλά και στο γυμνάσιο.

Είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και προτείνεται από το  Υ.ΠΑΙ.Θ, ως υποστηρικτικό υλικό, στις οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής  Γλώσσας.

Η «Πολύτροπη Γλώσσα» εκπονήθηκε από την Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης*. Διευρύνει  και εμπλουτίζει τα εγχειρίδια «Έκφραση-Έκθεση». Στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές  θεωρίες και παιδαγωγικές μεθόδους και διαλέγεται με τις ψηφίδες του Κέντρου Ελληνικής  Γλώσσας. Προωθεί την κριτική ανάγνωση και παραγωγή κειμένων, αξιοποιεί τις τέχνες ως  εργαλεία κριτικού στοχασμού και βιωματικής μάθησης και συνδέει τη διδασκαλία της  γλώσσας με τη λογοτεχνία. Το υλικό, διαρθρωμένο σε θεματικές ενότητες και όχι κατά  τάξεις, έχει δυναμική σύσταση και μορφή. 

Αποτελεί χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο ακόμη περισσότερο την εποχή αυτή που η εξ αποστάσεως διδασκαλία δημιουργεί νέες ανάγκες στα ελληνικά σχολεία.

Το νέο υλικό

Με αφορμή και την παρούσα συγκυρία, η νέα ομάδα** συνέθεσε τη θεματική ενότητα  «Αβεβαιότητες και προβληματισμοί σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο». Η ενότητα επιχειρεί  να αποτυπώσει τους προβληματισμούς και τις αβεβαιότητες της εποχής μας, όπου  ανατρέπονται τα δεδομένα στην εργασία, στην κατοικία και στον τρόπο ζωής, αμφισβητείται η επιστήμη, προσβάλλεται η δημοκρατία και ο ανθρωπισμός, διαψεύδονται  οι ελπίδες για ειρήνη, για ισότητα, για μια καλύτερη ζωή. Περιλαμβάνει, λοιπόν, ποικίλα  κείμενα σύγχρονα ή διαχρονικά, επιστημονικά, λογοτεχνικά, δημοσιογραφικά, ψηφιακά,  υβριδικά, στα οποία καταγράφεται η αγωνία του ανθρώπου για τις ανατροπές που συντελούνται και η βοήθεια που αναζητά. Η ενότητα περιλαμβάνει, προς το παρόν, τις εξής  δύο υποενότητες: «Συνωμοσιολογία» και «Καταφύγια». Παράλληλα εμπλουτίζεται και η  ενότητα «Επιστήμη».

Τα νέα μέλη της ομάδας

Ανδρέας Γαλανός, φιλόλογος , 2ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης.
Μαρία Ζωγραφάκη, Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων στην Περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ελένη Παπαδοπούλου, φιλόλογος, 2ο Γυμνάσιο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης.

* Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης: Κούλα Αδαλόγλου, Γιούλη Αλεξίου, Άβρα Αυδή, Τζένη Καραβίτη,  Ελένη Λόππα, Πανταζής Μητελούδης και Φωτεινή Φλώρου.
** Για το νέο υλικό εργάζονται οι: Γιούλη Αλεξίου, Άβρα Αυδή, Ανδρέας Γαλανός, Μαρία  Ζωγραφάκη, Ελένη Λόππα, Πανταζής Μητελούδης και Ελένη Παπαδοπούλου.

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook