Είναι δυνατόν ένας χιμπαντζής που επιλέγει τυχαία απαντήσεις σε ερωτήματα πολλαπλών επιλογών να νικά με συνέπεια καθηγητές, δημοσιογράφους, νομπελίστες και τραπεζίτες; Και όμως, φαίνεται πως όταν μας ζητείται να απαντήσουμε σε απλά ερωτήματα σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις ―τι ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια, γιατί αυξάνεται ο πληθυσμός της Γης, πόσα κορίτσια στον κόσμο ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κ.λπ.―, δίνουμε όλοι συστηματικά λανθασμένες απαντήσεις.

Το Factfulness προσφέρει μια ριζικά καινούργια εξήγηση για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, φέρνοντας στο φως τα δέκα ένστικτα που στρεβλώνουν την οπτική μας ―από την τάση μας να διαιρούμε τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα (βασιζόμενοι συνήθως σε κάποια εκδοχή του σχήματος εμείς και αυτοί) μέχρι τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε το ειδησεογραφικό υλικό που μας προσφέρουν τα ΜΜΕ (όπου βασιλεύει το αίσθημα του φόβου και της απόγνωσης), καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πρόοδο (θεωρώντας ότι ο κόσμος οδεύει προς τη λανθασμένη κατεύθυνση). Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι δεν γνωρίζουμε, ενώ ακόμη και οι εικασίες μας διαμορφώνονται βάσει ασυνείδητων όσο και προβλέψιμων μεροληψιών.

Συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό, γεμάτο ζωηρές αφηγήσεις και συγκινητικές ιστορίες, το Factfulness φιλοδοξεί να σας διδάξει έναν τρόπο σκέψης που θα αλλάξει την κοσμοεικόνα σας και θα σας δώσει τη δύναμη να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Factfulness (2η έκδοση)

Δέκα λόγοι που κάνουμε λάθος για τον κόσμο μας —και γιατί η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι νομίζετε

Hans Rosling

σε συνεργασία με τους Ola Rosling και Anna Rosling Rönnlund

Μετάφραση – Επιμέλεια:
Κ. Σίμος, Αλ. Μάμαλης και Αζ. Καραμανλίδης

ISBN: 978-618-5493-04-2

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις κάτοπτρο

Η 2η έκδοση περιλαμβάνει τις συμπληρώσεις και αλλαγές που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Ιδρύματος Gapminder (www.gapminder.org) για την περίοδο από την πρώτη έκδοση του βιβλίου (Απρίλιος 2018) έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Tο βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 42 συνολικά χώρες και χαρακτηρίζεται ως «παγκόσμιο μπεστ-σέλερ του 21ου αιώνα».
 
O συγγραφέας και οι συνεργάτες του

Ο Hans Rosling ήταν ιατρός, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Ινστιτούτο Karolinska και διάσημος δημόσιος παιδαγωγός. Εργάστηκε ως σύμβουλος για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF και αρκετές διεθνείς οργανώσεις βοήθειας, ενώ υπήρξε συνιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σουηδία και του Ιδρύματος Gapminder. Οι δέκα ομιλίες του στο TED έχουν ιδωθεί περισσότερες από 35 εκατομμύρια φορές, και το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στις εκατό προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη για το 2012.

Ο Ola Rosling και η Anna Rosling Rönnlund είναι, αντιστοίχως, ο γιος και η νύφη του Hans. Υπήρξαν συνιδρυτές του Ιδρύματος Gapminder, ενώ ο Ola είναι σήμερα διευθυντής του. Αφότου η Google απέκτησε το Trendalyzer, το εργαλείο κινούμενων διαγραμμάτων φυσαλίδων που είχαν αναπτύξει ο Ola και η Anna, ο Ola έγινε διευθυντής της Ομάδας Δημόσιων Δεδομένων της Google και η Anna επικεφαλής σχεδιάστρια χρηστικότητας της ίδιας εταιρείας. Και οι δύο έχουν τιμηθεί με βραβεία για το έργο τους. 

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook