Η Ελένη Λουμάκη αγαπάει τη διδασκαλία όσο και το ποδόσφαιρο και όταν δεν κάνει μάθημα, βρίσκεται στο γήπεδο του Κολωνού και βοηθάει την ομάδα Beyond Goals της ΑctionAid στις προπονήσεις της.

Εκπαιδευτικός και υπεύθυνη για τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα, πήρε την αγάπη της για τη διδασκαλία από τη γιαγιά της, δασκάλα και εκείνη στο επάγγελμα. Η ενασχόλησή της με την μπάλα, από την άλλη, ξεκίνησε από τότε που ήταν μικρή και έπαιζε με τα αγόρια της γειτονιάς της στο Παράλιο Άστρος της Αρκαδίας, όπου και μεγάλωσε.

Έμαθε για την ΑctionAid το 2015, όταν ως εθελόντρια έγινε μέλος της ομάδας νέων. Το επαγγελματικό της ταξίδι άρχισε κάποια χρόνια αργότερα στο Κέντρο της οργάνωσης στον Κολωνό, το οποίο στηρίζει συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Εκεί, η Ελένη είναι υπεύθυνη για 6 τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ένα τμήμα ένταξης για παιδιά που είτε δεν γνωρίζουν τη γλώσσα -όπως παιδιά προσφύγων και μεταναστών – είτε παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παιδιά που είχαν χαμηλή αυτοπεποίθηση και συμμετοχή στην τάξη του σχολείου τους κατάφεραν να αλλάξουν», αναφέρει και θυμάται έναν μαθητή που η εξέλιξή του ήταν τέτοια, που η μητέρα του στο τέλος της χρονιάς τής είπε ότι βλέπει άλλο παιδί. «Μου έλεγε η μαμά του ότι την αλλαγή την παρατήρησαν και στο σχολείο. Το παιδί είχε περισσότερη αυτοπεποίθηση, σήκωνε περισσότερο το χέρι του και προσπαθούσε πιο πολύ».

Η Ελένη, όμως, εκτός από το να διδάσκει τα παιδιά στην τάξη είναι και μεσολαβήτρια στις προπονήσεις της Beyond Goals, της μικτής ποδοσφαιρικής ομάδας της ActionAid.  Η ίδια άφησε το ποδόσφαιρο στα 13 της. Είχαν προηγηθεί αρκετά χρόνια σε ομάδες αγοριών και αργότερα και κοριτσιών, με τις τότε υπάρχουσες υποδομές στην επαρχία να μη διευκολύνουν το ενδιαφέρον της για το άθλημα. Το ξεκίνησε ξανά στα 23 της, αλλά όταν άρχισε να δουλεύει ως δασκάλα ενισχυτικής δεν είχε χρόνο για τις προπονήσεις. Μέχρι που συνάντησε στο Κέντρο την ομάδα Beyond Goals και το ποδόσφαιρο μπήκε ξανά στη ζωή της!

Στη Beyond Goals την τράβηξε, όπως λέει, η κοινωνική συνιστώσα που υπάρχει πίσω από τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ομάδα. «Υπάρχει μεγάλη δυναμική στον αθλητισμό, ο τρόπος με τον οποίο παίζουμε ποδόσφαιρο σε αυτή την ομάδα δείχνει το τι μπορεί να συμβεί, αν χρησιμοποιήσουμε τον διάλογο ως εργαλείο και βάλουμε στην άκρη τον ρατσισμό. Είναι εξωπραγματικό αυτό που γίνεται, η ομάδα είναι τόσο ετερογενής. Για κάποιο λόγο αυτή η ομάδα λειτουργεί! Είναι τόσο διαφορετικά, αλλά σέβονται το ένα το άλλο. Έχουν προκύψει φιλίες και βλέπω και εδώ αλλαγές στις συμπεριφορές των παιδιών. Υπήρχαν αγόρια που ήταν πολύ διστακτικά στην αρχή ως προς τα κορίτσια, για το αν μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο, και πλέον τα βλέπουν ως ισότιμα».

H ομάδα Beyond Goals την ώρα του παιχνιδιού – Photo αρχείου, Credits: ActionAid

Το Κέντρο βρίσκεται στην Πέτρας 93 στον Κολωνό από το 2017 και με ένα εύρος υπηρεσιών και προγραμμάτων υποστηρίζει τους ανθρώπους που μένουν στην περιοχή να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. «Πλέον έχω αγαπήσει τη γειτονιά του Κολωνού, έχω γνωρίσει οικογένειες έχουμε δεθεί. Δεν μπορώ να φανταστώ την Πέτρας χωρίς το Κέντρο», λέει η δασκάλα αν και τον τελευταίο χρόνο, η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα «πάγωσε» τις προπονήσεις στο γήπεδο και μετέφερε τα μαθήματα διαδικτυακά. Η ίδια βλέπει πως τα παιδιά είναι πια προβληματισμένα και κουρασμένη από τη συνεχή επικοινωνία μέσω υπολογιστή. Εύχεται να επιστρέψουμε όλοι σύντομα στις δια ζώσης συναντήσεις είτε αυτές είναι στην τάξη είτε στα γήπεδα και όλη αυτή η κατάσταση να γίνει παρελθόν!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του Κέντρου της ActionAid στο https://epikentro.actionaid.gr/

Εικ.: Kατά τη διάρκεια του μαθήματος ενισχυτικής διδασκαλίας – Photo αρχείου, Credits: ActionAid

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook