Διεθνής Ημέρα κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού: Βροντερό ΟΧΙ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στις διακρίσεις, στις ανισότητες, στην κρατική βαναυσότητα και στην καταστολή

Η ΟΙΕΛΕ συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις και δράσεις της Διεθνούς Ημέρας κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού. Ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, άλλωστε, εδώ και 7 δεκαετίες έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα αγώνων ενάντια στις διακρίσεις, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στη φασιστική θηριωδία.

Σήμερα ο κόσμος μας ζει μεγάλες προκλήσεις. Η επεκτατική πολιτική των διεθνών υπερδυνάμεων, οι δικτατορίες και οι πόλεμοι για την εξασφάλιση των δρόμων για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε Μέση Ανατολή και Αφρική γέννησαν ένα κύμα μετανάστευσης εκατομμυρίων άστεγων και φτωχών προς τη Δύση, εκεί όπου οι άγριες πολιτικές λιτότητας και της υποχώρησης της δημοκρατίας και των θεσμών της αντικαθίστανται από τη μονοκρατορία της αγοράς. Η κοινωνική απογοήτευση, η έκρηξη των ανισοτήτων, ο φόβος έχουν φουντώσει την πολιτική έκφραση του αμυντικού εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας μέσω της άνθησης του τραμπισμού και ακραίων εθνικιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων.Οι δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης και νεοσυντηρητικής Δεξιάς και τα συστημικά ΜΜΕ προβάλλουν ως αιτία του «κακού» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ώστε οι πολίτες να στρέψουν την προσοχή τους μακριά από τις αντικοινωνικές πολιτικές φτωχοποίησης.

Ταυτόχρονα στην χώρα μας διαπιστώνουμε τη βίαιη επιστροφή σε ένα τύπο διακυβέρνησης που θυμίζει τη μετεμφυλιακή Δεξιά με τις διώξεις, το φακέλωμα των πολιτών, την άγρια αστυνομική καταστολή, την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων. Δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που υφίστανται ακραίες διακρίσεις, βία και κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι οι γυναίκες, είναι οι διαφυλικοί, είναι οι άνθρωποι με «ακατάλληλες» θρησκευτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις. Είναι τα εκατομμύρια των εργαζόμενων, των ανέργων, των μη προνομιούχων που υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής της κατάργησης των δημόσιων αγαθών, της ισοπέδωσης των συνταγματικών δικαιωμάτων και της όξυνσης των ανισοτήτων που επιβάλει η πλαστή αριστεία των «ευγενών» της δήθεν φιλελεύθερης διακυβέρνησης.

Επίσης, ως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι στην σκοταδιστική αντιμεταρρύθμιση που επιβάλλουν η κ. Κεραμέως με στοχευμένες αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στα σχολικά εγχειρίδια. Οι μαθήτριες και οι μαθητές στα σχολεία μας υποχρεώνονται να εγκλωβιστούν σε ένα «κλειστό» ερμηνευτικό σχήμα σε ό,τι αφορά την εθνική μας προέλευση και πορεία, με σαφείς αναφορές σε έναν άγονο εθνοκεντρισμό. Υποχρεώνονται, επίσης, να διαμορφώσουν την εικόνα ενός ιδανικού «Εθνικού Εαυτού» και ενός αποκρουστικού «Εθνικού Άλλου», χωρίς σαφή ίχνη αυτοκριτικής αλλά και ουσιαστικής αυτογνωσίας. Στόχος, η δημιουργία μιας γενιάς πειθαρχημένων, άβουλων «εθνικοφρόνων» χωρίς τη δυνατότητα κριτικής σκέψης, μιας γενιάς που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ζοφερό μέλλον ανεργίας και εκμετάλλευσης και που θα επιρρίπτει τις ευθύνες για τη μοίρα της, όχι στην πολιτική εξουσία, αλλά στον αλλοδαπό, στον πρόσφυγα, στον κοινωνικά περιθωριοποιημένο.

Η ΟΙΕΛΕ, ενώνοντας τη φωνή της με δεκάδες συλλογικότητες και οργανώσεις διεκδικεί:

  • Να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να σταματήσουν οι απελάσεις και οι παράνομες επαναπροωθήσεις που οδηγούν στο θάνατο στον Έβρο και στο Αιγαίο.
  • Μόρφωση για όλα τα προσφυγόπουλα χωρίς αποκλεισμούς, προσλήψεις εκπαιδευτικών για τάξεις υποδοχής
  • Εμβολιασμός προσφύγων και εργαζόμενων σε στρατόπεδα προσφύγων, ΑΜΚΑ σε όλους για να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας
  • Να μπει τέλος στο αίσχος των στρατοπέδων-γκέτο που ειδικά σε εποχή πανδημίας αποτελούν παγίδες θανάτου για τους πρόσφυγες και για την ευρύτερη κοινότητα.

Καλούμε κάθε συνάδελφο, κάθε πολίτη, να συμμετάσχει στις δράσεις της Διεθνούς Ημέρας ενάντια στον ρατσισμό και στον φασισμό, το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 3μμ στην Ομόνοια.

(Ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ)

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook