ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ των π.αιρετών του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας Γεωργίας Αμπατζή και Χρήστου Παπαστάθη, εκπροσώπων της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών/ΣΥΝΕΚ 

Καρδίτσα 18/3/2021

«Οργανικά κενά και πλεονάσματα, χωρίς αιρετούς…»

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Συνεδρίασε για ακόμη μια φορά το ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας, με οριακή απαρτία συμμετοχής του Διευθυντή Εκπαίδευσης και των δύο διορισμένων μελών, χωρίς την παρουσία αιρετών. Αλήθεια, γιατί δεν κάνει η κ. Κεραμέως αποδεκτές τις παραιτήσεις των αιρετών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια; Πόσο νόμιμο είναι αυτό από τους «Θεματοφύλακες της νομιμότητας»;

Η θέση της ΟΛΜΕ είναι απόλυτα σαφής: Δεν αναγνωρίζει τους «αιρετούς» που προέκυψαν από τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών-παρωδία και καταδικάζει την απαράδεκτη τακτική της υπουργού να μην κάνει αποδεκτές ούτε τις αποσύρσεις των ψηφοδελτίων αλλά ούτε και τις παραιτήσεις όσων φερόμενων ως αιρετών συντάχθηκαν με τον κλάδο και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από τα ΥΣ. Ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών που εξελέγησαν δημοκρατικά το 2018 και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία.

Το 2021 θα έχουμε τις πρώτες μεταθέσεις, χωρίς την παρουσία αιρετών σε ΠΥΣΔΕ/ΑΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΔΕ για τον ουσιαστικό έλεγχο όλης της διαδικασίας! Και αυτό θέλουν να το παρουσιάσουν ως μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία! Η παρουσία των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών όλα αυτά τα χρόνια εξασφάλιζε την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια σε αυτές τις διαδικασίες! Προμηνύεται επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής και του ρουσφετιού, των πολιτικών πιέσεων και της πελατειακής αντίληψης! Για άλλη μια φορά θέλουμε να γίνει σαφές ότι επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι γρήγορα θα ξεχαστούν τα ζητήματα της λειτουργίας των ΥΣ χωρίς αιρετούς και θα επανέλθουμε στην «κανονικότητα» με τη συμμετοχή μόνο διορισμένων μελών, να επαναλάβουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την ουσιαστική κατάργηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, και δη των Αιρετών σε αυτά, ενός καταξιωμένου –από το 1911- θεσμού. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και ενωτικά τον αγώνα συσπειρωμένοι/ες γύρω από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας, ώστε όλοι/ες μαζί να επιτύχουμε την πραγματοποίηση των εκλογών όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία!

Τα οργανικά κενά για τα οποία το – με οριακή απαρτία και χωρίς αιρετούς – ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας αποφάσισε, αποτυπώνονται ακολούθως:

ΠΙΝΑΚΑΣ Γ’ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:34 
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:5594 
ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ:287 
    
ΚΛΑΔΟΙ/ΕΙΚΙΚΟΤΗΤΕΣΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΝΗΚΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
ΠΕ03 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ117055-6
ΠΕ04.04 ΒΙΟΛΟΓΟΙ3246-11
ΠΕ08 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ1234-2
ΠΕ84 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ622-1
ΠΕ87.01 ΙΑΤΡΙΚΗΣ280-1
ΠΕ87.02 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ2238-4
ΠΕ87.03 ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ551-2
ΠΕ87.04 ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ440-2
ΠΕ88.01 ΓΕΩΠΟΝΟΙ1316-1
ΤΕ01.07 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ180-1
ΤΕ01.19 ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ842-2
ΔΕ01.17 ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ760-3
ΔΕ02.01 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ792-1

 

ΠΙΝΑΚΑΣ Γ’ ΣΜΕΑΕ-ΕΕΕΕΚ-ΤΕ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:16  
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ:329  
ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ:78  
     
ΚΛΑΔΟΙ/ΕΙΚΙΚΟΤΗΤΕΣΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΝΗΚΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 
ΠΕ02 ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ42915-3 
ΠΕ03 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ2439-7 
ΠΕ78 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ210-1
ΠΕ88.01 ΓΕΩΠΟΝΟΙ361-1
ΠΕ88.05 ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ180-1

 

Εν τω μεταξύ παρατείνεται η θητεία των αιρετών στο Κ.Υ.Σ.ΔΙ.Π: Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού! … μέχρι την 30η Ιουνίου 2021.

Και παραμένει το ερώτημα: γιατί δεν παρατάθηκε η θητεία των αιρετών στα ΥΣ των εκπαιδευτικών, που ήταν και η πρότασή τους;

Η απάντηση προφανής: Επειδή το υπουργείο επιθυμεί μετωπική σύγκρουση με τους εκπ/κούς, τους οποίους βέβαια στην πράξη ουδόλως στηρίζει, παρά τα όσα περί του αντιθέτου δηλώνονται.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πριν από λίγες ημέρες η χώρα έκλεισε 1 χρόνο από την πρώτη και τέσσερις μήνες από την επιβολή της δεύτερης καραντίνας εν μέσω μιας τεράστιας υγειονομικής και συνακόλουθα οικονομικής κρίσης. Η νέα απόφαση για οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων αποτελεί την πιο ηχηρή αποτυχία της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, αφού όλο το διάστημα της πανδημίας, έχει επιδείξει πρωτοφανή προχειρότητα στο κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Από την παντελή έλλειψη μέτρων, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και τη μη αξιοποίηση πολύτιμων μηνών για την προετοιμασία απέναντι στο δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας, στις γνωστές διαβεβαιώσεις για τα «tablet» στα σχολεία για τους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές, που ακόμα τα περιμένουμε, και στις διαρκείς παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο καθολικό κλείσιμο των σχολείων, για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Δυστυχώς, ακριβώς η ίδια απουσία μέτρων διαπιστώνεται και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, που συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, που ως εκπαιδευτική κοινότητα έχουμε προτείνει στην κατεύθυνση της διασφάλισης της υγείας ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας των ειδικών σχολείων κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως είναι τα παιδιά με αναπηρία αλλά και των εργαζόμενων σε αυτά συνολικά! Μην ξεχνάμε ότι στις ΣΜΕΑΕ φοιτούν μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας, υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις μικρές αίθουσες με καθόλου αερισμό, οι μαθητές αντικειμενικά δεν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας, ο εμβολιασμός του προσωπικού δεν έχει καν ξεκινήσει ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό μοιράζεται ταυτόχρονα σε πολλές δομές ειδικής αγωγής!

Την ίδια στιγμή αναδεικνύονται και μια σειρά νέων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία (παρατεταμένος εγκλεισμός μαθητών και εκπαιδευτικών, τηλεκπαίδευση). Η κυβέρνηση αρνούμενη να εξετάσει και να χαρτογραφήσει τις παιδαγωγικές, ψυχοκοινωνικές διαστάσεις του αποτυπώματος που αφήνει η πανδημία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και να προχωρήσει εγκαίρως σε μέτρα πρόληψης της σχολικής αποτυχίας και σχολικής διαρροής, ακολουθεί συνειδητά την τακτική της ανεύρεσης ενόχων ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Από την άλλη πλευρά ένα χρόνο τώρα, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση των «αρίστων» της ΝΔ, εργαλειοποιώντας την πανδημία, ψήφισαν μια σειρά αντιεκπαιδευτικών νόμων σε βάρος της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, των μαθητών και των εκπαιδευτικών (Αξιολόγηση, αυστηροποίηση των όρων προαγωγής και απόλυσης των μαθητών, αναγραφή διαγωγής στα απολυτήρια, κάμερες στην τάξη, τηλεκπαίδευση με απουσίες στα υπό κατάληψη σχολεία, αλλαγές ωρολογίων προγραμμάτων, νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων και αποφοίτων δημόσιων πανεπιστημίων, νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση, επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια, εγκατάσταση αστυνομίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, πρόστιμα και φυλακίσεις σε όσους συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ή και παρεμβαίνουν σε συνεδριάσεις(!)Υπηρεσιακών Συμβουλίων). Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις αντιδημοκρατικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του υπουργείου Παιδείας, χρειάζονται ξεκάθαρες και δυναμικές απαντήσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα. Το συνδικαλιστικό κίνημα με την αποστομωτική απάντηση που έστειλε με την αποχή στις εκλογές παρωδία της 7ης Νοεμβρίου, με την καθολική αντίδραση στην προσπάθεια να μπουν κάμερες στην τάξη αλλά και με τα συντριπτικά ποσοστά αποχής στην αξιολόγηση- χειραγώγηση απέδειξε, ότι στις δύσκολες στιγμές, ο κλάδος μέσω της  ενεργούς συμμετοχής, της συσπείρωσης και της αλληλεγγύης έχει δώσει δύσκολες μάχες και τις κερδίζει. Έτσι επιβάλλεται να κάνουμε και τώρα. Πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή και δύναμη για τους μεγάλους αγώνες που είναι μπροστά μας! Για ένα ποιοτικό δημόσιο σχολείο που θα χωρά όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς και όλη τη γνώση!

Γεωργία Αμπατζή, π.τακτικό μέλος, τηλ: 6945997748, e-mail: [email protected]

Χρήστος Παπαστάθης, π.αναπληρωματικό μέλος, τηλ: 6936745107, e-mail: [email protected]

Εκπρόσωποι της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών/ΣΥΝΕΚ

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook