του Νεκτάριου Κορδή

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 8 Μαρτίου το ΚΥΣΔΕ. Αν και μετά  την πρώτη συνεδρίαση της 22/1 είχαμε τις παραιτήσεις των αιρετών στα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ) αυτές δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ως εκ τούτου εμφανίζονται κανονικά στην πρόσκληση της συνεδρίασης!

Υπενθυμίζω ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παιδείας το ΔΣ έθεσε εκ νέου τα αιτήματά του σχετικά με τα ΥΣ, επικαλούμενο την τεράστια αποχή των εκπαιδευτικών από τις εκλογές παρωδία. Δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τους «αιρετούς» που προέκυψαν από αυτές τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες και καταδίκασε την απαράδεκτη τακτική της υπουργού να μην κάνει αποδεκτές ούτε τις αποσύρσεις των ψηφοδελτίων αλλά ούτε και τις παραιτήσεις όσων φερομένων ως αιρετών συντάχθηκαν με τον κλάδο και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από τα ΥΣ.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε μόνο ότι οι εκλογές έγιναν καθόλα νόμιμα και υπάρχουν τα αποτελέσματα τα οποία αρνήθηκαν οι εκπαιδευτικοί! Αλήθεια γιατί δεν κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των αιρετών από τα Κεντρικά και τα περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια; Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει γίνει η ανασυγκρότηση των ΥΣ μετά τις όποιες παραιτήσεις των «εκλεγμένων» αιρετών! Πρόκειται για μια νέα μεθόδευση που θα «απελευθερώσει» κάποιους/ες που αρνούνται να παραιτηθούν μετά τη συγκρότηση των ΥΣ με αστεία επιχειρήματα όπως: «δεν γίνονται δεκτές οι παραιτήσεις μας από το Υπουργείο/ΠΔΕ/ΔΔΕ», «πρέπει να φροντίσουμε για τη δικαιοσύνη στα ΥΣ», «θα μείνω παρατηρητής στο ΥΣ να ελέγχω»! Μάλιστα έχουμε και νέα επεισόδια αφού στα ΥΣ τοποθετούνται και εκπαιδευτικοί που δεν είχαν καν υποβάλει αίτηση για τις θέσεις των διορισμένων μελών! Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της Κυβέρνησης αλλά και της κ. Κεραμέως  δυστυχώς δεν έχει σταματημό!

Είναι προφανές –παρά την εμμονή της κ. Κεραμέως- ότι ο κλάδος απονομιμοποίησε τις εκλογές παρωδία της 7ης Νοεμβρίου με τα συντριπτικά ποσοστά αποχής και η ΟΛΜΕ με την απόφασή της στις 7/1 τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία νομιμοποίηση της λειτουργίας ψευτοϋπηρεσιακών Συμβουλίων και των αντίστοιχων διευρυμένων ΥΣ από κανένα συνάδελφο/ισσα με τη συμμετοχή τους σε αυτά! Ως εκ τούτου είναι αυτονόητη ενέργεια η παραίτηση των «εκλεγμένων αιρετών» ως πρώτιστο μέλημα απέναντι σε εκφρασμένες θέσεις της ΟΛΜΕ, των συναδέλφων/ισσων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των  παρατάξεων (και όλων του ΔΣ της ΟΛΜΕ), ως ζήτημα ηθικής νομιμοποίησης απέναντι στη βούληση του κλάδου που απείχε από την ψηφοφορία και ως ζήτημα πολιτικής στάσης για την ενότητα και την συμπόρευση σε δύσκολους για την εκπαίδευση καιρούς. Η ΟΛΜΕ έχει ήδη καλέσει: «Όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, που καλούνται μέσα από  τις προκηρύξεις των κατά τόπους ΠΔΕ να αναλάβουν τις δύο θέσεις των διορισμένων μελών στα ΥΣ, να μην υποβάλουν αίτηση . Όταν το ΥΠΑΙΘ  επιχειρήσει να ενεργοποιήσει όσα προβλέπονται στο άρθρο 123 του ν.4763/2020,  οι εκπαιδευτικοί να μην ανταποκριθούν υποβάλλοντας αιτήσεις και αν η πολιτική ηγεσία προχωρήσει σε απευθείας τοποθέτηση εκπαιδευτικών ως δοτών εκπροσώπων, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας και εκπροσώπησης των συναδέλφων, να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους από τις δοτές θέσεις αυτές, καταργώντας το άρθρο 123 στην πράξη.  Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών που εξελέγησαν δημοκρατικά το 2018 και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία».

Τα θέματα της Ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση της 8/3 είναι τα ακόλουθα:

  1. 1.ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε. ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΜΕΣΩ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2020.
  2. ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Δ.Ε. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΜΕΣΩ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2020.
  3. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΕΣΚ.
  4. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΤΟΥΣ 2021.
  5. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΖΥΓΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΤΑ ΕΤΟΥΣ 2021.
  6. ΕΝΤΑΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΤΟΥΣ 2021.
  7. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Α.Ε. ΚΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Κ.Ε.Σ.Υ.) ΕΤΟΥΣ 2021.
  8. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ.
  9. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Δημοσιεύτηκε στις 2/3 η εγκύκλιος για τον προσδιορισμό οργανικών κενών και πλεονασμάτων για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του έτους 2021 από περιοχή σε περιοχή! Το 2021 θα έχουμε τις πρώτες μεταθέσεις χωρίς την παρουσία αιρετών σε ΠΥΣΔΕ/ΑΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΔΕ για τον ουσιαστικό έλεγχο όλης της διαδικασίας! Μάλιστα στην εγκύκλιο τονίζεται ότι: «οι πίνακες Β΄ και Γ΄ θα συνταχθούν – αφού ελεγχθούν τα στοιχεία των πινάκων Α΄- και θα υπογραφούν από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του ΠΥΣΔΕ. Θα πρέπει να δηλωθούν με αντικειμενικότητα(!) τα κενά και πλεονάσματα προσωπικού, όπως προκύπτουν από τα πραγματικά στοιχεία που έχουν καταχωριστεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις»! Η «κανονικότητα» του «επιτελικού» Υπουργείου Παιδείας σε στιγμές μεγαλείου! Μέσα στις αντιδημοκρατικές αυτές συνθήκες η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων και τα όποια αποτελέσματά τους δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά! Η παρουσία των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών όλα αυτά τα χρόνια εξασφάλιζε την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια σε αυτές τις διαδικασίες! Με απόλυτα χειραγωγούμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ), η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται. Προμηνύεται επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής και του ρουσφετιού, των πολιτικών πιέσεων και της πελατειακής αντίληψης! Το επιτελικό κράτος της ΝΔ μας έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής…  Για άλλη μια φορά θέλουμε να γίνει σαφές ότι επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι γρήγορα θα ξεχαστούν τα ζητήματα της λειτουργίας των ΥΣ χωρίς αιρετούς και θα επανέλθουμε στην «κανονικότητα» με τη συμμετοχή μόνο διορισμένων μελών, να επαναλάβουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την ουσιαστική κατάργηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, και δη των Αιρετών σε αυτά, ενός καταξιωμένου –από το 1911- θεσμού. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και ενωτικά τον αγώνα συσπειρωμένοι/ες στα σωματεία μας, ώστε όλοι/ες μαζί να επιτύχουμε την πραγματοποίηση των εκλογών όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία! Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!

Αθήνα 5/3/2021

Νεκτάριος Κορδής
Τ. Αιρετός στο ΚΥΣΔΕ με τις ΣΥΝ.Ε.Κ
[email protected] – κιν. 6932600870

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook