Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών–Ρούβα–Γουβών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να πραγματοποιήσει διήμερο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης (ΚΠΕ Ανωγείων, Βάμου και Ιεράπετρας – Νεάπολης), με τίτλο:

«Φυσικοί κίνδυνοι και τουρισμός. Αντιμετώπιση και προστασία»

την Παρασκευή 26 Μαρτίου (18:00-21:00) και το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 (10:00-13:00), λόγω των περιοριστικών μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τουρισμός και περιβάλλον» που συντονίζει το ΚΠΕ Αρχανών.

Οι φυσικοί κίνδυνοι, όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, αλλά και οι ιοί που πλήττουν πρόσφατα την ανθρωπότητα, προκαλούν μαζί με τις ανθρώπινες δραστηριότητες σημαντικές επιπτώσεις στις τουριστικές περιοχές.

Στόχος του διαδικτυακού σεμιναρίου είναι η ενημέρωση, η ανάδειξη των προβλημάτων και η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση των μαθητών τους, των μελλοντικών πολιτών, για τις συνέπειες των φυσικών κινδύνων στις τουριστικές περιοχές, τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και την προστασία της υγείας των τουριστών, αλλά και αυτών που τους υποδέχονται. Παράλληλα, θα προταθούν βιωματικές δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμοσθούν στο σχολείο ή στο πεδίο, διαδικτυακά ή δια ζώσης.

Οι επιμέρους στόχοι – θέματα του σεμιναρίου είναι:

 Πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού σήμερα σε συνδυασμό με τους φυσικούς κινδύνους.

 Ενημέρωση για τις επιπτώσεις των φυσικών κινδύνων στις τουριστικές περιοχές, παράκτιες και μη, κατά τη διάρκεια των χρόνων και πώς αυτοί επηρεάζουν τα φυσικά οικοσυστήματα.

 Στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση και εκπαίδευση για την προστασία του ανθρώπου. Σύνδεση με την κλιματική κρίση.

 Εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε σχέση με την πρόληψη και προστασία του ανθρώπου από τους φυσικούς κινδύνους.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί μέσω πλατφόρμας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και όσοι/όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική φόρμα:

https://forms.gle/dRsWxYjnKX8d3xt3A

μέχρι και τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, ώστε να τους αποσταλεί ο σχετικός σύνδεσμος για την πλατφόρμα σύνδεσης.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

18:00-18:10 Μαρία Σφακιανάκη, Υπεύθυνη ΚΠΕ Αρχανών, «Στοχοθεσία του σεμιναρίου»

18:10-18:40 Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας «Κίνδυνοι και Κρίσεις – Η Μεγάλη Απειλή για τον Τουρισμό. Η Ελληνική και Διεθνής Εμπειρία ως Παράμετρος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού»

18:40-19:10 Αλέξανδρος Αποστολάκης, Αναπληρωτής καθηγητής Μάρκετινγκ Τουρισμού, Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, “Η Κρίση της Πανδημίας (Covid-19) στην Τουριστική Βιομηχανία και ο Δρόμος για μια Εναλλακτική Προσέγγιση στον Τουρισμό. Εμπειρικά Αποτελέσματα και Προτεινόμενες Λύσεις”

19:10-19:40 Γιώργος Αλεξανδράκης, Συνεργαζόμενος Ερευνητής ΙΤΕ, Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας, «Εξέλιξη των παράκτιων περιοχών σε σχέση με τις τουριστικές υποδομές. Προθέσεις, σχεδιασμός και επιπτώσεις»

19:40-20:10 Μιχάλης Δρετάκης, Βιολόγος, Εργαστήριο Οικολογίας και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, «Επίδραση των φαινομένων και των τουριστικών δραστηριοτήτων στα φυσικά οικοσυστήματα, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής»

20:10-20:40 Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γεωλόγος – Περιβαλλοντολόγος, διδάσκων στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ «Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος καταστροφών και κρίσεων», Ειδικός Επιστήμονας στον Συνήγορο του πολίτη και μέλος της Πολιτικής Προστασίας, «Η διερεύνηση αναφορών σχετικών με φυσικές καταστροφές από τον Συνήγορο του Πολίτη και η Διαχείρισή τους από τη Δημόσια Διοίκηση. Βιώσιμη ανάπτυξη και Αποανάπτυξη»

20:40-21:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

10:00-10:30 Άννα Λίβα, εκπαιδευτικός, Msc Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων, Δ/ντρια 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, Γραμματέας του σωματείου εθελοντών «ΠΡΟΤΕΚΤΑ» Ηρακλείου, «Φυσικές καταστροφές. Έχεις ιδέα;»

10:30-11:00 Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης: Στράτος Μυλωνάκης, Χάρης Βουμβουλάκης, Σοφία Τσαντηράκη, Ελισάβετ Δρούγκα, Μάγδα Ζουρμπάκη «Το βαλιτσάκι των φυσικών καταστροφών. Διδακτικές προσεγγίσεις»

11:00-11:30 Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ανωγείων, «H ανθεκτικότητα των κοινωνιών στις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή μέσα από τις δράσεις του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και του ΚΠΕ Ανωγείων»

11:30-12:00 Παιδαγωγική ομάδα ΚΠΕ Βάμου: Φώτης Ποντικάκης, Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη, Ελένη Δεσποτίδου, Ανδριάνα Μπάσιου, «Μαζικός τουρισμός και φυσικές καταστροφές. Προτάσεις δραστηριοτήτων»

12:00-12:30 Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αρχανών – Ρούβα – Γουβών: Άννα Μαρτιμιανάκη, Έλενα Φανιουδάκη και Ολυμπία Κανδύλα, εκπαιδευτικός 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρχανών, «Τουρισμός, φυσικοί κίνδυνοι και κλιματική κρίση. Πρόταση εκπαιδευτικής δραστηριότητας»

12:30-13:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Η παρακολούθηση των εισηγήσεων της 26ης Μαρτίου θα είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, κατόπιν αίτησης που θα κάνουν στη σχετική ηλεκτρονική φόρμα.

Διαβάστε ακόμα: 

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook