Εγκύκλιο με θέμα «Τροποποίηση των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και παροχή οδηγιών σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων παραίτησης κατά το σχολικό έτος 2020-2021» απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Τι ορίζει η εγκύκλιος

Α. Διατάξεις τροποποίησης προθεσμιών υποβολής αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών

Με τις διατάξεις του άρθρου 46, παρ. 1 του ν. 4777/2021 (ΦΕΚ 25 τ.Α΄/17-02-2021) τροποποιήθηκε ως προς τις προθεσμίες η παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3687/2008 (Α΄ 159) ως εξής: «2. Οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υποβάλλονται μετά την πρώτη εργάσιμη ημέρα που έπεται του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, καθώς και κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους, γίνονται αποδεκτές µε απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) ή του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.), για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά υγειονομικής επιτροπής ή δηµόσιου νοσοκομείου, ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου».

Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 46, παρ. 2 του ν. 4777/2021 (ΦΕΚ 25 τ.Α΄/17-02-2021) ορίζεται ότι «2. Ειδικά για το σχολικό έτος 2020 – 2021 οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποβάλλονται μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο είκοσι (20) ηµερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οπότε εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3687/2008, ή μεταγενέστερα, οπότε εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της ίδιας παραγράφου».

Β. Υποβολή αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών από το σχολ. έτος 2021-2022 και εφεξής

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, από το σχολικό έτος 2021-2022 και εφεξής, οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλονται (στις οικείες Δ/νσεις Εκπαίδευσης) από την 1 η Φεβρουαρίου έως και την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου εκάστου έτους, και θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτές και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών την 31η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου σχολικού έτους, ήτοι από την επομένη της πρώτης εργάσιμης μέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου έως και την 31η Ιανουαρίου εκάστου έτους οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνονται αποδεκτές µε απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. ή του Κ.Υ.Σ.Δ.Ε., για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά υγειονομικής επιτροπής ή δηµόσιου νοσοκομείου, ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Γ. Υποβολή αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών σχολ. έτους 2020-2021

Ειδικά, και όλως εξαιρετικά, όπως ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 46 του ν. 4777/2021, για το (τρέχον) σχολικό έτος 2020-2021, οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλονται στις οικείες Δ/νσεις Εκπαίδευσης από την Τετάρτη 17-2- 20212 έως και την Τετάρτη 10-3-20213
και θεωρείται ότι έχουν γίνει αποδεκτές και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των (αιτούντων/-ουσών) εκπαιδευτικών στις 31-8-2021. Ανάκληση της αίτησης παραίτησης, λόγω μη ύπαρξης ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για το εκπαιδευτικό προσωπικό, μπορεί να κατατίθεται (στην οικεία Δ/νση Εκπαίδευσης όπου κατατέθηκε η αίτηση παραίτησης) μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 148 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26), π.χ. αίτηση που έχει υποβληθεί στις 22-2-2021 μπορεί να ανακληθεί ως και τις 21-3-2021.

Τέλος, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, σας υπενθυμίζουμε ότι ισχύει και για το τρέχον σχολικό έτος η δυνατότητα της εξ αποστάσεως υποβολής της αίτησης παραίτησης ή/και ανάκλησης αυτής μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην αριθ. 41410/Ε3/30-3-2020 (ΑΔΑ: ΩΙΩΖ46ΜΤΛΗ-2Τ4) εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε.. Επισημαίνεται ότι ακόμη και εάν οι υπεύθυνες δηλώσεις έχουν γίνει ηλεκτρονικά εντός των ορισθεισών προθεσμιών, θα πρέπει και να υποβάλλονται εντός των ίδιων προθεσμιών.

Τα ανωτέρω ισχύουν ανάλογα και για τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ (σχετ. αρ. 28 παρ. 2α ν. 4186/2013 (Α΄ 193)).

Για την εγκύκλιο πατήστε εδώ

Διαβάστε ακόμα:

ΦΕΚ – Νόμος υπ’ αριθμ. 4777: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις

Προκήρυξη πρόσληψης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού

Τροποποίηση Υπουργικής απόφασης για τα ΙΕΚ που υπάγονται στη Γ.Γ.Δ.Β.Μ.

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook