Νάντιας ΚαραγιάννηΤης Νάντιας Καραγιάννη

«Φεύγω» και «μένω»…

Δύο ρήματα με τελείως αντίθετη σημασία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η δύναμη του ρήματος «μένω» νικάει αυτή του «φεύγω». Το μένω για πολλούς δείχνει δύναμη ενώ το φεύγω αδυναμία. Κι όμως η δύναμη του φεύγω είναι τόσο ισχυρή όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε. Είναι αδυναμία να μένεις σε καταστάσεις μόνο και μόνο από συνήθεια δείχνει όμως τεράστια δύναμη να φεύγεις ακόμη κι αν ξέρεις ότι θα σου στοιχίσει.

Μάθε να φεύγεις όχι να μένεις. Σε καταστάσεις που νιώθεις περιττός, που νιώθεις ότι η παρουσία σου τίποτα άλλο παρά μόνο πρόβλημα και βάρος μπορεί να θεωρηθεί από τους γύρω σου, βρες τη δύναμη να φύγεις. Φύγε από εκεί που δεν υπήρξες ποτέ. Εκεί πάντα θα περισσεύεις ποτέ δεν θα λείπεις.

Φτάσε μέχρι εκεί που μπορείς, προσπάθησε μέχρι εκεί που πρέπει, μέχρι εκεί που αξίζει, όχι παραπάνω. Πολλές φορές κρίνεις σωστά τις καταστάσεις και ξέρεις πότε πρέπει να αποχωρήσεις, δεν σημαίνει όμως ότι το κάνεις κιόλας.

‘‘Είναι άλλο να κρίνεις σωστά,
κι άλλο να πράττεις σωστά…’’

Μην μένεις σε καταστάσεις που σε ισοπεδώνουν ψυχολογικά και συναισθηματικά μόνο και μόνο για να πεις ότι «εγώ το προσπάθησα έκανα ότι μπορούσα, έχω τη συνείδησή μου καθαρή». Χάρισε την απουσία σου. Γιατί πολλές φορές η σιωπή σου κάνει περισσότερο θόρυβο από όσο νομίζεις. Μην μένεις μόνο και μόνο για να αποδείξεις ότι είσαι ανώτερος. Μην μένεις μόνο και μόνο γιατί εκεί βρέθηκες και δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Και η υπομονή κάποια στιγμή εξαντλείται και ξεκινάει η αξιοπρέπεια σου.

‘‘Το να έρχεσαι τη σωστή στιγμή
είναι timing.
Το να φεύγεις τη σωστή στιγμή
Είναι αξιοπρέπεια…’’

Η δύναμη του να φεύγεις...

Πολλές φορές ο επιμένων νικά, πολλές φορές όμως «ξεφτιλίζεται». Μην αφήσεις τον εαυτό σου να νιώσει έτσι. Αξίζεις πολύ περισσότερο από κάποιους που ο ίδιοι δεν θα έκαναν τίποτα για να μείνεις. Όποιον θέλει να φύγει ασ’ τον να φύγει, μην επιβάλεις την παρουσία σου αναγκαστικά.

‘‘Η αξιοπρέπεια είναι αθόρυβη.
Την παίρνεις και φεύγεις
Χωρίς να ενοχλείς κανέναν.’’

Μάθε να φεύγεις κι έτσι θα δεις και ποιον πραγματικά θα τον νοιάξει η απουσία σου. Ο άνθρωπος που νοιάζεται θα σε ψάξει, θα σε πάρει τηλέφωνο, θα ρωτήσει να μάθει, θα σου το δείξει. Θα κάνει στην άκρη τον εγωισμό του και δεν θα φοβηθεί να παραδεχτεί το λάθος του.

Το ίδιο και αυτός που δεν νοιάζεται. Κι αυτός θα σου το δείξει. Με την απουσία του. Και μετά ίσως θα ρίξει το φταίξιμο στον καιρό που περνάει και χάνεστε. Κι όμως δεν χαθήκατε απλώς αυτός δεν μπήκε καν στον κόπο να σε ψάξει. Κι όταν έρθει η ώρα να σε βρει θα είναι πολύ αργά για σένα.

Πόσο ειρωνικό είναι
Να τα διορθώνεις όλα
όταν ο άλλος έχει φύγει…

(Βάλια- Γιούλη Κιτσικούδη)

Καραγιάννη Νάντια*
Απόφοιτη Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης- Νηπιαγωγός/ Νηπιαγωγός Ε.Α.Ε.
nakaragi[at]yahoo.com

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook