Χαρά Αναστασοπούλου

Της Χαράς Αναστασοπούλου
Λογοπαθολόγου-Λογοθεραπεύτριας

Πολλοί θεωρούν ότι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να γιορτάσει κανείς την αγάπη και τον ρομαντισμό. Κάθε χρόνο, ανήμερα της 14ης Φεβρουαρίου, διακινούνται εκατομμύρια τριαντάφυλλα, ευχετήριες κάρτες για ερωτευμένους και φυσικά ξοδεύονται πολλά για δώρα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι οι άνθρωποι και σε ολόκληρο τον πλανήτη υποδέχονται με χαρά τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Υπάρχουν φυσικά χώρες που έχουν απαγορέψει τον εορτασμό της συγκεκριμένης γιορτής, για λόγους θρησκευτικούς, είτε εθιμοτυπικούς, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που αντιτίθενται στη γιορτή χωρίς να υπάρχει απαγόρευση.

Αλλά όποια και αν είναι η άποψη σας γι’ αυτή την ημέρα, μπορείτε να την δείτε με μια διαφορετική ματιά. Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια καλή ημέρα για να βρείτε τρόπους να δώσετε το δώρο της αγάπης στα παιδιά σας, δείχνοντας και διδάσκοντας τους την αληθινή έννοια της αγάπης!

Ως γονείς, μπορούμε να εμπλακούμε αλλάζοντας την καταναλωτική και εμπορική νοοτροπία της γιορτής, διδάσκοντας τα παιδιά το πραγματικό νόημα της αγάπης, δημιουργώντας αγαπημένες αναμνήσεις μαζί τους, ξοδεύοντας μαζί τους χρόνο , που είναι πραγματικά πιο πολύτιμα από κάθε δώρο που μπορούμε να αγοράσουμε.

Είναι ανώφελο να μιλάμε γι’ αγάπη, γιατί η αγάπη έχει τη δική της γλώσσα και μιλάει από μόνη της μέσα από πράξεις, συμπεριφορές. Μερικές ιδέες για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλο το χρόνο για να δείξετε στα παιδιά σας το πραγματική ουσία της αγάπης και της καλοσύνης:

  • Εκφράστε το “Σ ‘αγαπώ” με κάθε τρόπο, λόγια και σημειώσεις.

Μια απλή σημείωση που λέει: “Σ ‘αγαπώ”, κάτω από το μαξιλάρι, στη σχολική τσάντα ή σε μια τσάντα για το μεσημεριανό μπορεί να υπενθυμίσει στο παιδί σας όλη την ημέρα της αγάπης σας, ακόμα και όταν δεν είστε μαζί.

  • Περάστε πολύ χρόνο με τα παιδιά σας.

 Ως πολυάσχολοι γονείς, συχνά βρισκόμαστε βιαστικά από ραντεβού σε ραντεβού, και μοιράζουμε τον χρόνο μας ανάμεσα σε υποχρεώσεις, σπίτι, οικογένεια και δουλειά. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, απενεργοποιήστε την τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο και αφιερώστε χρόνο με το παιδί σας. Ένα απλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι το σπίτι και η ώρα του βραδινού, καθώς το μεσημεριανό με τις τόσες υποχρεώσεις έχει πλέον εκλείψει. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση και μιλήστε. Μιλήστε για την ημέρα σας, τους φίλους σας, ίσως ακόμη και να ρωτήσετε “τι θα κάνατε αν …” απλές ερωτήσεις.

  • Κάντε κάτι με το παιδί σας για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Δεν χρειάζεται να είναι ένα περίπλοκο ή πολύπλοκο. Φτιάξτε ένα κουτί ημέρας Αγίου Βαλεντίνου με καθημερινά αντικείμενα που δηλώνουν την αγάπη και το ενδιαφέρον σας, συνθέστε ένα τραγούδι ενώ οδηγείτε στο αυτοκίνητο, γράψτε ένα ποίημα με μαγνήτες ψυγείου ή μαγειρέψτε μαζί ένα γεύμα.

  • Ονειρευτείτε με το παιδί σας.

Κοιτάξτε με το παιδί τον ουρανό , ονομάζοντας τα σχήματα των νεφών που επιπλέουν και δώστε τους ονόματα ή βρείτε από πού έρχονται και που πάνε. Οι απλές σκέψεις και συνομιλίες μπορούν να πυροδοτήσουν τη φαντασία, την περιέργεια ή να αρχίσουν ένα όνειρο. Έτσι ονειρεύεστε με το παιδί σας!

  • Χαλαρώστε, ακούστε και γελάστε.

Τα χρονοδιαγράμματα μας έχουν γίνει τόσο απαιτητικά και οι δεσμεύσεις μας τόσο πολλές ώστε συχνά επικεντρώνονται σε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, αντί να απολαμβάνουμε το παρόν. Δείξτε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε, δεσμεύοντας τα να χαλαρώσουν – ακόμη και αν είναι μόνο μια μέρα – και αφήστε το πρόγραμμα στην άκρη. Ξαπλώστε στον καναπέ και διαβάστε ένα βιβλίο μαζί ακόμη και όταν υπάρχουν πιάτα στο νεροχύτη. Συμπληρώστε αστείες εκφράσεις, ανέκδοτα μαζί ακόμα και όταν υπάρχει σκόνη. Κάντε μια βόλτα μαζί και ρωτήστε το παιδί σας για το τι θέλει να μιλήσει και ακούστε προσεκτικά, ακόμα κι αν έχετε κάτι άλλο στο μυαλό σας. Απλά αφήστε το να μιλήσει ελεύθερα χωρίς να κρίνετε.

  • Γιορτάστε τις καλύτερες προσπάθειες του παιδιού σας αντί να εστιάζετε στα αποτελέσματα.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τείνουμε να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στα επιτεύγματα όπως βαθμούς ή επιτυχίες που κερδίζουν από κάθε δραστηριότητα τους. Φροντίστε όμως να δώσετε με κάθε τρόπο ενθαρρυντικές ενδείξεις και να αναγνωρίζετε τις προσπάθειες του παιδιού σας, ακόμα κι αν δεν έχουν ως αποτέλεσμα την νίκη.

Το να μάθουν τα παιδιά πώς να δείχνουν την αγάπη , ώστε και μια ημέρα, είναι ένα δώρο που διαρκεί για μια ζωή.

(Πρώτη δημοσίευση στο schooltime.gr – Φεβρουάριος 2019)

 Χαρά Αναστασοπούλου*
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια, Τ.: 2610524982, [email protected]

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός covid-19: από το «μαζί για όλους» στο «όλοι μαζί από μακριά»

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός-cyber bullying: βία δίχως όρια!

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook