Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στις 12.00, στα Προπύλαια Σωματεία του χώρου του Πολιτισμού, μετά από σχετικό κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Η ΠΟΘΑ καταγγέλλει την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για την κάλυψη των ανθρώπων του Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο και υποτιμητικό οι εργαζόμενοι στο χώρο του Θεάματος-Ακροάματος να εξαναγκάζονται κάθε μήνα να πιέζουν την Κυβέρνηση για να πράξει ως οφείλει και να συνεχίσει να στηρίζει το χώρο, όταν παραμένει κλειστός με δική της απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα υγειονομικά δεδομένα δείχνουν πως η αναστολή δραστηριοτήτων θα υφίσταται το πιθανότερο  μέχρι και την άνοιξη.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος κλάδος που είναι κλειστός με κρατική εντολή σχεδόν ένα χρόνο (με εξαίρεση το πολύ περιορισμένο άνοιγμα του καλοκαιριού), ενώ οι εργαζόμενοι στο χώρο επιβιώνουν μόνο με το επίδομα ειδικού σκοπού που καταβάλλεται μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι δόσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό διεκδικούν:

  • Μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου για τους πρώτους μήνες του 2021. Να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο. Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων). Αναδρομική καταβολή του επιδόματος για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο. Επίσης, για εκείνους που η επιδότηση ανεργίας λήγει μέσα στη διάρκεια ενός μήνα χωρίς να τον καλύπτει ολόκληρο, να δίνεται η επιδότηση ειδικού σκοπού, αντίστοιχα με τις περιπτώσεις ατόμων που έχουν ενεργή σύμβαση που δεν είναι πλήρους απασχόλησης και δεν εξαιρούνται της επιδότησης.
  • Διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.
  • Να διασφαλιστούν δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.
  • Για τους δικαιούχους του εποχικού βοηθήματος του 2020 να μην απορριφθούν οι αιτήσεις όσων την περίοδο καταβολής της επιδότησης (Σεπτέμβρη – Νοέμβρη 2020) ήταν εργαζόμενοι σε άλλο κλάδο, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας του δικού μας. Επίσης για το εποχικό βοήθημα του 2021 να μην έχει προϋπόθεση ένσημα, αλλά να είναι δικαιούχοι όσοι επιδοτήθηκαν έστω μία φορά κατά την περίοδο της πανδημίας.
  • Να διασφαλιστεί η απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και αμοιβή εγγραφής στις ψηφιοποιημένες παραγωγές που γίνονται αυτή την περίοδο.
  • Άμεση εφαρμογή των υπογεγραμμένων συλλογικών συμβάσεων και ώθηση στην κατοχύρωση δικαιωμάτων μέσω των συλλογικών συμβάσεων στον Ιδιωτικό Τομέα
  • Άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος, στις ειδικότητες που δεν υπάρχουν, οι οποίοι να περιγράφουν το επάγγελμά τους. 

και παράλληλα, συμπαραστέκονται στο αίτημα των σπουδαστών των Καλλιτεχνικών Σχολών και των Ωδείων για άνοιγμα των σχολών με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, ώστε να μη χαθεί η χρονιά για τους σπουδαστές των παραπάνω σχολών.

Γιώργος Σκάθαρος*

(Φωτ. αρχείου – ΠΟΘΑ, χρησιμοποιήθηκε ο όρος “Πανκαλλιτεχνική” σύμφωνα με το επίσημο κάλεσμα της ΠΟΘΑ)

Διαβάστε ακόμα:

Εργασία: ξεκίνησαν οι δηλώσεις για «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» & Δεύτερη ευκαιρία μονομερών δηλώσεων

Megaron Online / Παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου: Ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης

Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»: Πρόσκληση συμμετοχής καλλιτεχνών Θεάτρου, Χορού, Μουσικής, Εικαστικών

Παρατείνεται για 2 μήνες η online Έκθεση Κόμικς και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών του Comic Ν’ Play

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook