Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 10/2/2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου το ΚΥΣΔΕ στη «νέα εποχή» μετά τις ηλεκτρονικές-εκλογές παρωδία της 7ης Νοεμβρίου 2020 και την αποστομωτική απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τη συνολική αποχή να είναι πάνω από 93%. Μετά την πρώτη συνεδρίαση της 22/1 είχαμε τις παραιτήσεις των αιρετών στα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ) οι οποίες δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας!

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ & ΕΒΠ δώσαμε την αποστομωτική μας απάντηση με τη συνολική ΑΠΟΧΗ που κυμαίνεται πάνω από 93% παρά την κινητοποίηση όλου του Διοικητικού  μηχανισμού του ΥΠΑΙΘ που με νομικίστικα τερτίπια και λαθροχειρίες ανάρτησε στις εκλογικές πλατφόρμες αποσυρμένα ψηφοδέλτια (από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ), του Κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, τα «Εντέλλεσθε» της Γενικής  Γραμματέως, τον καιροσκοπισμό συγκεκριμένων παρατάξεων και υποψηφίων που κρυφά ή φανερά καλούσαν τους συναδέλφους να τους ψηφίσουν, αλλά και τον φόβο και τον αυταρχισμό σε βάρος των εκπαιδευτικών! Δυστυχώς φαίνεται πως ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της Κυβέρνησης θα έχει και συνέχεια με το νέο επεισόδιο να είναι η μη αποδοχή της παραίτησης των αιρετών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια! Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει γίνει η ανασυγκρότηση των ΥΣ μετά τις όποιες παραιτήσεις των «εκλεγμένων» αιρετών! Πρόκειται για μια νέα μεθόδευση που θα «απελευθερώσει» κάποιους/ες που αρνούνται να παραιτηθούν μετά τη συγκρότηση των ΥΣ με αστεία επιχειρήματα όπως : «δεν γίνονται δεκτές οι παραιτήσεις μας από το Υπουργείο/ΠΔΕ/ ΔΔΕ», «πρέπει να φροντίσουμε για τη δικαιοσύνη στα ΥΣ», «θα μείνω παρατηρητής στο ΥΣ να ελέγχω»!

Είναι προφανές ότι ο κλάδος απονομιμοποίησε τις εκλογές παρωδία της 7ης Νοεμβρίου με τα συντριπτικά ποσοστά αποχής και η ΟΛΜΕ με την απόφασή της στις 7/1 τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία νομιμοποίηση της λειτουργίας ψευτοϋπηρεσιακών Συμβουλίων και των αντίστοιχων διευρυμένων ΥΣ από κανένα συνάδελφο/ισσα με τη συμμετοχή τους σε αυτά! Ως εκ τούτου είναι αυτονόητη ενέργεια η παραίτηση των «εκλεγμένων αιρετών» ως πρώτιστο μέλημα απέναντι σε εκφρασμένες θέσεις της ΟΛΜΕ, των συναδέλφων/ισσων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των  παρατάξεων (και όλων του ΔΣ της ΟΛΜΕ), ως ζήτημα ηθικής νομιμοποίησης απέναντι στη βούληση του κλάδου που απείχε από την ψηφοφορία και ως ζήτημα πολιτικής στάσης για την ενότητα και την συμπόρευση σε δύσκολους για την εκπαίδευση καιρούς. Η ΟΛΜΕ έχει ήδη καλέσει: «Όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, που καλούνται μέσα από  τις προκηρύξεις των κατά τόπους ΠΔΕ να αναλάβουν τις δύο θέσεις των διορισμένων μελών στα ΥΣ, να μην υποβάλουν αίτηση . Όταν το ΥΠΑΙΘ  επιχειρήσει να ενεργοποιήσει όσα προβλέπονται στο άρθρο 123 του ν.4763/2020,  οι εκπαιδευτικοί να μην ανταποκριθούν υποβάλλοντας αιτήσεις και αν η πολιτική ηγεσία προχωρήσει σε απευθείας τοποθέτηση εκπαιδευτικών ως δοτών εκπροσώπων, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας και εκπροσώπησης των συναδέλφων, να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους από τις δοτές θέσεις αυτές, καταργώντας το άρθρο 123 στην πράξη».  Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών που εξελέγησαν δημοκρατικά το 2018 και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία.

Τα θέματα της Ημερήσιας διάταξης για την αυριανή συνεδρίαση είναι τα ακόλουθα:

  1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε. ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΜΕΣΩ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2020.
  2. ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Δ.Ε. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΜΕΣΩ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2020
  3. ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ.
  4. ΕΞΕΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ.
  5. ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ.
  6. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ.
  7. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2020-21.

Σχετικά με το ζήτημα των αποδεσμεύσεων εκπαιδευτικών για μετάταξη μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας να τονίσουμε τα ακόλουθα: Με την 9917/Ε2/28-1-2021 ΥΑ αποδεσμεύτηκαν 82 εκπαιδευτικοί μέσα στα πλαίσια της κινητικότητας 2020. Παράλληλα με την 10391/Ε2/29-1-2021 ΥΑ δεν αποδεσμεύτηκαν 233 εκπαιδευτικοί! Με απλά λόγια αποδεσμεύτηκε το 1/4 των εκπαιδευτικών! Πάγια θέση μας είναι η δυνατότητα των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες κινητικότητας μαζί με τους άλλους Δημοσίους Υπαλλήλους. Η αποδέσμευση εκπαιδευτικού δεν σημαίνει και μετάταξη αφού μέχρι σήμερα πολύ λίγοι εκπαιδευτικοί έχουν τελικά μεταταχθεί. Προκύπτει το εύλογο ερώτημα με ποια κριτήρια αποδεσμεύτηκε το 26% και απορρίφθηκε το 74% των εκπαιδευτικών; Οι προσλήψεις αναπληρωτών στις περιοχές που ανήκουν οργανικά οι εκπαιδευτικοί είναι ασφαλές κριτήριο τη στιγμή που εργάζονται 50.000 αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση;  Είχαμε τονίσει ότι με την απουσία των αιρετών από τα ΥΣ η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται. Δυστυχώς τα προβλήματα φάνηκαν από την πρώτη στιγμή… Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν 40 ενστάσεις για το ζήτημα της αποδέσμευσης των εκπαιδευτικών αυτών.

Για άλλη μια φορά θέλουμε να γίνει σαφές ότι επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι γρήγορα θα ξεχαστούν τα ζητήματα της λειτουργίας των ΥΣ χωρίς αιρετούς και θα επανέλθουμε στην «κανονικότητα» με τη συμμετοχή μόνο διορισμένων μελών, να επαναλάβουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την ουσιαστική κατάργηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, και δη των Αιρετών σε αυτά, ενός καταξιωμένου –από το 1911- θεσμού. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και ενωτικά τον αγώνα συσπειρωμένοι/ες στα σωματεία μας, ώστε όλοι/ες μαζί να επιτύχουμε την πραγματοποίηση των εκλογών όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, για άλλη μια φορά, εργαλειοποιεί την πανδημία επιχειρώντας να ψηφίσει αύριο ένα ακόμα απαράδεκτο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, με μια σειρά αυταρχικών και αντιδραστικών μέτρων (νέοι φραγμοί στην πρόσβαση στα Α.Ε.Ι., πανεπιστημιακή αστυνομία, κλείσιμο σχολών κ.ά.),και με επιμονή στην απουσία οποιουδήποτε διαλόγου με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Συνεχίζοντας την ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση με την απουσία λήψης οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών μαθητών και μαθητριών και ενώ προαναγγέλλεται ολική πλέον καραντίνα, επιχειρεί παράλληλα να εφαρμόσει την αξιολόγηση σχολικής μονάδας του Ν. 4692/2020, που ψήφισε πέρυσι και ο κλάδος έχει απορρίψει, καθώς και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε προσεχές νομοσχέδιο. Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις αντιδημοκρατικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του υπουργείου Παιδείας, η εκπαιδευτική κοινότητα με μαζικούς και ενωτικούς αγώνες θα δώσει ξεκάθαρες και δυναμικές απαντήσεις!

Αθήνα 9/2/2021

Νεκτάριος Κορδής

Τ. Αιρετός στο ΚΥΣΔΕ με τις ΣΥΝ.Ε.Κ
[email protected] – κιν. 6932600870

Ειδήσεις σήμερα:

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν από την Πέμπτη 11/2 τα σχολεία στην Αττική

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλές «σερφάρισμα»

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, 9 Φεβρουαρίου

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/2 κατά του ν/σ για την Γ/θμια Εκπ/ση – Ανακοινώσεις στήριξης από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook