Ο Σωκράτης Σινόπουλος εκφράζει με τον πληρέστερο τρόπο την συνάντηση των παραδόσεων με τη σύγχρονη δημιουργική μουσική πραγματικότητα της χώρα μας. Είναι ένας μουσικός, που βηματίζοντας στη ροή των δημιουργικών του χρόνων και συμμετέχοντας με τη λύρα του σε δεκάδες σχηματισμούς από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, διαμόρφωσε και αποκρυστάλλωσε το προσωπικό του μουσικό ύφος και ήθος, κατακτώντας περίοπτη θέση στη νέα μουσική εποχή.

Στα χέρια του η πολίτικη λύρα, ένα όργανο με βαθιά και ευρεία ιστορία, αναγεννήθηκε. Μέσα από την ελάχιστη έως μηδαμινή παρουσία της στα νεότερα χρόνια, έφτασε να πρωταγωνιστεί με μια νέα μουσική ταυτότητα, με νέα ηχοχρώματα, να συνοδεύει και να μετασχηματίζει στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, με το προσωπικό του ύφος, σε μουσικές συνέργειες παγκόσμιου βεληνεκούς.

Οι αρχαίοι και νέοι μαζί ήχοι των χορδών του Σωκράτη Σινόπουλου, δονούν την ίδια την ιστορία… διαπερνώντας αφηγηματικά τόπους και χρόνους.

Η ανοιχτή ματιά του στις σύγχρονες προσεγγίσεις των μουσικών παραδόσεων, που για πολλά χρόνια εργάστηκε με αφοσίωση στην έρευνά τους και στην καταγραφή τους, εμφανίζει τα αποτελέσματά της στο δημιουργικό του έργο και στον προσωπικό του ύφος. Οι δρόμοι από τον πολίτικο λυγμό της λύρας του έως τις φωνές και τους κραδασμούς της δύσης περιπλέκονται αριστοτεχνικά, δημιουργώντας διαδρομές και ιστορικές αλληλουχίες με διευρυμένα συναισθήματα και εναγκαλισμούς στους μουσικούς τόπους.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος  αφηγείται στο φακό της εκπομπής την βιογραφική του πορεία και μας αποκαλύπτει την διαδικασία της προσωπικής του δημιουργικής διαδικασίας.

Μας ερμηνεύει στοιχεία από το σύνολο του έργου του όπου αναδεικνύει τις ιδιαίτερες εκφραστικές όψεις της πολίτικης λύρας του, συμπράττοντας με τους συναδέλφους λυράρηδες Στρατή Ψαραδέλλη, Χρυσάνθη Γκίκα και Δημοσθένη Καραχριστοδούλου.

Μας ερμηνεύει επίσης τη νεότερη αναγνωρισμένη διεθνώς μουσική του παραγωγή, συνεργώντας στο μουσικό του σχήμα Metamodal με τους  Γιάννης Κυριμκυρίδης (πιάνο), Δημήτρη Τσεκούρα (μπάσο), Δημήτρη Εμμανουήλ (τύμπανα).
Ενώ η φωνή της Κατερίνας Παπαδοπούλου αναδεικνύει την άμεση σχέση της «ψυχογενούς» συγγένειας των «φωνητικών» χορδών της λύρας με την τραγουδιστική της έκφραση.

Δείτε το trailer της εκπομπής

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στις 18.00, στην ΕΡΤ3

Τίτλος επεισοδίου: 
“Σωκράτης Σινόπουλος”

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα – σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Χάρης Ραφτογιάννης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Παραγωγή: filmellon

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook