Στο Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19 επανέρχεται η χώρα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα στην ενημέρωση των συντακτών από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά, τους Καθηγητές Β. Παπαευαγγέλου και Γκ. Μαγιορκίνη και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδη.

Ειδικότερα:

Στη χώρα διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας. Το επίπεδο Α – Επιτήρησης, το οποίο θα απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα και το επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, το οποίο θα απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και στο οποίο ισχύουν επιπλέον πάντα περιοριστικά μέτρα.

Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε Περιφερειακής Ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες, όσο και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι ή Περιφερειακές Ενότητες ή και ολόκληρες Περιφέρειες, αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους υποχρεωτικά.

24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας και κυκλοφορία με χρήση με SMS στο 13033 μόνο για 6 λόγους.

Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, εκ περιτροπής τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τηλεκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

Λειτουργία της Super League 1, 2 και της Basketball League.

Στο επίπεδο Α – Επιτήρησης, τις «κίτρινες» περιοχές, θα ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια αλλά και τα Λύκεια θα λειτουργούν πλέον δια ζώσης.

Στους χώρους λατρείας θα επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών.

Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ξεκινούν να λειτουργούν.

Στο επίπεδο Β του αυξημένου κινδύνου, κατατάσσονται οι περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή οι «κόκκινες» περιοχές.

Όσον αφορά στις περιοχές όπου ήδη ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αυτές κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, μιας και το ιικό τους φορτίο παραμένει αυξημένο. Ενώ οι υπόλοιπες βγαίνουν από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου και μεταφέρονται στο επίπεδο Α – Επιτήρησης, δηλαδή στις «κίτρινες» περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα και μετά από απόφαση της Επιτροπής:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ο Δήμος Εορδαίας παραμένει στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, καθώς η επιδημιολογική του εικόνα χρήζει περαιτέρω βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Εορδαίας είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και ενώ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου, και σήμερα είχε 66 ενεργά κρούσματα.

Όσον αφορά στη Δημοτική Κοινότητα Κρόκου του Δήμου Κοζάνης και τη Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου, όπου επίσης ίσχυαν μέχρι σήμερα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει υποχωρήσει και ως εκ τούτου, τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα από την Δευτέρα δεν παρατείνονται. Άρα Κρόκος και Σιάτιστα κατατάσσονται από τη Δευτέρα στο επίπεδο Α – Επιτήρησης, δηλαδή στις «κίτρινες» περιοχές.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, το επιδημιολογικό φορτίο έχει υποχωρήσει σημαντικά, παραμένει αυξημένο όμως στους Δήμους Θηβαίων και Τανάγρας, οι οποίοι και παραμένουν, κατατάσσονται στο επίπεδο Β, δηλαδή στις «κόκκινες» περιοχές.

Στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο Δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα και ο Δήμος Τανάγρας 21, ενώ σήμερα έχουμε 45 και 31 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα. Δηλαδή, στο Δήμο Τανάγρας είχαμε αύξηση των κρουσμάτων.

Αντίθετα, το ιικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί στο Δήμο Αλιάρτου, όπου αυτή την στιγμή υπάρχουν 4 ενεργά κρούσματα από 46 στις 12 Ιανουαρίου, καθώς και στους Δήμους Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας, στο Δήμο Λεβαδέων και στο Δήμο Ορχομενού, που έχουν 3, 8 και 1 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα σήμερα.

Έτσι οι δήμοι Αλιάρτου-Θεσπιέων, Διστόμου-Αράχωβας- Αντίκυρας, Λεβαδέων και Ορχομενού, θα βρίσκονται από την Δευτέρα στο επίπεδο Α, στο «κίτρινο» και βγαίνουν από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, το ιικό φορτίο παραμένει αυξημένο γι΄ αυτό και παραμένει στο επιδημιολογικό επίπεδο Β, στο «κόκκινο». Να σημειωθεί ότι η Λέσβος στις 13 Ιανουαρίου, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είχε 112 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή έχει 66, ενώ τις τελευταίες ημέρες, παρά την προσπάθεια που έχει γίνει, παρατηρήθηκε μικρή αυξητική τάση και νέα κρούσματα.

Στο επίπεδο Β, «κόκκινο», παραμένει και ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπου παρά τα πρόσθετα μέτρα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων.

Επίσης, στο επίπεδο Β παραμένει και ο οικισμός Ρομά της Δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Με βάση τα δεδομένα της εβδομάδας που πέρασε, αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που καθιστά αναγκαία τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω διασπορά του ιού παρατηρείται επίσης στις ακόλουθες περιοχές:

Στο δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, που είχε 42 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου και αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, έχει 157 ενεργά κρούσματα.

Στο Δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, όπου στις 18 Ιανουαρίου υπήρχαν 86 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή είναι 170. Μέσα, δηλαδή, σε δέκα ημέρες τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Πατρέων έχουν διπλασιαστεί. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο υπάρχει σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, αλλά παρατηρείται μέσα στο Δήμο Πατρέων.

Στο Δήμο Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, που έχει αυτή την στιγμή 30 ενεργά κρούσματα, όταν πριν από μια βδομάδα υπήρχαν 8.

Στο Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, που έχει αυτή την στιγμή 23 ενεργά κρούσματα, όταν πριν μια βδομάδα είχε 14.

Στο Δήμο Μυκόνου που έχει αυτή την στιγμή 22 ενεργά κρούσματα, όταν μια εβδομάδα πιο πριν τα ενεργά κρούσματα ήταν μόλις 9.

Στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, δηλαδή, στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, καθώς και Πειραιά, που έχουμε σήμερα 2.597 ενεργά κρούσματα.

Οι παραπάνω περιοχές από αύριο στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, μπαίνουν στο καθεστώς αυξημένου κινδύνου και χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες» περιοχές.

Στο επίπεδο Β «κόκκινο» πλέον είναι οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο Δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της Δημοτική Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο Δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε αυτό το επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, στις «κόκκινες» δηλαδή περιοχές θα ισχύουν τα εξής μέτρα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αλλά και του κινδύνου μεγάλων συνωστισμών λόγω αυξημένου πληθυσμού, καθώς και του εκτεταμένου δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση θα ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί.

Δεύτερον, θα λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια. Τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

Στους χώρους λατρείας θα επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

Επίσης, η λειτουργία καταστημάτων θα γίνεται με τη μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία θα λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού click in a shop.

Διαβάστε ακόμα:

Ανοίγουν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια – Τι θα ισχύσει για τις «κόκκινες» περιοχές

Κορονοϊός: 941 νέα κρούσματα, 260 οι διασωληνωμένοι, 22 νέοι θάνατοι – Παρασκευή 29/1

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook