Αν εξερευνήσει κανείς την Κρήτη από άκρη σε άκρη της, σε κάθε σπίτι θα βρει ένα μαντολίνο! Πιθανώς τα μαντολίνα να αριθμούνται περισσότερα από τις λύρες, οι οποίες βεβαίως διαχρονικά έχουν αποκτήσει κυρίαρχη θέση στη μουσική ταυτότητα της Κρήτης.

Στο ταξίδι μας στην Κρήτη, εστιάζουμε την έρευνά μας στην άγνωστη μεν αλλά με βαθιές ρίζες μουσική καταγωγή του μαντολίνου. Ενός οργάνου, που στα θαυμαστά χέρια των δεξιοτεχνών του, έχει γράψει ένδοξη μουσική και ποιητική ιστορία στην Κρήτη.

Μια ερευνητική διαδρομή στους τόπους και στους ανθρώπους της μουσικής, που μας αποκαλύπτει τους μύθους και την πραγματικότητα της προέλευσης και της καθιέρωσης του μαντολίνου στην Κρητική διαχρονία. Από το συνεχές Μεσογειακό ταξίδι του στους αιώνες, τον Βιτσέντζο Κορνάρο, τις μαντολινάτες του Ηρακλείου, μέχρι τους σημερινούς μουσικούς εκτελεστές του στην λαϊκή Κρητική διασκέδαση.

Ο μουσικός και εκφραστικός χαρακτήρας του μαντολίνου, οι πτυχές της εξέλιξής του, τόσο σε μουσικό όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο, η παρουσία του και ο σημερινός ρόλος του στην μουσική έκφραση. Οι τεχνικές επιτέλεσής του, οι δυνατότητές του σε σχέση με τα άλλα μουσικά όργανα της Κρήτης και η θέση που κατέχει στην Κρητική μουσική κοινότητα.

Στην αναζήτησή μας στις γεωγραφικές κατά τόπους διάφορες εκδοχές του, συναντήσαμε τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες δημιουργούς και εκφραστές του ξεχωριστού αυτού οργάνου.

Ο Μιχάλης Σταυρακάκης, ο Νίκος Πατενταλάκης, ο Κωστής Αβυσσινός, ο Πάρις Περυσινάκης, ο Μιχάλης Κονταξάκης, ο Γιώργης Βρέντζος – Κάτης και ο Βασίλης Δραμουντάνης μας χαρτογραφούν τα ξεχωριστά μουσικά ιδιώματα του μαντολίνου από τις αστικές ακρογιαλιές των πόλεων έως τα άγρια βουνά του Ψηλορείτη, οπού η μαγεία του διέπρεψε μέρες και νύχτες στα μοναδικά γλέντια της παρέας και της κοινότητας.

Δείτε το trailer της εκπομπής

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 18.00, στην ΕΡΤ3

Τίτλος επεισοδίου: 
“Μαντολίνο”

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος

Έρευνα – σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος

Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης

Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ

Παραγωγή: filmellon

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook