Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 22/1/2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Συνεδριάζει αύριο 22 Ιανουαρίου το ΚΥΣΔΕ στη «νέα εποχή» μετά τις ηλεκτρονικές-εκλογές παρωδία της 7ης Νοεμβρίου 2020 και την αποστομωτική απάντηση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τη συνολική αποχή να είναι πάνω από 93%. Παρά το πρωτοφανές αυτό φιάσκο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχώρησε στις 23 Δεκεμβρίου στην ανακοίνωση των «αποτελεσμάτων» των ηλεκτρονικών εκλογών της μηδενικής συμμετοχής. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε 1,5 μήνα μετά τις «εκλογές (αλήθεια με το «καινοτόμο» σύστημα που εφάρμοσε δεν είχε άμεσα τα αποτελέσματα;), αφού προηγουμένως ψηφίστηκε το απαράδεκτο άρθρο 123 στον νόμο 4763/2020 με το οποίο επιχειρείται η αντικατάσταση των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια από δοτούς «εκπροσώπους» διορισμένους από τα όργανα του ΥΠΑΙΘ. Στις 14 Ιανουαρίου  ανακοινώθηκε  η συγκρότηση των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΚΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ) του Υπουργείου Παιδείας. Η ΟΛΜΕ είχε εξαρχής δηλώσει ότι ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών που εξελέγησαν δημοκρατικά το 2018 και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία.

Τα θέματα της Ημερήσιας διάταξης είναι τα ακόλουθα:

 1. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ.
 2. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2020.
 3. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΩ ΕΣΚ.
 4. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
 5. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΕΔΙΠ.
 6. ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Δ.Ε.ΜΕΛΟΥΣ ΔΕΠ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ.
 7. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ Ε.Σ.Κ.
 8. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ.
 9. ΕΞΕΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ.
 10. ΕΞΕΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ.
 11. ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2021.
 12. ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ Α1938/2020 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 2018.
 13. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
 14. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

Δυστυχώς η θεσμική εκτροπή, η αλαζονεία και ο αυταρχισμός της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο κορυφαίο ζήτημα της δημοκρατικής θεσμικής εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών με επιδίωξη πλήρους ελέγχου, των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, φαίνεται πως προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό τους σχεδιασμό! Για πρώτη φορά, μετά την επαναφορά τους μεταπολιτευτικά, δεν θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια. Συγκροτούνται απόλυτα χειραγωγούμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ), μόνο με διορισμένους, κάτι που μόνο η Χούντα των Συνταγματαρχών τόλμησε να κάνει! Όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα στελεχωθούν μόνο με διορισμένους-κομματικά εγκάθετους, σε μια προσπάθεια ακραίου κομματικού ελέγχου της εκπαίδευσης! Η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται. Προμηνύεται επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής και του ρουσφετιού, των πολιτικών πιέσεων και της πελατειακής αντίληψης με πρώτο σταθμό την «Επιλογή των 20.000 Στελεχών Εκπαίδευσης» το αμέσως επόμενο διάστημα!

Με βάση τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας μας  στις 30/11/2020  καλούνται σε παραίτηση όλοι οι «εκλεγμένοι» από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου τονίζοντας ότι εκείνοι οι ελάχιστοι συνάδελφοι που ενδεχομένως δεν το πράξουν, δεν θα τύχουν καμίας αναγνώρισης και νομιμοποίησης από τον κλάδο. Θα εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και θα αποτελούν για τον κλάδο «ξένο σώμα». Μέσα στα πλαίσια αυτά αναμένουμε τις παραιτήσεις των «εκλεγμένων» κατά  την αυριανή συνεδρίαση ακολουθώντας τις συλλογικές αποφάσεις του Κλάδου και της Ομοσπονδίας! Όσοι και όσες επιλέξουν να ακολουθήσουν ατομικές στρατηγικές, προφανώς θα είναι «ξένο σώμα» για τον κλάδο! Ας μη νομιμοποιούν με τη συμμετοχή τους πολιτικές που ο κλάδος με τη στάση του έχει ξεκάθαρα καταδικάσει. Και επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι γρήγορα θα ξεχαστούν τα ζητήματα αυτά και θα επανέλθουμε στην «κανονικότητα», να τους τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την ουσιαστική κατάργηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, και δη των Αιρετών σε αυτά, ενός καταξιωμένου –από το 1911- θεσμού. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και ενωτικά τον αγώνα συσπειρωμένοι/ες στα σωματεία μας, ώστε όλοι/ες μαζί να επιτύχουμε την πραγματοποίηση των εκλογών όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία!

Υλοποιώντας τη δήλωση μας στις 20 Δεκεμβρίου θα συνεχίσουμε -και παρά την αποχώρησή μας από το ΚΥΣΔΕ-  να είμαστε δίπλα σε κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία των «νόθων» ΥΣ του ΥΠΑΙΘ! Τους καλούμε να μας ενημερώνουν για τα θέματα που σχετίζονται με τα θέματα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων για να παρακολουθούμε αποφάσεις και ενέργειες της Διοίκησης και να παρεμβαίνουμε συνδικαλιστικά σε συνεργασία με τα Δ.Σ της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ. Ελέγχουμε, αποκαλύπτουμε και καταγγέλλουμε κάθε παρατυπία και αδιαφάνεια! Κανείς και καμιά δεν θα μείνει μόνος/η του!

Νεκτάριος Κορδής
Τ. Αιρετός στο ΚΥΣΔΕ με τις ΣΥΝ.Ε.Κ
[email protected] – κιν. 6932600870

Διαβάστε ακόμα:

Ενισχυτική Διδασκαλία 2020-21: Από 21 έως 25 Ιανουαρίου οι αιτήσεις εκπαιδευτικών

Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων: Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας

ΚΕΓ: Αναβάλλονται οι εξετάσεις Ιανουαρίου για το επίπεδο Α2 για επαγγελματικούς σκοπούς

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook