του Νεκτάριου Κορδή

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με βάση το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ (Α/Π 2694/Ε1/11-1-2021) καθορίζονται οι όροι ανανέωσης των «τρίμηνων» συμβάσεων αναπληρωτών που οι περισσότερες λήγουν σήμερα και αύριο! Σύμφωνα  με εγκύκλιο, καλούνται οι Διευθυντές Εκπαίδευσης «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις»  καθώς οι ίδιοι θα πρέπει να αξιολογήσουν, ως εκπρόσωποι του δημοσίου, αν συνεχίζουν να συντρέχουν λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη τρίμηνης διαρκείας. Έτσι, οι ίδιοι θα πρέπει να κρίνουν «μετά από προσεκτική αξιολόγηση», αν οι λόγοι για τους οποίους έγινε η πρόσληψη εξακολουθούν να υφίστανται, σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν στη Λήξη της σύμβασης, δηλαδή στην απόλυση των συναδέλφων!

Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι οι «τρίμηνες συμβάσεις» αποτελούν μια  βίαιη παρέμβαση της Κυβέρνησης της ΝΔ στα εργασιακά δικαιώματα με στόχο την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων με τους αναπληρωτές να αποτελούν πλέον το 25% των υπηρετούντων εκπαιδευτικών! Οι ακραίες συνθήκες της Πανδημίας χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα από το «επιτελικό» κράτος  της ΝΔ, προκειμένου να νομοθετήσει σε κάθε πεδίο της δημόσιας διαχείρισης την παρέκκλιση ως κανόνα!  Μείωση των μισθών, καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας, απελευθέρωση των απολύσεων, νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών! Παράλληλα είχαμε  διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με τη «φάμπρικα» των συνεχόμενων απευθείας αναθέσεων σε «ημετέρους», την ίδια στιγμή που η αύξηση του κατώτερου μισθού ή η επανόρθωση των μισθολογικών αδικιών στο Δημόσιο μεταφέρθηκαν σε ακαθόριστο μελλοντικό χρόνο! 

Μέσα στο σκηνικό αυτό η θεσμοθέτηση των τρίμηνων συμβάσεων με πρόσχημα τον COVID-19 ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή του «επιτελικού κράτους των αρίστων»! Την ώρα που οι ειδικοί δηλώνουν ότι η Πανδημία θα είναι σε έξαρση τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2021, με την πολυπόθητο εμβολιασμό να προχωρά με ρυθμούς χελώνας και τη συλλογική ανοσία να παραπέμπεται στα τέλη(;) του 2021, θα έχουμε τη «λήξη» των τρίμηνων συμβάσεων, λίγες μέρες μετά  τις 294 προσλήψεις ΕΕΠ/ΕΒΠ και τις 5.965 προσλήψεις που έγιναν στις 30/12 για την κάλυψη των σοβαρών λειτουργικών κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα! Είναι προφανές ότι τα λειτουργικά κενά λόγω COVID 19 θα μπορούσαν να καλυφθούν εξαρχής με προσλήψεις αναπληρωτών με κανονικές συμβάσεις μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους!  Είναι επίσης γνωστό ότι οι  εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν με αυτή την σύμβαση κάλυψαν σε πολλές περιπτώσεις όχι «έκτακτα» κενά COVID, όπως τα ονόμασε το ΥΠΑΙΘ, αλλά πάγια λειτουργικά  κενά γενικής εκπαίδευσης, κενά τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης. Απλά οι «τρίμηνες» συμβάσεις ήρθαν για να μείνουν και να χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον διαλύοντας τις ζωές δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών! Οι νέοι αυτοί εκπαιδευτικοί πρέπει να εμπεδώσουν τις πιο άθλιες συνθήκες εργασίας χωρίς δικαιώματα και προστασία στο όνομα της Πανδημίας! Πάγιο αίτημα μας είναι η κάλυψη των διδακτικών κενών με μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών! Το ελάχιστο που επιβάλλεται να γίνει είναι οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί να γίνουν εντός του 2021 και όχι σε βάθος διετίας!

Τι μπορεί να συμβεί από τις 20/1 και μετά για τις συμβάσεις αυτές;

  • Οι «τυχεροί» που θα αποτυπωθούν στο ΟΠΣΥΔ με την ένδειξη «Απασχολείται» θα συνεχίσουν να εργάζονται με ισόχρονη ανανέωση της σύμβασης μέχρι το 2ο δεκαήμερο του Απριλίου!
  • Κάποιοι λιγότερο «τυχεροί» θα χρειαστεί να πάνε σε άλλο σχολείο να εργαστούν και στις νησιωτικές ΔΔΕ πιθανώς να μετακομίσουν και σε άλλο νησί!
  • Οι «άτυχοι» που θα αποτυπωθούν στο ΟΠΣΥΔ με την ένδειξη «Λήξη Σύμβασης- Covid 19» θα απολυθούν και το πιθανότερο είναι να μην εργαστούν πλέον αφού οι μεταγενέστερες προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι ελάχιστες!

Είναι σαφές ότι η ανεργία και το αβέβαιο μέλλον οδήγησε χιλιάδες εκπαιδευτικούς να υποβάλουν – τον προηγούμενο  Σεπτέμβριο- αίτηση για τις τρίμηνες συμβάσεις πλήρους ή και μειωμένου ωραρίου! Πολλοί/ες προτίμησαν  να πάνε να καλύψουν λειτουργικό κενό σε μια περιοχή της χώρας με όλα τα ανάλογα έξοδα για ένα τρίμηνο με την προοπτική πιθανής ανανέωσης για ισόχρονη διάρκεια! Παρά τα νομοθετικά εμπόδια που θα προβληθούν, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και όχι με απρόσωπους αριθμούς! Τη στιγμή που -10 μήνες τώρα-  η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, με τα τμήματα των 25-27 μαθητών να είναι ο κανόνας στη Δευτεροβάθμια και τα λειτουργικά κενά να παραμένουν, το ελάχιστο που απαιτούμε είναι η ανανέωση των συμβάσεων αυτών, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς!

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με την Υφυπουργό Παιδείας, δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα σοβαρά εκπαιδευτικά ζητήματα! Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε το αφήγημα της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ ότι «όλα πάνε καλά» στην εκπαίδευση! Είναι γνωστό εξάλλου ότι η Κυβέρνηση των «αρίστων» δεν έχει κάνει λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση της πανδημίας! Μετά τη  συνειδητή μετατόπιση των ευθυνών για τους θανάτους λόγω πανδημίας στο νοσηλευτικό προσωπικό και τις σοβαρές «ατομικές ευθύνες» όλης της κοινωνίας, ελπίζουμε οι επόμενες επιθέσεις να μην στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς για την διαχείριση της Πανδημίας στα σχολεία! Για το σοβαρό ζήτημα των διορισμών στη Γενική Εκπαίδευση, αναφέρθηκε ότι οι οριστικοί πίνακες της 1ΓΕ θα είναι έτοιμοι το Μάρτιο, οι αντίστοιχοι οριστικοί  πίνακες της 2ΓΕ θα εκδοθούν αργότερα χωρίς να προσδιορίζεται, ενώ τονίστηκε ότι είναι πρώιμη κάθε κουβέντα για την κατανομή των διορισμών αυτών μεταξύ των δύο βαθμίδων! Την ίδια στιγμή ωστόσο εντείνονται οι λογικές κοινωνικού αυτοματισμού από διάφορες «συλλογικότητες» αλλά και «επαΐοντες» που έχουν «αποκλειστικές» πληροφορίες για την κατανομή! Οι συναντήσεις ήταν καθαρά προσχηματικές, τα αιτήματα των Ομοσπονδιών θα «μεταφερθούν στην Υπουργό» η οποία ως γνωστόν παίρνει τις αποφάσεις και τις ανακοινώνει στις Ομοσπονδίες χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο! Την ίδια στιγμή –μεσούσης της Πανδημίας- με αδιάλλακτο και εμμονικό τρόπο  συνεχίζει να νομοθετεί τη διάλυση του δημόσιου σχολείου με την αποθέωση της αγοραίας λογικής στην εκπαίδευση όχι ως κοινωνικού αγαθού αλλά ως εμπορεύματος που απευθύνεται σε «πελάτες»! Παρότι η παρούσα συγκυρία καθιστά πολύ δύσκολη τη ζύμωση, την ανταλλαγή απόψεων και την καθημερινή επαφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία, πρέπει να παλέψουμε και να μην επιτρέψουμε να μας στερήσουν ότι με αγώνα και θυσίες κατακτήσαμε. Πίσω από τις μάσκες έχουμε φωνή και δύναμη για τους μεγάλους αγώνες που είναι μπροστά μας! Για ένα ποιοτικό δημόσιο σχολείο που θα χωρά όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς και όλη τη γνώση!    

19/1/2021

Νεκτάριος Κορδής
Τ. Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
Με τις ΣΥΝ.Ε.Κ/Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις
[email protected]oo.gr –  6932600870

Διαβάστε ακόμα:

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

15 τρόποι για να μπεις στην ιατρική!

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook