Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τις διαδικτυακές δράσεις του με το αφιέρωμα  «διαβάΖΟΥΜΕ», στηρίζοντας έμπρακτα το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, αλλά και προσφέροντας στο κοινό πρωτογενείς πολιτιστικές παραγωγές την περίοδο της πανδημίας.

Στις 27 και 29 Ιανουαρίου, στις 9μμ  το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει σε livestream δυο θεατρικά αναλόγια με τίτλο «Ιστορίες της Καραντίνας». Πρόκειται για λογοτεχνικά κείμενα, που στην πλειοψηφία τους, γράφτηκαν κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας και κάποια από αυτά κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας.

Το στήσιμο του θεατρικού αναλογίου και η επιλογή των κειμένων έγινε από δυο Θεσσαλονικιές σκηνοθέτιδες, την Παυλίνα Χαρέλα και την Μαριάνα Αλεξανδρή. Το τελικό αποτέλεσμα θα εμπλουτιστεί με εικόνες της πόλης στην διάρκεια της καραντίνας.

Τα κείμενα δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο «Οι εκπαιδευτικοί γράφουν…», εκδ. Γράφημα, στο blog «Ερανίστρια» και στο «Parallaxi Magazine/parallaximag.gr»

Οι μουσικές συνθέσεις που θα ακουστούν προέρχονται από τη δισκογραφία του Γιώργου Καζαντζή.

Η δράση αυτή θα στηρίξει την:

ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

«ΣΩΣΣΙΔΕΙΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ».

Το Γηροκομείο της Βέροιας, ιδρύθηκε το 1957 ως “Αδελφάτο“ με το κληροδότημα της αειμνήστου Βασιλικής Δ. Σωσσίδου και με την πρωτοβουλία ορισμένων φιλάνθρωπων κυριών της πόλης μας και λειτούργησε από τις 15 Αυγούστου 1958 με την επωνυμία “ΑΔΕΛΦΑΤΟ  ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ  ΒΕΡΟΙΑΣ“ και στεγάστηκε στο παλαιό κτίριο (βίλλα) , δωρεά της αειμνήστου Βασιλικής Δ. Σωσσίδου το όνομα της οποίας και φέρει το Γηροκομείο.

το Γηροκομείο Βέροιας., είναι φορέας παροχής Υπηρεσιών Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας αλλά και αρωγός του Κράτους και σκοπός του είναι η δωρεάν παροχή υλικής και ηθικής προστασίας ή αρωγής σε άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση αδυναμίας λόγω γήρατος.    Ασκεί σοβαρό κοινωνικοπρονοιακό έργο που αξίζει προσοχής για το έργο που προσφέρει , τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια , είναι το μόνο Ίδρυμα που λειτουργεί στην πόλη της Βέροιας και εξυπηρετεί περιπτώσεις γερόντων, με χρόνια και όχι μόνο, προβλήματα υγείας, που χρήζουν συνεχώς ιατρικής και φαρμακευτικής υποστήριξης και σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη.

Τα προγράμματα Υπηρεσίες που υλοποιούνται από την Μ. Φ. Ηλικιωμένων είναι τα εξής: Σίτιση, πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα , συμβουλευτική υποστήριξη , συνοδεία Ασθενών , εκδρομές, εκκλησιασμός , φαρμακευτική φροντίδα , φιλοξενία , φροντίδα Ατομικής Υγιεινής , ψυχαγωγία , φυσικοθεραπεία , ψυχιατρική παρακολούθηση , ψυχολογική υποστήριξη , νοσηλευτική φροντίδα , προληπτική ιατρική παρακολούθηση.

Για την  οικονομική ενίσχυση του Γηροκομείου Βέροιας , οι τραπεζικοί λογαριασμοί , που μπορείτε να βοηθήσετε είναι οι εξής :

-ALPHA  BANK  IBAN:  GR78 0140 8290 8290 0200 1000 024  ,

-Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR60 0172 2430 0052 4301 6849 781 και 

-Εθνική Τράπεζα ΙΒΑΝ: GR7401103250000032548030355.

Θα ακουστούν τα κείμενα:

“Λογοτεχνία ΚΑΙ Μαθηματικά” της Κατερίνας Καλφοπούλου
Διαβάζει: Νεφέλη Ασημακοπούλου
“Η Αποταμίευση … τον Καιρό της Καραντίνας” του Σύλιας Ζέττα
Διαβάζει: Κωνσταντία Καραγκούνη
“Ο Παναγιώτης” του Σπύρου Κιοσσέ
Διαβάζει: Γιώργος Μαστορούδης
“Η λευκή ποδιά” της Ελευθερίας Παπαμανώλη
Διαβάζει: Ανατολή Παλτατζίδου
“Οι Φωνές της παραλίας” της Χαρούλας Αποστολίδου
Διαβάζει: Ειρήνη Τσαρσιταλίδου
“Εσύ, μην  κλαις” της Αλεξάνδρας Μυλωνά
Διαβάζει: Γεωργία Ασημοπούλου
“Ούτε και σήμερα” του Πολύβιου Ν. Προδρόμου
Διαβάζει: Γιώργος Μαστορούδης
“Μια μανταρινιά στον ακάλυπτο” της Τζίνας Ψάρρη
Διαβάζει: Ζήνα Δεσποινίδου
“Νύχτα εφημερίας”της Ελένης Κ. Παπαδοπούλου
Διαβάζει: Έφη Συνώδη
“Υπάρχει κάτι χειρότερο κι από τον Θάνατο. Να πεθαίνεις μόνος.” του Βασίλη Μπαμπούλα
Διαβάζει: Πέννυ Αρσενίου
“Εκτελώντας τις επιθυμίες σου” του Σάκη Αποστολάκη
Διαβάζει: Τασούλα Παπαμιχαήλ-Ιγνατάκη
“Ραντεβού” του Παναγιώτη Ταμβάκη
Διαβάζει: Γιώργος Μαστορούδης
“Με αφορμή μια καρό πιζάμα” της Τασούλας Γεωργιάδου
Διαβάζει: Ανατολή Παλτατζίδου
“Κρατώντας κάτι εύθραυστο” της Κούλας Αδαλόγλου
Διαβάζει: Ειρήνη Τσαρσιταλίδου
“Οικοδομικά υλικά” της Τζένης Καραβίτη
Διαβάζει: Γεωργία Ασημοπούλου
“Οδός Αποστόλου Παύλου” της Ελένης Παπαδοπούλου
Διαβάζει: Νεφέλη Ασημακοπούλου
“Η γιαγιά της Ρίτας” του Γιώργου Μουμουζιά
Διαβάζει: Γιώργος Μαστορούδης
“Στην Άσπρη Άμμο” Της Τασούλας Γεωργιάδου
Διαβάζει: Ζήνα Δεσποινίδου
“Το πασάγιο της οδού Αθηνών” του Πολύβιου Ν. Προδρόμου
Διαβάζει: Έφη Συνώδη
“Γιώργος και Μαρία”της Κατερίνας Φώτη
Διαβάζει: Κωνσταντία Καραγκούνη
“Φοβάμαι κι όμως είμαι καλά” της Έλσας Μουρατίδου
Διαβάζει: Τασούλα Παπαμιχαήλ-Ιγνατάκη
“Τα ψηφία να προσέχεις” της Άσπας Πάσσιου
Διαβάζει: Πέννυ Αρσενίου

Το θεματικό αφιέρωμα στην λογοτεχνία θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου με ένα  ξεχωριστό θεατρικό αναλόγιο υπό τον τίτλο «Ο Στέλιος Μάινας συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

Ο καταξιωμένος ηθοποιός θα διαβάσει δύο από τα αριστουργήματα του Αγίου των Ελληνικών Γραμμάτων, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τα διηγήματα «Έρως Ήρως» και «Το Μοιρολόγι της Φώκιας».

Θα τον συνοδεύουν οι εξαιρετικοί μουσικοί και ψάλτες: Κώστας Κωνσταντάτος (τραγούδι, βιολί, μαντολίνο, κιθάρα) και Ουρανία Πάντζιου (τραγούδι, κρουστά, νέϊ).

Η υποκριτική του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΪΝΑ, οι ήχοι και τα τραγούδια συναντούν το σαγηνευτικό λόγο του ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

μέσα από τα διηγήματα «Έρως Ήρως» και «Το Μοιρολόγι της Φώκιας» σε ένα μοναδικό σύνολο 60’ αποκλειστικά για το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 

Η δράση αυτή θα στηρίξει τον:

Σύλλογο Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ»

O Σύλλογος Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ» ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στους Δήμους Κιλκίς και Παιονίας. Σκοπό έχει την υποστήριξη των καρκινοπαθών ενημερώνοντάς τους για τα δικαιώματά τους, την αλληλοβοήθεια για την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και την ενημέρωση των εν δυνάμει καρκινοπαθών όσον αφορά στην πρόληψη.

Διοργανώνει ομιλίες στις πόλεις και στα χωριά συνεργαζόμενος με τοπικούς φορείς και συλλόγους, σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα του ΑΝΘ Θεαγενείου αλλά και με την Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ συμβάλλει στον προληπτικό έλεγχο για τις γυναίκες της περιοχής, συμμετέχει σε αγώνες δρόμου εντός και εκτός νομού, διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια πρόληψης, φωταγωγεί δημόσια κτίρια και μέσα από κάθε εκδήλωση στέλνει μηνύματα ελπίδας και νίκης.

Στηρίξτε τους στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό

αριθμός λογαριασμού ΕΘΝΙΚΗΣ GR2601103760000037629616527

Υπενθυμίζουμε πως οι προβολές γίνονται στην σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως από τις 2/10/2020 έως τις 10/1/2021 το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ προγραμμάτισε 26 πολιτιστικές εκδηλώσεις που έκαναν 310.000 προβολές στη σελίδα του στο fb και προσέλκυσαν επιπλέον 9.000 θεατές μέσα από το eStage.gr.

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook