Την επανέναρξη της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα ο Υφυπoυργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο  Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Επίσης, από την ίδια μέρα θα ξεκινήσουν πάλι οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίας διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος αλλά και τα ΚΤΕΟ.

Πώς θα γίνει η λειτουργία του λιανικού εμπορίου

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ξεκινούν τα καταστήματα με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.

Για να γίνει η μετακίνηση θα πρέπει να στέλνετε SMS στο 13033 με την επιλογή 2, «μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ», ή με το έντυπο βεβαίωσης κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του για ενδεχόμενο έλεγχο.

Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δυο ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός του καταστήματος, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες. Δηλαδή, παντού υποχρεωτικά η χρήση μάσκας, η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων. Στα καταστήματα έως 100 τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπονται έως τέσσερις πελάτες. Και για στα μεγαλύτερα καταστήματα, για κάθε επιπλέον 25 τετραγωνικά μέτρα ένας πελάτης.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών και εντός των εμπορικών κέντρων –Mall, εκπτωτικών χωριών, εκπτωτικών καταστημάτων και λοιπά, τα οποία επίσης θα λειτουργούν, θα είναι ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας του κυρίως χώρου. Δηλαδή, και στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Στα ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση δυο μέτρων.

Στις περιοχές που είναι αυξημένου κινδύνου, περιοχές, δηλαδή, που έχουμε επιπλέον μέτρα καραντίνας, όπως για παράδειγμα η Δυτική Αττική, θα λειτουργεί η Παράδοση Εκτός (click away). H αγορά θα λειτουργήσει όπως είχε λειτουργήσει για την υπόλοιπη επικράτεια κατά την διάρκεια των γιορτών: η Παράδοση Εκτός, με τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ραντεβού στο κατάστημα για την παραγγελία.

Στις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής αλλά και στις διαιτολογικές υπηρεσίες θα έχουμε απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας 2 μέτρα το ελάχιστο. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας του να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών ο οποίος θα πρέπει να επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, λήψη μέτρων προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες παντού, ωράριο λειτουργίας προαιρετικό από τις 7:00 έως τις 20:00.

Και για το λιανικό εμπόριο και για τις δραστηριότητες αυτές θεσπίζεται προαιρετική λειτουργία για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου πλεξιγκλάς μεταξύ των θέσεων εργασίας.  

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζομένους.

Στα ΚΤΕΟ τα οποία επίσης ξεκινούν τη λειτουργία τους, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Γ.Σ

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός – Παρασκευή 15/1: 610 νέα κρούσματα, 319 ασθενείς στις ΜΕΘ, 34 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ για το δημοσίευμα σχετικά με την ετεροχρονισμένη δήλωση κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

Διαβάστε ακόμα:

Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος

ΑΣΕΠ: Από τις 22 Ιανουαρίου οι αιτήσεις στην προκήρυξη 5Ε/2020 – (Ε.Κ.Α.Π.Τ.Υ.) Α.Ε και ΕΛ.ΣΤΑΤ.

15 τρόποι για να μπεις στην ιατρική!

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook