Σύνταξη: Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | employ edu

Εξετάζοντας, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία των Πανελληνίων, τα σχετικά δεδομένα για τα τμήματα, τις βαθμολογικές διακυμάνσεις κ.λπ., πολύ συχνά αναλύουμε τις πολλές και διαφορετικές βάσεις ενός τμήματος, όπως επίσης, συχνό αντικείμενο συζήτησης αποτελούν και οι διαφορετικοί τρόποι πρόσβασης σε ένα τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που, γονείς και μαθητές, αναζητούν πληροφορίες για τον ευκολότερο ή εναλλακτικό τρόπο πρόσβασης σε ένα περιζήτητο τμήμα και κατά πόσο βέβαια ισχύει αυτό και αν αληθεύει. Ας πάρουμε για παράδειγμα, ένα υψηλόβαθμο τμήμα, π.χ. την Ιατρική Αθηνών για να εξετάσουμε, ενδεικτικούς, τρόπους που εισάγονται φοιτητές στο συγκεκριμένο τμήμα.

Α. Πανελλήνιες Εξετάσεις. Μέσω Πανελληνίων εισάγονται φοιτητές στην Ιατρική του ΕΚΠΑ ως εξής:

 1. Ως τελειόφοιτοι Γενικού Ημερήσιου Λυκείου (με την κατηγορία 90%).
 2. Ως απόφοιτοι Γενικού Ημερήσιου λυκείου προηγούμενων 2 ετών (με την κατηγορία 10%).
 3. Ως υποψήφιοι Γενικού Εσπερινού Λυκείου.
 4. Ως τελειόφοιτοι Επαγγελματικού Ημερησίου Λυκείου (με την κατηγορία 90%).
 5. Ως απόφοιτοι Επαγγελματικού Ημερήσιου λυκείου προηγούμενων 2 ετών (με την κατηγορία 10%).
 6. Ως υποψήφιοι Επαγγελματικού Εσπερινού Λυκείου.
 7. Ως υποψήφιοι Αλλοδαποί – Αλλογενείς.
 8. Ως Αθλητές με προσαύξηση μορίων
 9. Ως υποψήφιοι Κυπριακής καταγωγής
 10. Ως Έλληνες του εξωτερικού

Β. Μετεγγραφή/μετακίνηση.

 1. Ένας μαθητής που εντάσσεται είτε στις μοριοδοτούμενες κατηγορίες των μετεγγραφών είτε στις υπόλοιπες μπορούσε, για παράδειγμα, έχοντας γράψει 17.400 μόρια να μετεγγραφεί στην Iατρική Αθηνών.
 2. Επίσης, ένας μαθητής που είχε γράψει 18.250 και είχε περάσει στην Oδοντιατρική του Α.Π.Θ., εφόσον εντάσσονταν στις σχετικές κατηγορίες και πληρούσε τις βαθμολογικές προϋποθέσεις, να μετακινηθεί στην Ιατρική του Ε.Κ.Π.Α.!

Γ. Ειδικές Κατηγορίες.

 1. Μαθητές με σοβαρές Παθήσεις
 2. Διακριθέντες Αθλητές με ελεύθερη εισαγωγή

Δ. Κατατακτήριες.

Σε ειδικό ποσοστό θέσεων 12% (+3% για αποφοίτους Οδοντιατρικής) επί των εισακτέων, διεξάγονται κατακτήριες εξετάσεις για αποφοίτους ΑΕΙ, οι οποίοι έχουν επίσης δικαίωμα πρόσβασης στην Ιατρική του Ε.Κ.Π.Α., όπως φυσικα και σε άλλα τμήματα των ΑΕΙ.

Επιλογικά, οι προαναφερθείσες διαδικασίες και ενδεικτικές κατηγορίες εισαγωγής στο συγκεκριμένο τμήμα, σαφώς και ισχύουν και για τα υπόλοιπα Πανεπιστημιακά τμήματα. Πολλές φορές καλύπτουν εύστοχα ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων ενώ κάποιες φορές έχουν και σημαντική βαθμολογική απόκλιση στα μόρια μεταξυ των εισαχθέντων. Εκείνο ωστόσο που πρέπει να εξετάζουμε κάθε φορά, σκεπτόμενοι την εισαγωγή μας σε κάποιο τμήμα, δεν πρέπει να είναι εάν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτό μέσω κάποιας άλλης δυνατότητας αλλά εάν αυτό το τμήμα, πράγματι ταιριάζει με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα μας και αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μας σταδιοδρομία.

EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Και Σταδιοδρομίας*
Αθήνα 210 220 2677  | Θεσσαλονίκη 231 231 5181

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook