Στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής “Ελλήνων Δρώμενα” για τη νέα χρονιά, ταξιδεύουμε στο παρελθόν, στην αρχή της δημιουργίας των ήχων και της μουσικής. Στη δημιουργία του πνευστού ήχου και των πνευστών μουσικών οργάνων. Στη γέννηση της πνοής και της αναπνοής. Στον «αυλό», στη «φλογέρα», στη «σύριγγα», στο «νέι», στο «καβάλ» και στα τόσα άλλα πνευστά μουσικά όργανα που γεννούν τη μουσική με την αναπνοή του ανθρώπου! Με την δόνηση του σώματός μας και τον παλμό της αναπνοής μας!

Καλάμια, ξύλα, κόκαλα, μέταλλα, γεννούν μουσική με την ροή του πνευστού αέρα και την ρυθμική αφήγηση των δακτύλων…

Αυτό έκανε και τραγόμορφος Πάνας, όταν ερωτεύτηκε κάποτε τη νύμφη Σύριγγα. Την κυνήγησε για να την κατακτήσει, αλλά εκείνη πριν προλάβει ο Πάνας να την αγγίξει μεταμορφώθηκε σε καλαμιά. Οργισμένος ο θεός έσπασε την καλαμιά σε κομμάτια χωρίς να ξέρει… Όταν κατάλαβε ότι ήταν η αγαπημένη του, άρχισε να κλαίει και φιλάει τα καλάμια. Η πνοή του, περνώντας από μέσα τους, μεταμορφωνόταν σε μουσική! Πήρε τότε τα κομμάτια, τα ένωσε κι έφτιαξε ένα μουσικό όργανο, που του έδωσε το όνομα της νύμφης. Από τότε έγινε το αγαπημένο μουσικό όργανο των βοσκών…

Στο φακό της εκπομπής ο Παναγιώτης και ο Μιχάλης Στέφος αναγεννούν τους αρχαίους ήχους με «αυλούς», «δίαυλους», «σύριγγες», «σάλπιγγες» και «κοχύλια».

Ο Παναγιώτης Πλαστήρας, ο Ανδρέας Νιάρχος και ο Παπαγιάννης Πριλίγκος, ερμηνεύουν με «φλογέρες» σκοπούς και μελωδίες αντλημένους από την ποιμενική και δημοτική παράδοση.

Ο Χάρης Λαμπράκης, ο Νίκος Παραουλάκης και ο Νεκτάριος Σταματέλος μας παρουσιάζουν την φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα των «νέι», ενός οργάνου που οι διάφορες μορφές του έχουν γνωρίσει μια ευρεία ιστορική εξέλιξη στον παγκόσμιο χάρτη.

Η Σταυρούλα Τρυφιάτη ερμηνεύει σκοπούς με το «καβάλ», αποκαλύπτοντάς μας τα ξεχωριστά κατά τόπους χαρακτηριστικά του, παράλληλα με τα άλλα συγγενικά του πνευστά.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο Παναγιώτης Λάλεζας τραγουδούν, συνδυάζοντας τη φωνή τους και την πνοή τους, με τις φωνές και τις πνοές των πνευστών μουσικών οργάνων, αναδεικνύοντας την πρωταρχική ουσία της μουσικής «αρμονίας» η οποία από την αρχαιότητα έως σήμερα αποτέλεσε αντικείμενο πολλών μύθων και επιστημονικών θεωριών…

Δείτε το trailer της εκπομπής

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος

Έρευνα – σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος

Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης

Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ

Παραγωγή: filmellon

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook