Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνει σειρά διαλέξεων με τίτλο Λογο-δημία. Υπεύθυνοι διοργάνωσης είναι οι ερευνητές του Κέντρου Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και Ανδρέας Σεραφείμ.

Η ιστορία και η πολιτισμική ιδιοπροσωπία της Αθήνας είναι συνυφασμένες άρρηκτα με τον λόγο. Από την αρχαία αγορά και την εκκλησία του δήμου μέχρι τα ιστορικά φιλολογικά καφενεία του 19ου και 20ου αι., από όπου πέρασαν σπουδαίοι εργάτες του πνεύματος και της τέχνης: Αχ. Παράσχος. Εμ. Ροΐδης, Α. Παπαδιαμάντης, Κ. Παλαμάς, Γ. Δροσίνης, Ιω. Κονδυλάκης, Π. Νιρβάνας, Γρ. Ξενόπουλος, κύκλος του Νουμά, Μ. Αυγέρης, Α. Σικελιανός, Κ. Βάρναλης, Ν. Λαπαθιώτης, Τ. Άγρας, Α. Εμπειρίκος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Τσαρούχης, Ν. Γκάτσος, Ο. Ελύτης, Ν. Βρεττάκος, Γ. Μόραλης, Ε. Βακαλό, Μ. Χατζιδάκις, κ.ά. Λογοτέχνες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί μαζεύονταν και συζητούσαν γύρω από λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά, εθνικά ή πολιτικά θέματα στα κοσμικά καφεζαχαροπλαστεία της Πανεπιστημίου και πλατείας Συντάγματος, στη «Δεξαμενή», τον «Μαύρο Γάτο», το υπόγειο του «Μπαγκείου», τον «Σοφό Κοραή», το «Βυζάντιον», «Μπραζίλιαν», «Ηραίον» και το «Πατάρι του Λουμίδη».

Η Λογο-δημία, μια παιγνιώδης σύμπτυξη των λέξεων λόγος και Ακαδημία, φιλοδοξεί ν’ αναβιώσει την κουλτούρα δια-λόγου, μ’ εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος την αίγλη και το κύρος της Ακαδημίας Αθηνών η οποία αποδεικνύεται σε ζωντανό κύτταρο του πολιτισμικού κέντρου της χώρας. Θεματικός σκοπός της Λογο-δημίας είναι να λειτουργήσει ως ένα βήμα λόγου και δημόσιας συμμετοχικής συζήτησης για ζητήματα, που συνδέουν την επιστήμη της κλασικής φιλολογίας με σύγχρονες δομές εκπαίδευσης και δραστηριότητες του ευρύτερου πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η Λογο-δημία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όχι μόνο ένα ακροατήριο ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών ή φοιτητών φιλολογίας, αλλά και το ανήσυχο, πολιτιστικά ενήμερο και μορφωτικά ευαισθητοποιημένο ελληνικό κοινό.

Πρόγραμμα πρώτου θεματικού κύκλου:

  1. 13 Ιανουαρίου 2021 (15.00-17.00). Έχει το παρελθόν μέλλον; Η Κλασική Φιλολογία (στην εκπαίδευση) σήμερα. Ομιλητές: Θεόδωρος Παπαγγελής, Εβίνα Σιστάκου.
  2. 17 Φεβρουαρίου 2021 (15.00-17.00). Επιδημίες στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. Ομιλητές: Μαριάννα Καραμάνου, Γιώργος Καζαντζίδης.
  3. 10 Μαρτίου 2021 (14.00-16.00). O οραματισμός της ελευθερίας στην ελληνική κοινωνία. Ομιλητής: Πασχάλης Κιτρομηλίδης.
  4. 07 Απριλίου 2021 (15.00-17.00). Θουκυδίδης και Ερντογάν: Μαθήματα διεθνών σχέσεων από το παρελθόν. Ομιλητές: Μελίνα Ταμιωλάκη, Βασίλης Λιοτσάκης.
  5. 12 Μαΐου 2021 (15.00-17.00). Πολιτισμική διπλωματία: Τρόποι, στόχοι και προοπτικές Ομιλητής: Νίκος Χριστοδουλίδης.
  6. 09 Ιουνίου 2021 (15.00-17.00). Κλασική Αρχαιότητα και Νεοελληνική Λογοτεχνία: Η μορφή της Ελένης στην ελληνική λογοτεχνία. Ομιλήτρια: Αλεξάνδρα Ροζοκόκη.
  7. 01 Ιουλίου 2021 (15.00-17.00). Αριστοφάνης ο διαχρονικός: Πρακτικές και όρια της σύγχρονης σάτιρας. Ομιλητές: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Ανδρέας Μαρκαντωνάτος.

Την ευθύνη για τον συντονισμό των διαλέξεων έχουν οι ακαδημαϊκοί Αντώνιος Ρεγκάκος και Θεόδωρος Παπαγγελής, όπως και οι ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, Αλεξάνδρα Ροζοκόκη, Μαρία Κανέλλου, Νίκος Μανουσάκης και Ανδρέας Σεραφείμ.

Η Λογο-δημία θα διεξαχθεί (στους πρώτους, τουλάχιστον, θεματικούς κύκλους) διαδικτυακά λόγω των υγειονομικών περιορισμών, οι οποίοι ισχύουν στην Ελλάδα. Ο σύνδεσμος διεξαγωγής και παρακολούθησης των διαλέξεων θα είναι διαθέσιμος προσεχώς.

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook