Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν διαδικτυακά το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλο «Τα πρώτα διακόσια χρόνια είναι δύσκολα. Δύο αιώνες νευρικής κρίσης». Ένα σύντομο κείμενο που συνθέτει το ψυχογράφημα των δύο πρώτων αιώνων της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους.

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Youtube Channel: https://www.youtube.com/c/ianos/featured

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στη σκιά των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία αυτών των «πρώτων» διακοσίων ετών, στο υπόβαθρο της ελληνικής κοινωνίας, το ρεύμα του θυμού δεν έπαψε ποτέ να παρασύρει με την ορμή του τη συλλογική μας συμπεριφορά. Πώς επηρέασε τις εμφύλιες συγκρούσεις που ξεκίνησαν από την εμβρυακή κιόλας ηλικία του νεοελληνικού κράτους; Πώς λειτούργησε ως κινητήρια δύναμη της Μεγάλης Ιδέας που αποδείχθηκε αυτοκτονική; Πώς οι «θυμωμένες πληγές» του Μακρυγιάννη έγιναν ο συναισθηματικός οδηγός της Τρίτης ΕλληνικήςΔημοκρατίας; Και πώς ο «θυμός», που σήμαινε ψυχή στον Όμηρο, έφτασε να σημαίνει για τους Νεοέλληνες οργή και να θεωρείται ως πιστοποιητικό γνησιότητας της εθνικής μας ταυτότητας, ταυτίζοντας υποσυνείδητα την ψυχή μας με την οργή; Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος στο σύντομο αυτό κείμενο συνθέτει το ψυχογράφημα των δύο πρώτων αιώνων της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους. Ένα κράτος που παλεύει να βρει τα όρια ενός οργισμένου Έθνους.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Επιμένω στη λέξη θυμός και επίτηδες δεν χρησιμοποιώ τη λέξη οργή. Η οργή είναι η αποκρυστάλλωση του θυμού. Τα υλικά της είναι σκληρά και απαιτούν δικαίωση. Ο θυμός είναι ευάερος και ευήλιος. Δεν ζητάει να δικαιωθεί. Ζητάει να ξεθυμάνει.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάσθηκε στον ημερήσιο, τον περιοδικό τύπο, καθώς και στον εκδοτικό χώρο. Σήμερα διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα Καθημερινή. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Βερονάλ, Το αδιανόητο τοπίο, Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα, Σελάνα: Το μυθιστόρημα του Παρθενώνα και τα δοκίμια Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια και Στη χώρα του περίπου.

Link Εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/diadiktyakh-paroysiash-vivlioy-takis-theodoropoylos-ta-prwta-diakosia-xronia-einai-dyskola-metaixmio/

Link του livestreaming: https://youtu.be/SNZ1FcBlz1s

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook