Ακόμα και εν μέσω δυσμενών συνθηκών-ίσως και σε πείσμα αυτών- εν όψει των γιορτινών ημερών όλοι θα συλλάβουμε τους εαυτούς μας να φτιάχνουν λίστα δώρων, σε αναζήτηση όποιας κανονικότητας μπορούμε να εξασφαλίσουμε. Ίσως οι βιτρίνες των καταστημάτων να αντικατασταθούν από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, ίσως να περιοριστούμε στα απολύτως επιβεβλημένα δώρα, σίγουρα όμως προτεραιότητα θα έχουν τα νεαρότερα μέλη του κύκλου μας. Οι γιορτές των Χριστουγέννων ανήκουν αδιαμφισβήτητα στα παιδιά και μαζί τους αρπάζουμε κι εμείς την ευκαιρία να γεμίσουμε τον σάκο μας και να νιώσουμε τη χαρά του δώρου από την πλευρά εκείνου που το προσφέρει.

Αυτή η χαρά της προσφοράς δεν εξαργυρώνεται βάσει της αξίας του δώρου, αλλά απορρέει από την αντίδραση του παραλήπτη. Η εικόνα ενός παιδιού με λάμψη στα μάτια κι ένα τεράστιο χαμόγελο στη θέα ενός δώρου μάς συνοδεύει όταν φτιάχνουμε τη λίστα μας. Στα αυτιά μας θα μπορούσαν να ηχούν λόγια όπως:

«Με το καινούργιο μου ποδήλατο, όλα είναι πολύ πιο εύκολα: κινούμαι πιο γρήγορα, δε φοβάμαι στη διαδρομή  για το σχολείο, γιατί ξέρω ότι μπορώ να τρέξω να ξεφύγω αν χρειαστεί, έχω περισσότερο χρόνο να διαβάσω, νιώθω πιο ξεκούραστη και οι βαθμοί μου βελτιώθηκαν. Το ποδήλατο για εμένα είναι ένα δεύτερο ζευγάρι πόδια!» 

 «Η μαμά μου άλλαζε την πλαστική σακούλα κάθε εβδομάδα, αφού χαλούσε και καταστρέφονταν τα βιβλία. Είμαι πολύ χαρούμενη για την καινούργια σχολική τσάντα, τώρα μπορώ να έχω φυλαγμένα τα βιβλία μου, ακόμα και στις περιόδους βροχών.»

Παιδιά από όλο τον κόσμο μπορούν να βρίσκονται στη λίστα μας και να μοιράζονται μαζί μας τον ενθουσιασμό τους! Παιδιά όπως η δεκαεξάχρονη Rozena  ή η οκτώ ετών Nyawoh, που παρά τις δυσκολίες λαχταρούν να πάνε σχολείο. Η εκπαίδευση είναι για εκείνα μία από τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να αλλάξουν το μέλλον τους. Και για να αλλάξει ο κόσμος, να γίνει πιο δίκαιος, εκείνο που χρειάζεται είναι να έχουμε όλες και όλοι ίσες ευκαιρίες. Μέσα από το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid, βάζουμε στον σάκο μας το δώρο της ευκαιρίας για όλα τα παιδιά. Βάζουμε εκπαίδευση, δικαιώματα, διατροφή, υγεία, προστασία. Βάζουμε το δώρο της αλληλεγγύης για μικρούς και μεγάλους.

Στις φετινές γιορτές μπορεί να μην ταξιδεύουμε, όμως κάτι μας συνδέει περισσότερο με όλο τον κόσμο. Μπορεί να είμαστε αναγκασμένοι να τις περάσουμε με τις ελάχιστες κοινωνικές επαφές, όμως ίσως δεν νιώθουμε τελικά τόσο μόνοι. Στην άλλη άκρη του κόσμου, κάποιοι μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες με εμάς. Φέτος οι ζωές μας διασταυρώθηκαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο και καταλάβαμε ότι κάθε ζωή είναι ισοδύναμο μέρος της μίας κοινής ζωής που όλοι μοιραζόμαστε. Κάθε ζωή έχει την ίδια αξία. Και αν η αξία του δώρου μετριέται με τις αντιδράσεις και τα παιδικά χαμόγελα που αφήνει πίσω, τότε βάζοντας την Αναδοχή (https://www.actionaid.gr/upostirixe-mas/gine-anadohos/) στη λίστα μας, γεμίζουμε τον σάκο μας με όλα τα δώρα του κόσμου! Καλές γιορτές!

(Φωτογραφία: Actionaid)

Διαβάστε ακόμα:

ActionAid – DIALECT σημαίνει ποδόσφαιρο για όλες και όλους

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook