Το ταξίδι της εκπομπής Ελλήνων Δρώμενα στους τόπους και στους ανθρώπους, ερευνώντας και αναζητώντας τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό μας, αυτή τη φορά καταλήγει στη Λήμνο. Για να αναδείξει ένα νησί με έντονες διαστάσεις στην πολιτισμική του έκφραση.

Η Λήμνος είναι περισσότερο γνωστή για την αγροκτηνοτροφική της φυσιογνωμία, χάριν του πλουτοπαραγωγικού χαρακτήρα της. Είναι προ πάντων όμως διαχρονικά ταυτισμένη με τους ονομαστούς «Κεχαγιάδες», αφού ακόμη και ο σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος θα απεικονίσει τον Κεχαγιά ως σύμβολο του νησιού.

Η μορφή του Κεχαγιά καθρεφτίζει την ζωή των ανθρώπων της Λήμνου, που σε όλο της το φάσμα είναι ταυτισμένη με την αγροκτηνοτροφική δραστηριότητα. Η ζωή του Κεχαγιά, ο «κεχαγιάδικος» χαρακτήρας γεννήθηκε και ωρίμασε στην ποιμενική και στην γεωργική ιστορική συνέχεια του νησιού.

Ο Κεχαγιάς στην πορεία των χρόνων από οικονομικός διαχειριστής της αγροτικής μονάδας που του εμβάπτισε την ονομασία, θα μετεξελιχθεί και θα ταυτιστεί με τον σύγχρονο κτηνοτρόφο που έχει στην κατοχή του έναν αριθμό ζώων αναλαμβάνοντας το συντονισμό των αγροτικών εργασιών που απαιτούνται σχετικά με το κοπάδι και το κτήμα του.

Τα τραγούδια και οι χοροί της Λήμνου απεικονίζουν τη ζωή και τις περιπέτειες του κεχαγιά.

Η ξεχωριστή για την παρουσία της στο βορειανατολικό Αιγαίο λύρα, μελοποίησε τα «βάσανα» και ύμνησε την καθημερινότητα και τις περιπέτειες των Κεχαγιάδων στις μάντρες τους κι έτσι ένας από τους ξακουστούς τοπικούς χορούς του νησιού είναι ο «κεχαγιάδικος».

«Βρε Κεχαγιά, βρε Κεχαγιά περήφανε!…»

Στον τραγουδιστικό αυτό «ύμνο» των Κεχαγιάδων πλέκεται ο βίος των αγροκτηνοτρόφων της Λήμνου σε όλες τις εκφάνσεις του, αφού σε αυτόν ο καθένας από τους κατοίκους του νησιού μπορεί να προσαρτήσει την τραγουδιστική αφήγηση των δικών του παθών.

Ο λυράρης Θανάσης Κοτσιναδέλης έχοντας αποθησαυρίσει τα χαρακτηριστικά ιδιώματα των σκοπών της Λήμνου μας ερμηνεύει με δεξιότητα και μας αφηγείται παραστατικά την δική του «κεχαγιάδικη», λόγω οικογενειακής καταγωγής, βιωμένη περιπέτεια.

Στο φακό της εκπομπής αφηγούνται οι σημερινοί κάτοικοι των «κεχαγιάδηκων» χωριών τα πάθη και τις περιπέτειές τους. Γιατί σήμερα  «κεχαγιάς»  είναι ο Λημνιός που μπορεί να μην φοράει βράκα, να μην έχει κοπάδια πρόβατα, να μην καλλιεργεί πια τα χωράφια του, να ζει στην Αμερική, στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, στην Αθήνα,  αλλά η ψυχή του βρίσκεται στον κάμπο και τις ακροθαλασσιές της Λήμνου και μόλις ακούσει τον «κεχαγιάδικο» αφουγκράζεται τους χτύπους της καρδιάς του.

Δείτε το trailer της εκπομπής:

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου στις 18.00, στην ΕΡΤ3
Τίτλος επεισοδίου:
Βρε Κεχαγιά περήφανε!”

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα – σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ

Παραγωγή: filmellon

Διαβάστε ακόμα:

ActionAid – DIALECT σημαίνει ποδόσφαιρο για όλες και όλους

Η επιβίωση αρχαίων ελληνικών εθίμων στα Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Ποια πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα δίνουν πλέον πτυχίο και μεταπτυχιακό!

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook