Η ActionAid με κεντρικό μήνυμα «Ποδόσφαιρο για όλες και όλους: αφήνοντας τον ακραίο λόγο εκτός», συνεχίζει να στηρίζει τον αθλητισμό ως μέσο αλλαγής και ενδυνάμωσης! Με όχημα το ποδόσφαιρο ως ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φέρνει κοντά νέες και νέους με σκοπό την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.

Το πρόγραμμα DIALECT, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα, συνδέει οργανώσεις ώστε να δημιουργήσουν ισχυρά δίκτυα συνεργασίας μεταξύ των νέων και της Κοινωνίας των Πολιτών, αθλητικών ομοσπονδιών, επαγγελματιών του χώρου, αλλά και θεσμικών φορέων. Το όραμα της οργάνωσης είναι μέσα από αυτά τα δίκτυα και πάντα μέσω του ποδοσφαίρου νέες και νέοι με ηγετικές ικανότητες να δημιουργήσουν τις ανεκτικές κοινότητες του μέλλοντος. Όπως τονίζει η υπεύθυνη Τοπικών Κοινοτήτων και Συμπερίληψης της ActionAid, Σωτηρία Κυριακοπούλου, «κορίτσια και αγόρια από διαφορετικές κοινότητες έρχονται μαζί για να κάνουν πράξη το δίκαιο παιχνίδι και να στείλουν το μήνυμα της αλληλεγγύης. Στην ομάδα του DIALECT δεν αποκλείεται καμία και κανένας και η ισότητα σκοράρει πιο ψηλά από τα γκολ.»

Στο άμεσο μέλλον, στόχος της δράσης είναι η προσαρμογή της μεθοδολογίας football3 και η διενέργεια εργαστηρίων ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα απευθύνονται σε νέες και νέους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες προπονητές, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και θεσμικούς φορείς. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος σε  Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία και Σερβία φάνηκε πως επικρατεί πολιτική πόλωση, η οποία δημιουργεί κοινωνικό κλίμα εύφορο για ανάπτυξη διακρίσεων. Το ποδόσφαιρο εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως προς την πρόληψη και περιορισμό περιστατικών ξενοφοβίας και ρατσισμού!

Τελικός σκοπός του προγράμματος είναι η προσέλκυση 500 νέων από τις 4 χώρες και η δημιουργία μεικτών ομάδων, ως προς την εθνικότητα και το φύλο, που θα παίζουν παρέα για έναν καλύτερο κόσμο. «Η σύγκλιση είναι το ζητούμενο. Φορείς και οργανώσεις να έρθουν κοντά με τους ανθρώπους χτίζοντας δίκτυα συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα. Με κύριο άξονα τη συμπερίληψη προχωράμε απαλλαγμένοι από έννοιες όπως ο ρατσισμός, η πόλωση και το μίσος για να δοθεί χώρος σε έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα και ο σεβασμός. Παίζουμε με όλους, παίζουμε για όλους. Σε όλα τα προγράμματά μας δεν περισσεύει κανείς και δεν αποκλείεται κανείς. Από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου μας στην Αθήνα δουλεύουμε σε βάθος με τους ανθρώπους εστιάζοντας στην ενδυνάμωση των ίδιων και των κοινοτήτων τους», αναφέρει η υπεύθυνη του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα, Μαρία Καραϊσάρογλου.

Το πρόγραμμα DIALECT πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα υλοποιείται από την ActionAid και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στην Ιταλία από την ActionAid, στην Ουγγαρία από την Otlalom Sport Association, και στη Σερβία από την Football Friends και διενεργείται με τη συνεργασία του Streetfootballworld στη Γερμανία και του Melissa Network στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση: dialectproject.eu.

(Φωτογραφία: Actionaid)

Διαβάστε ακόμα:

Ποια πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα δίνουν πλέον πτυχίο και μεταπτυχιακό!

Κέντρα Διά Βίου Μάθησης: Ανακοινώθηκαν οι Οριστικοί Πίνακες Κατάταξης Εκπαιδευτών Ενηλίκων (ΚΔΒΜ)

Η επιβίωση αρχαίων ελληνικών εθίμων στα Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook