Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα ταξιδεύει στην Ήπειρο και παρουσιάζει την περίφημη «Σκάλα του Βραδέτου», ένα σύγχρονο μνημείο αρχιτεκτονικής τέχνης του υλικού πολιτισμού της Ηπείρου. 

Η σκάλα του Βραδέτου είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές πέτρινες κατασκευές, όχι μόνο στο Ζαγόρι αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Είναι ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό έργο, δημιουργία των κατοίκων του Ζαγορίου, που αποτυπώνει τη σχέση τους με το δομημένο περιβάλλον και τη φύση, συνδυαστικά με την ανεπτυγμένη ευρέως στη Ήπειρο και ξακουστή στην Ελλάδα, τέχνη της λιθοδομής.

Μέχρι το 1973 η σκάλα του Βραδέτου ήταν ο μοναδικός δρόμος που ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και ουσιαστικά με όλο τον κόσμο… Το εντυπωσιακά μελετημένο έργο, που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να κτιστεί από ντόπιους μαστόρους της πέτρας, αποτελείτε από τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με λευκή πέτρα. ¨Έχει μετρημένο και υπολογισμένο πλάτος, ακριβώς ώστε τα ζώα που την περνούσαν νυχθημερόν, να μπορούν άνετα να στρίβουν στις στροφές της μεταφέροντας το ογκώδες φορτίο τους. 

Η σκάλα αποτελείται από  περισσότερα από 1100 σκαλοπάτια και 39 «καγκέλια» (στροφές), αναπτυγμένα σε χαράδρα μήκους 1500 μέτρων, ανάμεσα στα δύο χωριά!  

Η μοναδική αυτή αρχιτεκτονική κατασκευή, είναι αναμφίβολα ταυτισμένη με την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής και με την καθημερινότητα των ανθρώπων του Ζαγορίου, σαν μάρτυρας του τρόπου επιβίωσής τους, αφού την διέσχιζαν πεζοπορώντας σε καθημερινή βάση για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Και οι ανάγκες αυτές ήταν ταυτισμένες με την ίδια τους την ύπαρξη! 

Ήταν τόσο δεμένη και εξαρτώμενη η ζωή των κατοίκων από το πέρασμα της σκάλας, που στην πορεία των χρόνων αναπτύχθηκαν διάφοροι μύθοι και θρύλοι πλεγμένοι από την λαϊκή σοφία των Ζαγορίσιων. Προ πάντων όμως, τραγουδήθηκε από τους Βραδετινούς και Καπεσοβίτες κατοίκους σαν φόρος τιμής και μνήμης για τα πάθη τους στα μετρημένα βήματά τους, στο κάθε πέρασμά τους, από την ιστορική πλέον σκάλα του Βραδέτου. 

«Πάρε γιατρέ τα γιατρικά και σύρε γιέ μου στο Βραδέτο
Τον πόνο πού ‘χω στην καρδιά, δεν τον γιατρεύεις γιέ μου φέτο»… 

Δείτε το trailer της εκπομπής:

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις 18.00, στην ΕΡΤ3
Τίτλος επεισοδίου: 
“Η σκάλα του Βραδέτου”

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα – σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος 
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Μιχάλης Παπαδάκης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Παραγωγή: filmellon

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook