του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή

Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 11-12-2020 – Αποχώρηση από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σχετικά με τη συνεδρίαση  του ΚΥΣΔΕ που έγινε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2020 σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Στην αρχή της συνεδρίασης, εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας για την απαράδεκτη διάταξη στο άρθρο 123 του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση που προβλέπει την αντικατάσταση των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων σε περίπτωση μη αποδοχής διορισμού τους ή παραίτησής τους! Η διάταξη προβλέπει την αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων από Διευθυντές σχολικών μονάδων ή από εκπαιδευτικούς που έχουν τουλάχιστον 15 έτη εκπαιδευτική  προϋπηρεσία! Για το ζήτημα αυτό καταθέσαμε την ακόλουθη δήλωση:

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΔΕ

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών πέτυχε μια μεγάλη νίκη ενάντια στον αυταρχισμό και τον εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών στις «ηλεκτρονικές» εκλογές των αιρετών αντιπροσώπων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που έγιναν στις 7 Νοεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί δώσαμε την αποστομωτική μας απάντηση στις εκλογές παρωδία με τη συνολική ΑΠΟΧΗ που κυμαίνεται πάνω από 92% παρά την κινητοποίηση όλου του Διοικητικού  μηχανισμού του ΥΠΑΙΘ που με νομικίστικα τερτίπια και λαθροχειρίες ανάρτησε στις εκλογικές πλατφόρμες αποσυρμένα ψηφοδέλτια, του Κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, τα «Εντέλλεσθε» της Γενικής  Γραμματέως, τον καιροσκοπισμό συγκεκριμένων παρατάξεων και υποψηφίων που κρυφά ή φανερά καλούσαν τους συναδέλφους να τους ψηφίσουν, αλλά και τον φόβο και τον αυταρχισμό σε βάρος των εκπαιδευτικών!

Ο κλάδος απονομιμοποίησε με την τεράστια αποχή το φιάσκο των εκλογών και δεν αναγνωρίζει τους όποιους «εκλεγμένους» από την εκλογική αυτή παρωδία! Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα μέσω των Ομοσπονδιών της (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ) ζήτησε όλο αυτό το διάστημα την παράταση της θητείας των αιρετών μέχρι να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του απρόσκοπτα και δημοκρατικά συνδιαλέγεσθαι! Δυστυχώς η κ. Κεραμέως με  τη γνωστή τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και με το άρθρο 123 στο ΝΣΧ για την ΕΕΚ, προχωρά στην αντικατάσταση των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων σε περίπτωση μη αποδοχής διορισμού τους ή παραίτησής τους ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο! Η διάταξη προβλέπει την αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων από Διευθυντές σχολικών μονάδων ή από εκπαιδευτικούς που έχουν τουλάχιστον 15 έτη εκπαιδευτική  προϋπηρεσία!

Ο «δικαιωμένος» για τις ηλεκτρονικές εκλογές Κ. Μητσοτάκης και η Υπουργός Παιδείας με χουντικού τύπου λογικές και πρακτικές προχωρούν σε καταπάτηση όλων των δημοκρατικών θεσμών και κατακτήσεων με την κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια!  Πρόκειται για μια ακραία επίθεση αποκλειστικά και μόνο εκδικητικού χαρακτήρα, πρωτοφανή και αταίριαστη σε κάθε πολιτικό λειτουργό οποιασδήποτε παράταξης, που υποδηλώνει πολλά για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Είναι κομμάτι της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης όπως τη βλέπουμε να ξεδιπλώνεται καθημερινά μέσω της υπονόμευσης των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας και των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

Για πρώτη φορά, μετά την επαναφορά τους μεταπολιτευτικά, δεν θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια! Συγκροτεί απόλυτα χειραγωγούμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ), μόνο με διορισμένους! Η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται. Προμηνύεται  επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής και του ρουσφετιού, των πολιτικών πιέσεων και της πελατειακής αντίληψης!

Η κυβέρνηση ξεπέρασε τον πολιτικό εαυτό της. Έγινε σκιά μιας δημοκρατικής παράταξης που απώλεσε κάθε αρχή και αξία. Δεν ορρωδεί προ ουδενός στην προσπάθειά της να κάμψει  κάθε αντίδραση και αντίσταση. Με την εργαλειοποίηση της Πανδημίας νομοθετεί ό,τι πιο αντιεκπαιδευτικό, αντεργατικό, αντικοινωνικό και απάνθρωπο!

Αψευδής μάρτυρας το ΝΣΧ που διαλύει με την πολιτική της νέας «διαθεσιμότητας» τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και συζητείται στη Βουλή αυτές τις μέρες! Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμόζουν και η ανάλγητη πολιτική της θα οδηγήσει στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνίας και γι’ αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να αμβλύνουν και να κάμψουν τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, που επί μήνες αντιστέκεται σθεναρά και χαλάει την ακριβοπληρωμένη εικόνα της κυβέρνησης!

Η εκπαιδευτική κοινότητα με την τεράστια παρακαταθήκη της αποχής του 93% στις εκλογές παρωδία της 7ης Νοεμβρίου, θα στείλει ξανά το ηχηρό μήνυμα προάσπισης του θεσμού του αιρετού, των δημοκρατικών διαδικασιών, της ελεύθερης έκφρασης και της αντίστασης απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πετύχει τους στόχους του! 

Οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας! Περήφανοι και ανυπόταχτοι θα υψώνουμε το ανάστημά μας οραματιζόμενοι μια καλύτερη κοινωνία με ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα, και ένα δημόσιο σχολείο που να χωρά όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση!

Δηλώνουμε λοιπόν την αποχώρησή μας από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ ως εκδήλωση διαμαρτυρίας! Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, του άρθρου 123 και την παράταση της θητείας των αιρετών μέχρι να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του απρόσκοπτα και δημοκρατικά συνδιαλέγεσθαι».

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς  χαιρετισμούς

Αθήνα 11/12/2020 

Νεκτάριος Κορδής - Άκης Λουκάς

Διαβάστε ακόμα:

Από 14/12 τα δικαιολογητικά στην Προκήρυξη ΑΣΕΠ 6Κ/2020 (1.209 θέσεις σε φορείς του Υπ. Υγείας)

Αναστολή λειτουργίας σχολείων ειδικής αγωγής σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο ζητά η ΟΛΜΕ

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ του Υπ. Παιδείας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook