Ανακοίνωση σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης και άλλες διατάξεις», για την Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση

Το Υπουργείο Παιδείας, εν μέσω Πανδημίας αποφάσισε να φέρει  προς ψήφιση το Νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Όσον  αφορά τις ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ, το νέο Νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρο ότι φέρνει την  Υποβάθμιση στις Σχολές, κατατάσσοντας τες στην Άτυπη Μεταγυμνασιακή Εκπαίδευση, στερώντας από τους Μαθητές το Πτυχίο με την αναγνώριση προσόντων, που έπαιρναν μέχρι τώρα, (επιπέδου 4)  δίνοντάς τους μια απλή πιστοποίηση, χωρίς καμιά αξία.

Λόγω των κοινωνικών κριτηρίων που υπάρχουν, για την εισαγωγή των μαθητών στις Σχολές  ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ,  βλέπουμε από ότι ένα παιδί μπορεί να συντηρεί μια ολόκληρη οικογένεια.  Οι απόφοιτοι των σχολών μας, μετά την απόκτηση του Πτυχίου τους, είχαν το δικαίωμα να  πάρουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ώστε να γίνουν οι ίδιοι Επαγγελματίες, έχοντας ένα βιοποριστικό επάγγελμα. Όλα τα παραπάνω, προσπαθεί με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο να τους τα στερήσει το Υπουργείο Παιδείας.

Εδώ να συμπληρώσουμε, ότι οι  συγκεκριμένες Σχολές, λειτουργώντας από το 1950, έχουν προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες, βοηθώντας τις ανάγκες της αγοράς, είτε μέσω της εκπόνησης πρακτικής των μαθητών μας, είτε με την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, (που λαμβάνουν οι μαθητές μας) έχοντας παράλληλα συντάξιμα ένσημα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατατάσσοντας τους σε ενεργά μέλη πλέον της κοινότητας.

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι κάτω από αυτό το πλαίσιο, δεν θα υπάρχει και η αντίστοιχη προσέλευση μαθητών πλέον, αφού άνετα μετά από το Γυμνάσιο θα μπορούν να επιλέξουν ένα ΕΠΑΛ αποκτώντας πτυχίο επιπέδου  EQF5, αντί για πτυχίο επιπέδου EQF3.  Αυτό σίγουρα σημαίνει συρρίκνωση των Σχολών με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, οι Εκπαιδευτικοί των σχολών, μη έχοντας  καμία αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους από το Υπουργείο Παιδείας, θα ακολουθήσουν τον δρόμο για την Ανεργία, χωρίς να μπορούν να αναγνωρίσουν τα χρόνια που υπηρέτησαν στις Σχολές, ώστε να βρουν αντίστοιχη εργασία σε άλλες Εκπαιδευτικές Δομές.

Μετά από όλα τα παραπάνω, αντιδρούμε στην Υποβάθμιση των Σχολών μας, ζητώντας:

  1. Μη Υποβάθμιση των Σχολών μας, να παραμείνει στην Δευτεροβάθμια Τυπική Εκπαίδευση.
  2. Αναγνώριση του επιπέδου 4, στα Πτυχία των μαθητών μας, με αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων.
  3. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των Εκπαιδευτικών των Σχολών της ΕΠΑ.Σ του Ο.Α.Ε.Δ., από το Υπουργείο Παιδείας.
  4. Άμεση Μονιμοποίηση των Έκτακτων Εκπαιδευτικών, που υπηρετούν χρόνια στις Σχολές της ΕΠΑ.Σ του Ο.Α.Ε.Δ.

« ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΟΑΕΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ »

   (Λ. Αθηνών 89 – Ρίο Πατρών. E-mail: oromisthioi_anaplirotes_epas_pat@yahoo.com)

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος: Κακαφώνης  Παναγιώτης

Η  Γραμματέας: Καμπούρη  Μαρία

Δείτε το ψήφισμα του συλλόγου εδώ

Διαβάστε ακόμα:

Αποκλειστικά με φυσική παρουσία οι κατατακτήριες εξετάσεις για τα ΑΕΙ – Τι προβλέπεται για το 2020-2021

Πώς κατανέμονται 350 θέσεις για την πρόσληψη μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και στην ΑΣΠΑΙΤΕ

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook