Με απόφασή της, στις 17 Δεκεμβρίου 1999, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Η βία κατά των γυναικών είναι η πλέον ακραία μορφή διακρίσεων. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη σχετική έκθεση, με βάση τα στοιχεία από το 2005 έως το 2016 για 87 χώρες, το 19% των γυναικών μεταξύ 15 και 49 ετών δήλωσαν ότι είχαν υποστεί σωματική και / ή σεξουαλική βία από έναν στενό εταίρο. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, μια τέτοια βία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Το 2012, σχεδόν οι μισές γυναίκες που πέθαναν παγκοσμίως υπήρξαν θύματα σκόπιμης ανθρωποκτονίας΄σκοτώθηκαν από έναν στενό εταίρο ή ένα μέλος της οικογένειας, σε σύγκριση με το 6% των ανδρών θυμάτων.

Μια άλλη ακραία περίπτωση βίας κατά των γυναικών είναι ο ακρωτηριασμός / κοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αυτή η επιβλαβής πρακτική έχει μειωθεί κατά 24% από το 2000 περίπου. Ωστόσο, η επικράτηση παραμένει υψηλή σε ορισμένες από τις 30 χώρες με αντιπροσωπευτικά δεδομένα. Στις χώρες αυτές, τα στοιχεία από έρευνα γύρω στο 2015 δείχνουν ότι το 1 στα 3 κορίτσια ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών έχουν υποβληθεί στη διαδικασία σε σύγκριση με σχεδόν 1 στα 2 κορίτσια περίπου το 2000.

Επιπλέον, μόλις πάνω από το ήμισυ (52%) των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών που είναι παντρεμένες ή σε σχέση λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις και χρήση αντισυλληπτικών και υγειονομικών υπηρεσιών. Το στατιστικό αυτό στοιχείο βασίζεται σε διαθέσιμα στοιχεία από το 2012 περίπου για 45 χώρες, εκ των οποίων 43 σε αναπτυσσόμενες περιφέρειες.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια από τις πιο διαδεδομένες, επίμονες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μας σήμερα.

Η ανισότητα των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται παγκοσμίως. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών θα απαιτήσει πιο έντονες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των νομικών πλαισίων, για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων διακρίσεων λόγω φύλου, οι οποίες συχνά προκύπτουν από πατριαρχικές συμπεριφορές και συναφείς κοινωνικούς κανόνες. (δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ).

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook